Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

"ΕΡΕΒΟΣ", της Βίβιαν Φόρτη

"ΕΡΕΒΟΣ"Τριλογία ΙΒ', της Βίβιαν Φόρτη - Στεφάνου
Εκδόσεις  Momentum
Σελίδες:552
Τιμή: 15,21 ευρώ.

Όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του «Ερέβους» αισθάνθηκα καταγοητευμένη, καθώς διάβασα ένα ακόμα υπέροχο, καθηλωτικό μυθιστόρημα φαντασίας, το δεύτερο της συγγραφέως, δικαιωμένη καθώς οι αγαπημένοι μου, από το "Μύθο", λογοτεχνικοί ήρωες δικαιώθηκαν, λυπημένη γιατί η ευτυχία και η λύπη πάνε χέρι-χέρι και στο βιβλίο, όπως και στη ζωή, και τέλος ανυπόμονη, καθώς θα πρέπει να περιμένω αρκετό καιρό μέχρι να πάρω στα χέρια μου το επόμενο τρίτο και τελευταίο μέρος αυτής της εκπληκτικής τριλογίας. 
Ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες του δεύτερου μέρους της τριλογίας των «Δώδεκα», μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για την ελληνική μυθολογία, για τα κείμενα πολλών αρχαίων ιστορικών, φιλοσόφων και ποιητών, για τόπους πραγματικούς, ή μυθικούς, για κοινωνίες αρχαίες ή σύγχρονες και για πολιτισμούς τόσο οικείους, αλλά και τόσο διαφορετικούς από τον δικό μας. Η πλοκή του νέου βιβλίου της Βίβιαν Φόρτη είναι για μία ακόμη φορά συγκλονιστική και αναπάντεχη. Ο αναγνώστης καθηλώνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα και ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο.
Μέσα από το «Έρεβος» νιώθουμε τα συναισθήματα που νιώθουν, όχι μόνο η Δάφνη και ο Φοίβος, αλλά και όλοι οι πολυάριθμοι ήρωες του βιβλίου. Κάθε ένας τους ζωντανεύει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας και μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό πρόσωπο, με το υπόβαθρό του, την φιλοσοφία του, τις αγωνίες του, τις επιθυμίες και τα πάθη του, τα μίση του και τις έχθρες του. Η συγγραφέας μας ωθεί να δούμε πίσω από τα αυτούσια γεγονότα, να συνειδητοποιήσουμε γιατί ο κάθε ήρωας πράττει με το συγκεκριμένο τρόπο και να κατανοήσουμε πλήρως την ψυχολογία του.
Πιστεύω ακράδαντα πως η συγγραφέας Βίβιαν Φόρτη έχει χαράξει ένα νέο, ανεξερεύνητο δρόμο στην ελληνική φανταστική λογοτεχνία και έχει δώσει το δικό της μοναδικό, αδιαμφισβήτητο και, ίσως, αξεπέραστο στίγμα στο χώρο αυτό.
Ως αναγνώστρια της οφείλω θερμά συγχαρητήρια για το νέο εξαιρετικό της βιβλίο, της εύχομαι καλή επιτυχία στην πορεία και των δύο βιβλίων της και είμαι βέβαιη πως η τριλογία των «Δώδεκα» θα ταξιδέψει πολύ μακριά και θα καταλάβει την εξέχουσα θέση που της αρμόζει, στη βιβλιοθήκη αλλά και στην καρδιά κάθε απαιτητικού αναγνώστη!


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


"Έλα, μακάριε Λυτρωτή, εξολοθρευτή του Τιτυού, Φοίβε Λυκωρέα... Εσύ που έχεις χρυσή λύρα, γονιμοποιέ και προστάτη των γεωργών, Πύθιε, Τιτάνα... Άγριε, πνεύμα του φωτός, αγαπημένε, δόξα της νιότης..."

Ο Φοίβος έχει επιτέλους βρει δίπλα στη Δάφνη, τη γαλήνη και την ευτυχία που αναζητούσε τόσους αιώνες. Η αποδοχή και η προστασία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των Δώδεκα, τους προσφέρει ασφάλεια.
Έτσι τουλάχιστον, πιστεύουν...
Όμως, οι αρχαίοι εχθροί του Φωτός εισβάλλουν στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας συμμάχους ισχυρότατους και ικανούς. Εκεί που τελειώνει ο Μύθος, η Δάφνη θα συναντήσει το Έρεβος. Και ο Απόλλων θα πολεμήσει εναντίον του, με τον τρόπο που μόνο ένας από τους Δώδεκα μπορεί."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου