Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

«ΤΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», του Κωνσταντίνου Κέλλη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΤΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», του Κωνσταντίνου Κέλλη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Momentum Books
Σελίδες: 330
Τιμή: 12,60€

Το πρώτο στοιχείο που με εντυπωσίασε, παίρνοντας στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, ήταν το εξώφυλλο! Σκοτεινό, άγριο, ανταριασμένο, καθηλωτικό, μεγαλειώδες σε τέτοιο σημείο που να σε παρασύρει να το κοιτάς  για ώρα, ανίκανος να πάρεις το βλέμμα σου απ’ αυτό. Το επόμενο στοιχείο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο τίτλος του: πρωτότυπος, αινιγματικός και πολλά υποσχόμενος. Συνειδητοποίησα ότι ήθελα, ότι έπρεπε να το διαβάσω άμεσα, παρά το γεγονός ότι είχα ήδη αρχισμένο άλλο βιβλίο.  Έτσι, το ταξίδι ξεκίνησε…
Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη καθώς ανακάλυψα έναν ικανότατο και ευρηματικό συγγραφέα ο οποίος έχει τη δύναμη να καθηλώνει τον αναγνώστη, παρασύροντάς τον στις σκοτεινές δίνες της φαντασίας του, χωρίς να τον αφήνει να ξεφύγει ακόμα και όταν υπεισέρχεται σε ανατριχιαστικές,   φρικιαστικές  λεπτομέρειες.
Το βιβλίο αυτό, που αποτελείται από δεκατρείς ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, απευθύνεται στα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα έχοντας ως εφαλτήριο όλα εκείνα που αισθανόμαστε και φοβόμαστε, αλλά αδυνατούμε να αγγίξουμε, ή να δούμε στην καθημερινή μας ζωή, τους εφιάλτες μας. Κάθε ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ολόκληρο βιβλίο από μόνη της, καθώς αποτελείται από άρτια δομημένους χαρακτήρες και από πρωτότυπες υποθέσεις που ξεχειλίζουν από μυστήριο, σασπένς και πρωτοτυπία.
Όλες ανεξαιρέτως οι ιστορίες έχουν κάτι ξεχωριστό που μένει χαραγμένο στο μυαλό του αναγνώστη,  ακόμα κι αν ξεχώρισα κάποιες που με εντυπωσίασαν περισσότερο, όπως: «Ο Γέρος Των Κοράκων», «Η Ψυχή Του Φιλ Ο’ Ντόνοβαν», «Lights Out», «Το Φως Μέσα Μου», «Για Την Ελίζα», «Ο Κόλπος Των Ναυαγίων» και το «Με Τα Μάτια Ανοιχτά, Ονειρεύτηκα Φωτιά». Φυσικά, αυτές οι προτιμήσεις αφορούν τα προσωπικά μου γούστα και δεν αποκλείεται εσείς όταν το διαβάσετε να ξεχωρίσετε και κάποιες άλλες.
Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε διαβάζοντας  αυτή τη συλλογή διηγημάτων, καθώς ο συγγραφέας συνδυάζει το μυστήριο με το δράμα, το μεταφυσικό με το θρίλερ, τη φαντασία με το ερωτικό και μας προσφέρει ένα εντυπωσιακό "κοκτέιλ" ικανό να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη ιστοριών τρόμου. Ποιος είπε ότι τα βιβλία μυστηρίου πρέπει να περιορίζονται μόνο γύρω από κάστρα, κρύπτες με ανατριχιαστικούς νεκροζώντανους και αιμοδιψείς πρίγκιπες - βαμπίρ;
Ο Κωνσταντίνος Κέλλης κατορθώνει να κάνει τις τρίχες στο σβέρκο μας να ανασηκωθούν με περισσή ευκολία, μας πείθει πως στις σκοτεινές γωνίες μπορούν να κρύβονται περισσότερα και πιο τρομακτικά όντα από απλές… αράχνες, μας προϊδεάζει ώστε να βλέπουμε με άλλα μάτια ένα απλό σκιάχτρο, ενώ μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως μια φουρτουνιασμένη θάλασσα γύρω από ένα μοναχικό φάρο μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα από θαλάσσια πλάσματα και συντρίμμια ναυαγίων…
Ειλικρινά, δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις πολλών μεμονωμένων διηγημάτων που περιλαμβάνει αυτή η συλλογή με το γενικό τίτλο «Το Φως Μέσα Μου», καθώς μπορεί να συναγωνιστεί άνετα τα έργα άλλων, παγκοσμίως γνωστών, συγγραφέων μυθιστορημάτων τρόμου και πραγματικά εύχομαι ολόψυχα στο συγγραφέα να τύχει της αναγνώρισης που του αξίζει.
Όσο για εσάς Φίλοι μου, εάν θέλετε να διαβάσετε κάτι έξω από τα συνηθισμένα, που να σας μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη και διαθέτετε «γερή κράση» σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

               «Αγαπητέ αναγνώστη, μην αφήσεις τον τίτλο να σε παραπλανήσει. Όσοι φοβούνται το σκοτάδι, δεν έχουν δει πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το φως. Η κόλαση μπορεί να είναι μια διάσταση που γεννάει σκοτάδι. Ή ένας τόπος όλο φως. Φως ανελέητο. Μπορείς να πεις με βεβαιότητα που κατοικούν οι πυκνότερες σκιές;

Οι δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες στην πρώτη συλλογή διηγημάτων του Κωνσταντίνου Κέλλη θα σε οδηγήσουν σε μέρη γνώριμα, όπως ένας ξεχασμένος φάρος ή ένα σπίτι γεμάτο κούκλες, ένα γραφείο ψυχολόγου ή μια παραλία στη μέση του καλοκαιριού... Θα σε ταξιδέψουν όμως, και στο παρελθόν ή σε τόπους που δεν έχουν θέση στους ανθρώπινους χάρτες. Από ένα ανήλιαγο δάσος γεμάτο χαμένα παιδιά έως μια πόλη που μοιάζει να ξεπηδάει από τα χαρακτικά του Έσερ... Από μια πολυκατοικία χαρισμένη στους νεκρούς έως τη Δρέσδη του 1945 που ισοπεδώνεται σε μια νύχτα γεμάτη λάμψη...
Πολλές από τις ιστορίες της συλλογής έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες τρόμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»

"Δεν είναι μόνο η δύναμη στη φαντασία ταυ, αλλά και η αίσθηση ρεαλισμού που σε κάνει να βιώνεις τον τρόμο μαζί με τους ήρωες... Ένα σκοτεινό ταλέντο που ξεχωρίζει". (Αβραάμ Κάουα, συγγραφέας.)

1 σχόλιο:

  1. Το μυστήριο πάντα ιντριγκάρει την αδρεναλίνη και προκαλεί την σκέψη ν' απλωθεί εκεί που ο ρεαλισμός συμβιώνει με την φαντασία.
    Όμορφη πρόκληση που σε καλεί να εξιχνιάσεις τις σκιές και να ζήσεις δυνατές στιγμές, μέσα στην μυστηριακή ατμόσφαιρα της πλοκής....
    Καλή επιτυχία στον συγγραφέα και στο βιβλίο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή