Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«ΤΟ ΤΑΞΙΜΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ», της Μαρίνας Σαουνάτσου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΤΑΞΙΜΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ», της Μαρίνας Σαουνάτσου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Γαβριηλίδη
Σελίδες: 136
Τιμή: 9 €

            Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίνας Σαουνάτσου και μπορώ να πω, μετά βεβαιότητας, ότι έχει πολλά ακόμα να μας δώσει! Η συγγραφέας κατάφερε μέσα σε αυτές τις 136 σελίδες να συμπεριλάβει μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής κοινωνίας και τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτήν μέσα σε είκοσι, και πλέον, χρόνια.
            Οι κεντρικοί μας ήρωες είναι η Μαρία και ο Οδυσσέας, οι οποίοι γνωρίζονται τυχαία, ή ίσως επειδή έτσι το ήθελε η μοίρα αν προτιμάτε, σε μια διαδήλωση. Η πρώτη φορά για την εικοσάχρονη Μαρία, η πολλοστή για τον τριανταδυάχρονο Οδυσσέα. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας δυνατός έρωτας, παρά το γεγονός ότι διαφέρουν δραματικά μεταξύ τους. Ο Οδυσσέας είναι ένας έμπειρος άντρας που το μισό χρόνο ταξιδεύει στις θάλασσες και τον άλλο μισό παίζει μουσική με το ούτι του σε διάφορα μαγαζιά. Ένας τύπος μποέμ, γοητευτικός, που δεν παίρνει τη ζωή στα σοβαρά, θεωρώντας πως ‘όλα είναι ταξίδι’. Η Μαρία πάλι είναι μία κοπέλα άπειρη, εγκλωβισμένη στην υπερπροστασία της αυταρχικής μητέρας της, που δεν έχει προλάβει ακόμα να ασχοληθεί με τον έρωτα. Η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία, δυνατή και καταλυτική, τόσο που ενώνει απρόσμενα τις ζωές και τις μοίρες τους.
            Μέσα από την ερωτική ιστορία των δύο ηρώων της η συγγραφέας καταφέρνει με μεστό, λιτό και περιεκτικό λόγο να μας παρουσιάσει το υπόβαθρο του καθένα τους, αλλά και όλων των προσώπων που συνδέονται με αυτούς, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε την αλλαγή στην πραγματικότητα του τότε και του τώρα. Δεν αλλάζουν μόνο τα σκηνικά του μυθιστορήματος γεωγραφικά, μια και από την Αθήνα μεταφερόμαστε αρχικά σε ένα γραφικό και πανέμορφο Κυκλαδονήσι το Πάσχα, ίσως την Αμοργό, και στη συνέχεια στην άγρια και σαγηνευτική Ήπειρο και το θαυμαστό και μοναδικό στον κόσμο φαράγγι του Βίκου. Αυτό που καταφέρνει να μας ‘περάσει’ εξίσου η συγγραφέας είναι η μεταβολή στις συμπεριφορές και αντιλήψεις των ανθρώπων, η αλλαγή των κοινωνικών προτύπων που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου αλλά και η χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση.
            Η Μαρίνα Σαουνάτσου παρουσιάζει με μεγάλη οξυδέρκεια και σωστή κρίση τις διαφορές του τρόπου ζωής και της κοινωνίας μεταξύ των μεγαλουπόλεων και της επαρχίας, αλλά και την επίδρασή τους πάνω στον ανθρώπινο ψυχισμό, με τις όποιες συνέπειες στις επιλογές και αποφάσεις των ανθρώπων. Μέσα από τις επιλογές των ηρώων της, τις αποφάσεις και τα διλήμματά τους, τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, τις φιλίες, τους έρωτες, τις προδοσίες, τις εμμονές, τις λανθασμένες αποφάσεις και τις συγγνώμες τους, βλέπουμε την ανθρώπινη ψυχή σε όλο της το μεγαλείο και, πιθανότατα, αντικρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, με τα προτερήματα και με τα ελαττώματά μας.
            Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του άρτια δομημένου μυθιστορήματος ένιωσα απόλυτα ικανοποιημένη, έστω κι αν μου είχε κρατήσει συντροφιά μόνο για δύο ημέρες. Τους ήρωες τους αγάπησα και θα ήθελα να τους έχω κοντά μου πολύ περισσότερο, όμως η ιστορία τους ήταν τόσο δυνατή και πλήρης που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μου. Ήταν ένα βιβλίο από αυτά που μπορούν να προσφέρουν πολλά μέσα από λίγες μόνο σελίδες. Συγχαρητήρια στην αγαπητή Μαρίνα Σαουνάτσου για αυτό το πρώτο μυθιστόρημά της, το οποίο και σας προτείνω να διαβάσετε!


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η ιστορία που αφηγείται το ταξίμι του Οδυσσέα είναι μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σ' αυτόν και στη Μαρία. Ξεκινάει είκοσι χρόνια πριν στην Αθήνα, για να μεταφερθεί έπειτα σε ένα χωριό της Ηπείρου και να ταξιδέψει στο χρόνο μέχρι την Ελλάδα του σήμερα και της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα με την προσωπική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών σκιαγραφείται διακριτικά η πορεία της ελληνικής κοινωνίας, που ξεπούλησε γη και αξίες για να στοιβαχτεί στα αστικά κέντρα. Η αστική ζωή θα έρθει σε αντιπαράθεση με τη ζωή στη φύση, την οποία και επιλέγουν οι ήρωες της ιστορίας. Ο έρωτας θα λειτουργήσει σαν λυτρωτής από το παρελθόν τους, αλλά και σαν δεσμώτης, αφού θα τους εγκλωβίσει στη μεταξύ τους σχέση. Η φιλία είναι η μοναδική σταθερά, υπερπηδά εμπόδια όπως η απόσταση, ο χρόνος και η εθνικότητα και αποδεικνύεται πιο δυνατή ακόμα και από τους οικογενειακούς δεσμούς. Ένα βιβλίο με γλώσσα λιτή και έξυπνη πλοκή, που κεντρίζει συνειδήσεις και αισθήματα.»

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου