Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ», της Νικόλ - Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Πίσω απ' τον καθρέφτη», της Νικόλ - Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 424
Τιμή: 15,93€

Αυτό είναι το ένατο βιβλίο της συγγραφέως, αλλά το όγδοο δικό της που διάβασα, και για ακόμα μια φορά έμεινα εντυπωσιασμένη, καθώς ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα μυθιστορήματά της που έχουν εκδοθεί.
Η υπόθεση, πρωτότυπη και ευρηματική, κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη στιγμή και δεν μπορεί εύκολα να το αφήσει από τα χέρια του. Αυτό φυσικά, δεν μου συμβαίνει πρώτη φορά με βιβλίο της κυρίας Μανιάτη... Κάθε βιβλίο της έχει αυτό το χαρακτηριστικό «γνώρισμα» αφού ξέρει καλά πώς να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών προσφέροντάς τους μια σφιχτοδεμένη πλοκή, ολοζώντανους, άρτια σκιαγραφημένους και βαθιά ψυχολογημένους χαρακτήρες αλλά και συνεχείς ανατροπές στην εξέλιξη της εκάστοτε μυθοπλασίας.
Το «Πίσω απ' τον καθρέφτη» είναι μια πρωτότυπη και ασυνήθιστη ιστορία για μια γυναίκα και έναν άντρα, που η ζωή τούς οδηγεί σε δύσβατα και ανεξερεύνητα μονοπάτια. Μη βιαστείτε, όμως, να υποθέσετε πως πρόκειται για μία ακόμα χιλιοδιαβασμένη ιστορία αγάπης γιατί θα γελαστείτε οικτρά. Μπορεί να υπάρχει το στοιχείο της αγάπης -με πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις της, και όχι μόνο μεταξύ των δύο βασικών ηρώων μας-, αλλά το κυρίαρχο στοιχείο εδώ είναι η εκδίκηση, η οποία μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένη, κατά τη γνώμη μου. Είναι η εκδίκηση που αποφασίζει να πάρει μια γυναίκα όταν συνειδητοποιεί την προδοσία που διαπράχθηκε εις βάρος της από τον άνθρωπο στον οποίο είχε τυφλή εμπιστοσύνη, τον σύζυγό της.
Οι δύο κύριοι ήρωες του βιβλίου αυτού, η Μαριλένα Νέβα και ο Αντώνης Γαβριελάτος είναι δύο άνθρωποι νέοι, δυναμικοί, γοητευτικοί, αυτάρκεις και συνειδητοποιημένοι. Τι πιο φυσικό από το να ενώσουν κάποια στιγμή τη ζωή τους και τη μοίρα τους μέσω ενός γάμου; Όμως -όπως συμβαίνει συχνά και στη ζωή, έτσι και σε αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα-, δεν έρχονται όλα όπως τα σχεδιάζουμε. Υπάρχουν πάντα οι αστάθμητοι παράγοντες που μεταβάλλουν τις απόψεις, τις γνώμες και τις πεποιθήσεις μας, που μας κάνουν άλλοτε καλύτερους και άλλοτε χειρότερους, ανάλογα με τα πλήγματα και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τους γύρω μας και τις εκάστοτε συνθήκες. 
Η Νικόλ-Άννα Μανιάτη έχει δημιουργήσει ένα μικρό, ολοζώντανο και ολοκληρωμένο χάρτινο σύμπαν μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες του βιβλίου της. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, τον δικό του χαρακτήρα και ενεργεί ανάλογα με τα βιώματα και τις πεποιθήσεις του, όπως η δεύτερη σημαντική ηρωίδα, η Δάφνη, η οποία έχει τους δικούς της λόγους, βιώματα και εμπειρίες βάσει των οποίων ενεργεί στο πλευρό της Μαριλένας. Όμως, πέρα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κάθε ήρωά της, η συγγραφέας εμβαθύνει και μέσα στον ψυχικό του κόσμο, κάνοντάς μας κοινωνούς των πιο κρυφών σκέψεών του, δίνοντάς μας την ευκαιρία και το ερέθισμα να αναλογιστούμε τι θα κάναμε εάν βρισκόμασταν κάποτε στην ίδια θέση με εκείνους και έπρεπε να πάρουμε αντίστοιχες αποφάσεις.
Προσωπικά, ενθουσιάστηκα με την πλοκή, με τους ήρωες και κυρίως με τις ηρωίδες τις οποίες αγάπησα, κατανόησα και συμπόνεσα, αλλά και με τον έξοχο χειρισμό της ανθρώπινης σκέψης και ψυχολογίας που μπορούν να αλλάξουν προς διαφορετικές από τις αναμενόμενες κατευθύνσεις, ανάλογα με τα βιώματα, τις εμμονές,  τους φόβους, τα πάθη, τα απωθημένα και τις εμπειρίες του καθενός μας. Μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσουμε σε κάθε δεδομένη στιγμή; Ξέρουμε μέχρι ποια όρια μπορούμε να φτάσουμε, και ποια να ξεπεράσουμε αν χρειαστεί, για να πάρουμε εκδίκηση, όταν έχουμε αδικηθεί κατάφωρα και μάλιστα από κάποιον τον οποίο εμπιστευόμασταν τυφλά; 
Αυτό το βιβλίο -αν εξαιρέσουμε, φυσικά, την αδιαμφισβήτητη ευχαρίστηση και ικανοποίηση που αντλούμε από την ανάγνωση της ευρηματικής και καθηλωτικής μυθοπλασίας του- μας προσφέρει απαντήσεις σε πολλά από τα προφανή αλλά και τα ενδόμυχα ερωτήματά μας, θέτει καίριους προβληματισμούς για τις ανθρώπινες σχέσεις και εντέλει αποτελεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που αξίζει πραγματικά να διαβαστεί, Φίλοι μου!
Οφείλω πολλά και θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και θεωρώ ευχής έργο το γεγονός ότι εμπνεύστηκε μία συνέχεια στην εκπληκτική αυτή ιστορία -με το μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις με τίτλο «Εξήντα βήματα»-, όπου μας παρουσιάζεται, από μια άλλη οπτική αυτήν τη φορά, η εξέλιξη  της πρωτότυπης αυτής ιστορίας, καθώς και οι παραπέρα πορείες των ηρώων του εξαιρετικού βιβλίου «Πίσω απ' τον καθρέφτη»!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Δυο καλά κρυμμένες επιστολές αποκαλύπτουν τα σχέδια του συζύγου της για το μέλλον της. Πώς θα αντιδράσει η δυναμική και όμορφη Μαριλένα Νέβα όταν θα δει τη ζωή της να ανατρέπεται; Όταν θα συνειδητοποιήσει πως ο μοναδικός άντρας που αγάπησε και εμπιστεύτηκε την πρόδωσε; 
Αλλόκοτος, πρωτότυπος και σκληρός ο τρόπος που θα επιλέξει να πάρει την εκδίκησή της. Θα παίξει με το μυαλό του, προσπαθώντας να τον μετατρέψει σε ένα άβουλο ον. Θα τα καταφέρει άραγε, και ποιο θα είναι το τίμημα; 
Η ευρηματικότητα του γυναικείου μυαλού όταν η προδοσία γεννά την εκδίκηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου