Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«THE DAY OF THE TRIFFIDS», του Τζων Γουάϊνταμ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«THE DAY OF THE TRIFFIDS», του Τζων Γουάϊνταμ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Penguin Publications
Σελίδες: 272
Τιμή: 4,17 €

Το βιβλίο αυτό το αγνοούσα μέχρι που χρειάστηκε να δώσω εξετάσεις για να πάρω το πτυχίο Proficiency του Cambridge. Τότε, υπήρχε η δυνατότητα να εξετάζονται οι υποψήφιοι στα προφορικά με βάση κάποιο βιβλίο το οποίο είχαν μελετήσει. Οι επιλογές δεν ήταν πολλές, συνήθως τρία λογοτεχνικά βιβλία για να διαλέξουν ένα οι υποψήφιοι, ώστε οι εξεταστές να συζητήσουν μαζί τους και να τους υποβάλουν ερωτήσεις σχετικές με το βιβλίο που επέλεξαν.

Τη χρονιά που θα έδινα εγώ για το πτυχίο των Αγγλικών, δεν υπήρχε κανένα βιβλίο το οποίο να μου αρέσει ιδιαίτερα κι έτσι διάλεξα στην τύχη το βιβλίο "The Day Of The Triffids" απλά επειδή μπορούσα να βρω για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έξτρα σημειώσεις και περαιτέρω ανάλυση. Το εξώφυλλο ήταν το λιγότερο απογοητευτικό και η υπόθεση δεν μου κέντριζε καθόλου το ενδιαφέρον, καθώς τότε δεν με γοήτευαν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Το ξεκίνησα λοιπόν με μισή καρδιά, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσω έναν καλό βαθμό στην προφορική εξέταση του Proficiency.
Η έκπληξή μου ήταν τεράστια όταν από τις πρώτες κιόλας σελίδες ανακάλυψα ένα μικρό αριστούργημα, ένα βιβλίο συγκλονιστικό, ικανό να με κάνει να μην κοιμάμαι τα βράδια για να διαβάζω παρακάτω. Είχα τόσο πολύ ενθουσιαστεί με αυτό το βιβλίο που όταν έφτασε ο καιρός για να δώσω τις προφορικές εξετάσεις, δεν κρατιόμουν. "Πήρα μονότερμα" τον καημένο τον εξεταστή, έναν συμπαθέστατο Άγγλο, με ανάκατα μακριά πυρόξανθα μαλλιά, γυαλάκια και ύφος περισπούδαστο, αν και άκρως ευγενικό και χαρωπό. Κάθε ερώτηση που μου έκανε με ενέπνεε να του απαντήσω μέσω μακροσκελούς ανάλυσης και να μη σταματώ. Στο τέλος, μετά από ένα μορφασμό αηδίας από μέρους του, λόγω των "ολοζώντανων" περιγραφών μου για κάποια ιδιαίτερα αηδιαστικά σημεία του βιβλίου, σήκωσε τα χέρια ψηλά, μου είπε "Excellent!", "εξαιρετικά" δηλαδή και ολοκλήρωσε την εξέτασή μου με ένα πλατύ χαμόγελο, ολοφάνερα ικανοποιημένος από την ικανότητά μου να επικοινωνώ προφορικά στην Αγγλική γλώσσα. Προφανώς η επίδοσή μου ήταν αντίστοιχα εξαίρετη, κάτι που με οδήγησε στην απόκτηση του πτυχίου με τον υψηλότερο βαθμό, κάτι που δεν περίμενα ούτε στα πιο τρελλά μου όνειρα, καθώς η προφορά μου, αν και σωστή, απέχει πολύ από την βρεττανική...
Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν πολλά χρόνια αργότερα ανακάλυψα πως το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο! Πολύ πρόσφατα είδα και την τελευταία μεταφορά του στην τηλεόραση από το BBC, σε μια εξαιρετική παραγωγή, που θα σας σχολιάσω λεπτομερώς παρακάτω.
Η υπόθεση του βιβλίου «Η Ημέρα Των Τριφιδίων» είναι άκρως πρωτότυπη και επικίνδυνα ρεαλιστική, καθώς εξελίσσεται στη σύγχρονη Αγγλία (για το συγγραφέα το 1951), μετά από μία αναπάντεχα δυνατή βροχή πράσινων μετεωριτών.
Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο βιολόγος Bill Masen, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από ένα ατύχημα κατά το οποίο ένα από τα τριφίδια τον χτύπησε με τον δηλητηριώδη μίσχο του κοντά στα μάτια. Αυτό κόστισε στον επιστήμονα μια μικροεπέμβαση στα μάτια και τοποθέτηση επιδέσμων, κάτι που δεν του επέτρεψε να δει το "σόου του αιώνα" με τους πράσινους μετεωρίτες. 
Εδώ κάπου, θα πρέπει να σας εξηγήσω τί ακριβώς είναι αυτά τα δηλητηριώδη και σαρκοφάγα φυτά, τα Τριφίδια... Είναι ψηλά, τροπικά φυτά, τα οποία έχουν επιθετική συμπεριφορά και επιδεικνύουν αξιοσημείωτη νοημοσύνη. Έχουν ένα μακρύ, σαν μαστίγιο, μίσχο ο οποίος στην άκρη του έχει μικροσκοπικές ακίδες που είναι γεμάτες με θανατηφόρο δηλητήριο. Τα Τριφίδια, λοιπόν, εκσφενδονίζουν το μαστίγιο-μίσχο τους στα μάτια του ανυποψίαστου ανθρώπου θύματος, ο οποίος πεθαίνει και στη συνέχεια αποτελεί τροφή για τα σαρκοβόρα φυτά. Α! Το κυριότερο δε χαρακτηριστικό των φυτών αυτών είναι ότι επικοινωνούν μεταξύ τους και μετακινούνται με τις ρίζες τους! Κι όταν λέω μετακινούνται το εννοώ κυριολεκτικά!
Αυτά λοιπόν, τα Τριφίδια είναι οι πρωταγωνιστές της πολύ πρωτότυπης ιστορίας του Τζων Γουάϊνταμ, η οποία μας "βάζει" σε ένα ζοφερό, όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το οποίο βιώνουν οι άνθρωποι σε όλη τη γη.
Μετά από τη βροχή των μετεωριτών και από την χρόνια εκμετάλλευση του υγρού των Τριφιδίων ως οικολογικό, ανεξάντλητο καύσιμο και την καλλιέργειά τους σε φάρμες παγκοσμίως, επέρχεται μια αναπάντεχη καταστροφή. Όλοι οι άνθρωποι που θέλησαν να δουν αυτό το εντυπωσιακό θέαμα δια γυμνού οφθαλμού τυφλώθηκαν ανεπανόρθωτα.
Κάποιοι "τυχεροί", όπως ο ήρωάς μας, που δεν μπόρεσαν να θαυμάσουν τη βροχή των μετεωριτών, έσωσαν την όρασή τους, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία νέα ζοφερή πραγματικότητα όπου η επιβίωση είναι καθημερινός αγώνας ενάντια στην πλήρη ακυβερνησία και την αναρχία, στη δύναμη του όχλου, στις ληστρικές επιδρομές για αναζήτηση τροφίμων, μεταφορικών μέσων, πυρομαχικών και το κυριότερο όλων, στην προφύλαξη, αντιμετώπιση και εξολόθρευση των σαρκοφάγων φυτών, τα οποία μετά την κατάλυση κάθε περιοριστικού μέσου, ελέγχου και φύλαξης στις πολυάριθμες φάρμες τους έχουν ξεχυθεί ελεύθερα προς αναζήτηση των επόμενων θυμάτων τους, ώστε να τραφούν, αλλά και να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα...
Ο Bill Masen, όντας ο κεντρικός και αδιαμφισβήτητος ήρωάς μας, αγωνίζεται κατά πρώτον να επιζήσει μέσα σε μια κοινωνία που δεν έχει κανένα υπόλειμμα της καλά οργανωμένης και πολιτισμένης κοινωνίας που γνώριζε έως τότε. Ο πολιτισμός και οι αξίες του έχουν καταρρεύσει, οι ανθρώπινες αξίες και οι ηθικές αρχές δε φαντάζουν πλέον σημαντικές ώστε να τηρούνται και ο άνθρωπος έχει μετατραπεί σε άγριο θηρίο, όπως ήταν στην αρχή της εξέλιξής του. Το "μότο" που φαίνεται δημοφιλέστερο πλέον είναι το "Ο Θάνατός Σου Η Ζωή Μου" και φαίνεται να το ασπάζονται όλοι, και οι τυφλοί και όσοι τυχεροί έχουν ακόμα την όρασή τους.
Ο Γουάϊνταμ μας ωθεί μέσα από το μυθιστόρημά του που αν και του 1951 εξακολουθεί να είναι απίστευτα επίκαιρο ακόμα και σήμερα, να σκεφτούμε: "τί θα συνέβαινε αν προκαλούνταν μια τέτοια μαζική καταστροφή στον πλανήτη μας;" 
Θεωρούμε πολλά από τα σημερινά επιτεύγματα, τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας δεδομένα, ενώ αρκεί μία και μόνο στιγμή για να τα χάσουμε όλα... Ειδικά όταν εξαρτάται η επιβίωσή μας μπορούμε να φτάσουμε σε ακρότητες που ποτέ δε φανταζόμασταν ότι θα είμαστε ικανοί να διαπράξουμε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας όσο σίγουρος είναι άλλο τόσο εύθραυστος και αβέβαιος μπορεί να γίνει, ενώ η βασική ουσία της ανθρωπότητας από τη γέννησή της είναι μία και μοναδική: επιβίωση με κάθε κόστος!
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα κλασσικό βιβλίο τρόμου, ένα θρίλερ τόσο ζωντανό και διαχρονικό, ακριβώς γιατί είναι κάτι τόσο πιθανό. Είναι ένα βιβλίο το οποίο ξεκινάς να το διαβάζεις διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, αλλά που συνεχίζεις να γυρνάς τις σελίδες του όλο αγωνία για να δεις τί θα συμβεί παρακάτω και ταυτόχρονα δε θέλεις να τελειώσει.

Αφού τελείωσα την ανάγνωση αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου και με "στοίχειωσε" για όλη μου τη ζωή, ανακάλυψα αρκετά πρόσφατα πως έχει γυριστεί και σε τηλεοπτική σειρά και σε κινηματογραφικές ταινίες. 
Η πιο πρόσφατη και ίσως και η πιο αξιόλογη μεταφορά του στη μικρή οθόνη είναι αυτή του 2009 από το βρεττανικό BBC με καστ αποτελούμενο από πολλούς και αξιόλογους ηθοποιούς, όπως:
Dougray Scott, Joely Richardson, Eddie Izzard, Brian Cox, Vanessa Redgrave & Jason Priestley.

Η μίνι αυτή σειρά διάρκειας 184 λεπτών είναι μια πάρα πολύ πιστή μεταφορά του βιβλίου, του ζοφερού κλίματος, της αναρχίας, του αγώνα για επιβίωση, αλλά και της πιθανότητας για συνέχιση της αξιοπρεπούς ζωής της ανθρωπότητας και της ύπαρξης αγάπης μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ίσως η παρουσίαση των Τριφιδίων, έτσι όπως ακριβώς περιγράφονται από τον συγγραφέα!

Εν τέλει, θεωρώ αυτό το βιβλίο ένα βιβλίο-ορόσημο για μένα, το οποίο με εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία και την ευρυματικότητα του συγγραφέα και το οποίο άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζα την φανταστική και επιστημονικής φαντασίας λογοτεχνία, έως τότε. 
Εάν γνωρίζετε σε ικανοποιητικό βαθμό την αγγλική γλώσσα σας προτείνω να το διαβάσετε και ειλικρινά ελπίζω να μεταφραστεί κάποια στιγμή στα ελληνικά και να κυκλοφορήσει σε μία προσεγμένη έκδοση, ώστε να γίνει ευρέως γνωστό και να αγαπηθεί και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου