Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

«ΙΡΙΔΑ- Η Πόλη Της Ψυχής Μας», της Σουζάνας Χατζηνικολάου Γράφει η Νικολέτα Μπαλοπήτου

«ΙΡΙΔΑ- Η Πόλη Της Ψυχής Μας»,
της Σουζάνας Χατζηνικολάου
Γράφει η Νικολέτα Μπαλοπήτου
Εκδόσεις: Πατάκη – Νεανική Λογοτεχνία
Σελίδες: 808
Τιμή: 15,33€

Αυτές τις μέρες πραγματοποίησα, έστω νοερά, ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν φανταστικό κι ολότελα μαγευτικό, αλλά συνάμα και εφιαλτικό, κόσμο. Από το Φόρμαντερ και το βασίλειο της γλυκιάς και θαρραλέας πριγκίπισσας Λίλλυ των Μπεάτριεν, μέχρι το Ρόζεντεν κι από εκεί στο μαγεμένο δάσος του ισχυρού και μοχθηρού μάγου Στίλβερ και την πόλη Ατάρνια τού καλόκαρδου μάγου Νάρελ-Καρ.
Ξεκινώντας τη περιήγησή μου από το Φόρμαντερ, γνώρισα τη νεαρή πριγκίπισσα Λίλλυ, η οποία ζει στο παλάτι παρεξηγημένη από τους γονείς και τα αδέλφια της, που την θεωρούν περίεργη και φαντασιόπληκτη, κι αυτό γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας και του περίγυρού της, που δείχνουν συνεχώς να ενδιαφέρονται για τις δεξιώσεις, τους χορούς και τα ακριβά, καινούργια φορέματα. Εκείνη, αντίθετα, αδιαφορεί για όλα αυτά, απορρίπτοντάς τα συνεχώς επιδεικτικά, απολαμβάνοντας περισσότερο τις ώρες που είναι μονάχη στο δωμάτιό της, ή έξω από το παλάτι καβάλα στο εντυπωσιακό άλογό της.
Μία μέρα όμως, κι ενώ θέλει να ξεσπάσει τη στεναχώρια που της προξενεί η τελευταία απαίτηση του βασιλιά-πατέρα της Φιόρον και του διαδόχου του θρόνου και μεγαλύτερου αδελφού της, Κόλιν, θα βρεθεί μαζί με το αγαπημένο της άλογο, τον Ζέφυρο, στη λίμνη του Φόρμαντερ, όπου και θα αντικρίσει έναν απρόσμενο και μυστηριώδη επισκέπτη, τον Σον. Ο Σον, αποφεύγοντας να της αποκαλύψει οτιδήποτε για τη ζωή και την οικογένειά του, της αναφέρει μονάχα το όνομά του και της προκαλεί σχεδόν αμέσως όμορφα κι πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα γίνουν η αφορμή, μαζί με τα μπερδεμένα λόγια που θα της πει μία περίεργη μάντισσα λίγες μέρες αργότερα, να ξεκινήσει η γενναία πριγκίπισσα ένα μακρινό ταξίδι προς τον βορρά, μυστικά και κρυφά από την οικογένειά της. Ο δρόμος της θα την φέρει έξω από τον φαινομενικά εγκαταλελειμμένο πύργο της Οκτράβιας, μίας ανίσχυρης πλέον μάγισσας, η οποία αν και φαντάζει κυνική και ειρωνική στην αρχή, θα καλοδεχθεί την Λίλλυ στην κατοικία της, δωρίζοντάς της ένα προσωπικό αντικείμενο για τύχη και προστασία.
Συνεχίζοντας το ταξίδι της, η Λίλλυ, θα βρεθεί στο ήσυχο και ειρηνικό, εκ πρώτης όψεως, χωριό του Ρόζεντεν, μαθαίνοντας μετά από πολλή προσπάθεια για το σκοτεινό μαγεμένο δάσος κι ενώ έχει έρθει νωρίτερα αντιμέτωπη με μία μεταφυσική εμπειρία, όταν και πήρε την απόφαση να εισχωρήσει παρακινδυνευμένα στο εσωτερικό του. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι στα βάθη του το δάσος αυτό κρύβει έναν σκοτεινό και τρομερό στην όψη πύργο, μόνιμη κατοικία ενός κακού, ισχυρού μάγου αλλά και συγγενή του αγαπημένου της Σον, που φέρει το όνομα Στίλβερ και σκορπά τον φόβο και τον τρόμο στο Ρόζεντεν αλλά και στα γειτονικά χωριά, κάθε φορά που αποφασίζει να στείλει σ' αυτά τους φρουρούς του για να λεηλατήσουν και να κλέψουν την περιουσία των κατοίκων τους.
Γρήγορα η νεαρή πριγκίπισσα, με τη βοήθεια ενός μικρού, γκρίζου καναρινιού, θα μάθει ότι ο Σον τα τελευταία τρία χρόνια είναι αιχμάλωτος του παρανοϊκού εκείνου μάγου και με τη βοήθεια των παλιών του φίλων, θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να αποδράσει, μαθαίνοντας παράλληλα πως στην πραγματικότητα ο αγαπημένος της είναι ο χαμένος μικρός πρίγκιπας Σόναχαν, της εξαφανισμένης, πανέμορφης πόλης Ίριδας και ότι μία οικογενειακή τραγωδία έγινε η αφορμή για να χάσει ο Στίλβερ, με τη βοήθεια ενός ανώτερου κι επίσης μοχθηρού μάγου, τα τελευταία ψήγματα της λογικής του και να καταστρέψει την όμορφη πόλη ολοσχερώς, σκοτώνοντας παράλληλα όλους τους συγγενείς και τους ανθρώπους της.
Αυτή είναι μόνο η εισαγωγή από το καταπληκτικό αυτό μυθιστόρημα που καταφέρνει να συνδυάσει μοναδικά την ηρωική φαντασία με το παραμύθι, παρακολουθώντας σε κάθε σελίδα του τις προσπάθειες των νεαρών κι όχι μόνο πρωταγωνιστών του, να απελευθερώσουν μια για πάντα τον φίλο τους και να νικήσουν το κακό.
 Όλοι οι χαρακτήρες, ακόμη κι αυτοί που αρχικά φαντάζουν δευτερεύοντες, είναι εξίσου σημαντικοί με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές γιατί τούς δίνεται από τη συγγραφέα, ισάξιος χρόνος και χώρος με τον Σον και τη Λίλλυ, καταφέρνοντας μ' αυτό τον τρόπο να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να συμπάσχουμε μαζί τους περισσότερο. Αυτοί οι ήρωες είναι οι φίλοι του Σον, δηλαδή ο Έρυλ, ο Βόρρικ, ο Κορντέλ, η Κρίσταλ, ο έφηβος Όλιβερ, αδελφός της αδικοχαμένης συζύγου του πρώτου διαδόχου της Ίριδας και μεγαλύτερου αδελφού του Σον. Επίσης, η ηλικιωμένη μάγισσα Οκτράβια, που για μένα είναι ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας της ιστορίας και που φυλάει ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο αποκαλύπτεται μονάχα λίγο πριν από το τέλος, καθώς επίσης και ο αγαπημένος αδελφός της Λίλλυ, ο Ελ, που ήταν πάντα ο μόνος που την στήριζε, την άκουγε και την κατανοούσε από την εποχή ακόμη που η μικρή του αδελφή βρισκόταν στο παλάτι απογοητευμένη από την μέχρι πρότινος ζωή της σε αυτό.
Αλλά, πέραν όλων αυτών των προσώπων, που παίζουν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της ιστορίας, εξίσου συναρπαστικοί κι ενδιαφέροντες παρουσιάζονται και οι κακοί χαρακτήρες, με πρώτο και καλύτερο τον Στίλβερ, που υπάρχουν κάποιες φορές που τον μισείς κι άλλες που τον λυπάσαι, για να ακολουθήσουν ο μέντοράς του και υπεύθυνος για πολλά άσχημα περιστατικά Μανέβονεντ και ο αρχηγός της φρουράς κι αμετανόητος μέχρι το τέλος, Ριμόντ.
Η γραφή της συγγραφέως ρέει αβίαστα και βρήκα το κείμενό της εξαιρετικά καλογραμμένο. Τα συναισθήματα που αποκόμισα από την ανάγνωσή του ήταν πολλά κι αντικρουόμενα. Ένιωσα συμπάθεια, κατανόηση, ελπίδα, αγωνία, αγάπη, μίσος, χαρά, θυμό, οργή και δεν με κούρασαν καθόλου οι 808 σελίδες του αλλά, αντίθετα, κύλησαν με τέτοιο τρόπο που δεν κατάλαβα για πότε το ταξίδι αυτό έφτασε στο τέλος του κι ας το απόλαυσα από την πρώτη μέχρι τη τελευταία σελίδα του.
Η Ίριδα είναι σίγουρα από τα καλύτερα fantasy βιβλία που έχω διαβάσει και χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι γραμμένο από Ελληνίδα συγγραφέα, καθώς αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι υπάρχουν Έλληνες συγγραφείς που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα εκείνους των δημοφιλών, αγγλοσαξονικών χωρών. 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η μοίρα της Λίλλυ αρχίζει να γράφεται τη μέρα που συναντάει τον μελαγχολικό Σον. Όταν αυτός θα εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω μόνο το μικρό του όνομα, η Λίλλυ θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης με μοναδικά εφόδια την αγάπη και την πίστη της. Δίχως να το ξέρει, ο δρόμος της θα διασταυρωθεί με την τραγική ιστορία της Ίριδας, της πανέμορφης πρωτεύουσας του βασιλείου Αρίλιον που αφανίστηκε τρία χρόνια πριν. Η Λίλλυ θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ανείπωτο εφιάλτη. Όμως εκείνη αγαπά και πιστεύει. Απέναντι στη μαγεία του Κακού και τη μανία της εκδίκησης, θα αντιτάξει την επιμονή της αγάπης της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου