Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ», της Δήμητρας Ιωάννου – Γράφει η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΑΛΟΠΗΤΟΥ

«ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ», της Δήμητρας Ιωάννου – Γράφει η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΑΛΟΠΗΤΟΥ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 488
Τιμή: 14,94 €

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία για τα οποία έχω έντονη τη πεποίθηση ότι θα μου αρέσουν πριν ακόμη τα αποκτήσω. Στα βιβλία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η «Κασσάνδρα», το πρώτο μυθιστόρημα της κυρίας Ιωάννου, που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον από την εποχή που το βιβλίο ακόμη βρισκόταν στα ‘Υπό Έκδοση’ στο site των εκδόσεων Ψυχογιός.
Για καλή μου τύχη το ένστικτό μου δεν έπεσε ούτε αυτή τη φορά έξω, δίνοντας στον εαυτό μου την ευκαιρία να διαβάσει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που συνδυάζει δύο στοιχεία που προσωπικά αγαπώ πολύ. Την εξιστόρηση στο παρελθόν και τη χρήση μεταφυσικών φαινομένων και καταστάσεων.
Η ιστορία μπορεί να ξεκινάει στο σήμερα με τη σκηνή ενός αποτρόπαιου φόνου αλλά σύντομα μας μεταφέρει στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη Πρέβεζα του 18ου αιώνα. Εκεί γνωρίζουμε δύο σπουδαίες γυναίκες, τη Σαπφώ και την Κασσάνδρα, την κόρη του δάσους, που μοιάζει με νεράιδα και σώζει την πρώτη από σίγουρο θάνατο. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μία μεγάλη φιλία και η καθεμία με το δικό της τρόπο θα βοηθήσει την άλλη στα όσα τους επιφυλάσσει η μοίρα από εδώ και στο εξής.
Στο παρόν τώρα, παρακολουθούμε έναν γοητευτικό δημοσιογράφο, τον Άρη Κομνηνό, που μαζί με τους δύο παιδικούς του φίλους προσπαθούν να καταλάβουν και να εξιχνιάσουν μία σειρά δολοφονιών που τηρείται με συγκεκριμένο τρόπο καθώς ο δολοφόνος δρα κάθε φορά με την ίδια μέθοδο, σκοτώνοντας τα ανυποψίαστα θύματά του με όμοιες τεχνικές. Η αλήθεια είναι πως η ανακάλυψη του στυγερού δολοφόνου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους τρεις νέους και ειδικά από τη στιγμή που ο πρώτος θα ερωτευτεί την νούμερο ένα υποψήφια για τους φόνους και κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού, Έλενα Βενιέρη, που μεταξύ άλλων του αποκαλύπτει ότι βλέπει τις σκηνές των φόνων χωρίς όμως η ίδια να τους διαπράττει.
Αυτή είναι μία μικρή εισαγωγή από το μυθιστόρημα αυτό, που από το πρώτο κεφάλαιο μού γέννησε την επιθυμία να ανακαλύψω για ποιο λόγο γίνονται αρχικά οι φόνοι και έπειτα ποιος είναι αυτός ή αυτή που με τόση ευκολία τους προκαλεί. Βρήκα εξαιρετικό το γεγονός ότι οι εναλλαγές από το παρόν στο παρελθόν και αντίστροφα γίνονται εναλλάξ με αποτέλεσμα η ιστορία να μου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία μου στα ύψη. Μ' άρεσε πολύ που η συγγραφέας άλλαζε το ύφος της γλώσσας ανάλογα, χρησιμοποιώντας τη ντοπιολαλιά της Ηπείρου στις ομιλίες των πρωταγωνιστών που δρουν στα χρόνια του Αλή Πασά και προσεγγίζοντας με σύγχρονο τρόπο τις αντίστοιχες των ηρώων που ζουν στην Αθήνα του 2008. Το βρήκα πολύ γοητευτικό και έξυπνο το παραπάνω εύρημα, που έκανε το κείμενο πιο ζωντανό και πιστευτό στα μάτια μου.
Το μυθιστόρημα αυτό καταφέρνει να συνδυάσει μοναδικά το αστυνομικό στοιχείο με το παράδοξο, αλλά τα μεταφυσικά γεγονότα είναι όσα χρειάζονται και με τέτοιο τρόπο δοσμένα που δεν με ξένισαν (πως θα μπορούσαν άλλωστε, καθ' ότι λάτρης των στοιχείων αυτών !), αντίθετα θεωρώ ότι πρόσθεσαν περισσότερη γοητεία και μυστήριο στην ιστορία, κάνοντας την ανάγνωση ακόμη πιο συναρπαστική.
Αξιομνημόνευτοι όλοι οι ήρωες του μυθιστορήματος αλλά η αλήθεια είναι πως αγάπησα λίγο παραπάνω τους ήρωες που τοποθετούνται στη Πρέβεζα της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα την καλόκαρδη Σαπφώ, την αγαπημένη της ‘ξωθκιά’, όπως η ευγενική αυτή γυναίκα αποκαλεί την Κασσάνδρα, αλλά και την εγγονή της δεύτερης, την εκρηκτική κι ατίθαση, Κασσάνδρα-Δέσποινα που τόσο μοιάζει στην αλαφροΐσκιωτη γιαγιά της.
Υπέροχο μυθιστόρημα πραγματικά που με το πέρας της ανάγνωσής του μου δημιούργησε έντονη την ανάγκη να βρεθώ κι εγώ στα μέρη όπου έζησαν και περπάτησαν οι αγαπημένες μου πρωταγωνίστριες. Ένα βιβλίο που διαβάζεται τόσο ευχάριστα και γρήγορα που αν και δεν συνηθίζω να διαβάζω το ίδιο μυθιστόρημα σε κοντινά χρονικά διαστήματα για δεύτερη φορά, εντούτοις το συγκεκριμένο άνετα θα ξεκινούσα να το ξαναδιαβάζω από την αρχή και να ζήσω αυτό το μοναδικό ταξίδι για ακόμη μία φορά.
Σίγουρα, ένα από τα καλύτερα αναγνώσματα που προτίμησα να διαβάσω τελευταία. Ένα βιβλίο για το οποίο δεν χρειάζεται να γράψω περαιτέρω πράγματα από το να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα, κατά τη δική μου άποψη, ιδιαίτερο και συνάμα μαγευτικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από περισσότερους Έλληνες αναγνώστες. Προσωπικά, ανυπομονώ από αυτή τη στιγμή για το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως που με τη γραφή της με έχει κερδίσει ήδη.


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Πρέβεζα 1767
Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται…  
Αθήνα 2008
Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στ’ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της; 
Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου