Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

"ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ", της Ιωάννας Μπουκουβάλα-Αναγνώστου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ», της Ιωάννας Μπουκουβάλα-Αναγνώστου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις Άγκυρα
Σελίδες: 256
Τιμή: 5 ευρώ

Η Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου, μία εξαίρετη συγγραφέας , θεωρείται η πολυγραφότερη ελληνίδα λογοτέχνις με 225 πρωτότυπα μυθιστορήματα στο ενεργητικό της! Μπόρεσα να βρω μόνο τέσσερα βιβλία της και ένα από αυτά, το δεύτερο που έχω διαβάσει δικό της, είναι και το "Κάτω Από Τη Μάσκα". 

Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50. Η υπόθεσή του, αντίθετα με κάποια άλλα δικά της, διαδραματίζεται στην σύγχρονη με την έκδοσή του εποχή. Όμως, δε θα μπορούσε να είναι πιο σύγχρονο από τα τωρινά σύγχρονα βιβλία. Αυτό αποδεικνύει ότι η συγγραφέας ήταν πολύ 'μπροστά' από την εποχή της και ότι τα βιβλία της είναι διαχρονικά.
Η πρώτη μου εντύπωση διαβάζοντας την υπόθεση του οπισθόφυλλου ήταν ότι επρόκειτο για μία ερωτική ιστορία γραμμένη με την χαρισματική πένα της Μπουκουβάλα. Ξεκινώντας να το διαβάζω όμως συνειδητοποίησα το μέγεθος της λογοτεχνικής της δεινότητας και το πόσο πολυεπίπεδο είναι το μυθιστόρημα αυτό! Από την πρώτη σελίδα αιχμαλωτίστηκα στην υπόθεση του βιβλίου αυτού που κρατάει αμείωτο και ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος.
Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, η Θάλεια και ο Αργύρης αποτελούν ένα ζευγάρι που θα μπορούσε να είναι από τα πιο ευτυχισμένα και αρμονικά που έχουν υπάρξει ποτέ. Όμως, συνήθως τα φαινόμενα απατούν και ένα τόσο ρεαλιστικό μυθιστόρημα δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μυθιστορήματος είναι ότι ξεκινάει από το τέλος της υπόθεσης, το οποίο είναι και ιδιαίτερα δραματικό και αμετάκλητο, και μετά η συγγραφέας μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, ώστε να πάρουμε το 'νήμα' της υπόθεσης από την αρχή.
Κάποιοι άνθρωποι είναι πλασμένοι για να χαίρονται  με την ίδια τη ζωή, με τα απλά και τα ουσιαστικά πράγματα της καθημερινότητας. Βλέπουν την ομορφιά, την αρμονία και την πληρότητα μέσα στο άνθισμα ενός λουλουδιού, μέσα σε ένα χωριάτικο σπίτι, μέσα στο χαμόγελο ενός μικρού παιδιού. Τους αρκεί να βρουν το ταίρι τους, να ζήσουν μια ήσυχη και δημιουργική ζωή μαζί του, χωρίς να επιζητούν την αναγνώριση κανενός. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η ηρωΐδα μας η Θάλεια.
Κάποιοι άλλοι άνθρωποι δε μπορούν να νιώσουν ευτυχισμένοι αν δεν αναγνωριστούν ως επιτυχημένοι, αν δεν ακούσουν τα κούφια, ανυπόστατα και ψεύτικα λόγια των ατόμων που ο μόνος σκοπός τους είναι να τους κολακεύσουν για να επιτύχουν το σκοπό τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να ησυχάσουν και να νιώσουν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και τους γύρω τους γιατί πάντα θα βρίσκουν κάτι, ή κάποιον, να ζηλεύουν και ποτέ δε θα αρκούνται σε όσα έχουν. Δε σταματάνε μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους, το ιδανικό τους. Τέτοιο άτομο είναι ο ήρωάς μας ο Αργύρης.
Γύρω από αυτούς τους δύο ήρωες η συγγραφέας 'πλέκει' την πλοκή του μυθιστορήματός της, αλλά και τους υπόλοιπους, εξίσου ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Το βιβλίο αυτό βρίθει από τους προβληματισμούς της ίδιας σε σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, ερωτικές και μη, με την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, με την επαρχία και την αστυφιλία, με την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του εύκολου κέρδους και με τη θυσία της ουσιαστικής ευτυχίας για την επίτευξη ανούσιων στόχων.
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου αυτού συνειδητοποίησα πόσο ανόητοι μπορεί να είμαστε εμείς οι άνθρωποι αγνοώντας το χειροπιαστό και σταθερό που βρίσκεται μπροστά μας και κυνηγώντας 'χίμαιρες' που ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουμε. 
Επίσης, συνειδητοποίησα πως η Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου ήταν μια χαρισματική και εμπνευσμένη συγγραφέας που κατέχει επάξια μια αξιοζήλευτη θέση στο Πάνθεον των ελλήνων συγγραφέων-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Όταν η Θάλεια ερωτεύεται και παντρεύεται τον Αργύρη, αισθάνεται η πιο ευτυχισμένη γυναίκα του κόσμου. Όμως, γρήγορα τα πράγματα αλλάζουν - ο Αργύρης, ζηλεύοντας την επιτυχία του μεγαλύτερου αδερφού του, του Κωνσταντή, αποφασίζει πως ο ορίζοντας της επαρχιακής πόλης είναι πολύ στενός για να χωρέσει τα όνειρα 

και τις φιλοδοξίες του. Έτσι, αρχίζει πια η αντίστροφη μέτρηση. 
Τούτο το κλασικό, αλλά πιο σύγχρονο από πάρα πολλά "σύγχρονα", μυθιστόρημα, επιβεβαιώνει πως η Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου ήταν μια διαχρονική συγγραφέας, μια δημιουργός που έβλεπε πολύ πιο μπροστά από την εποχή της..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου