Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΤΩΡΑ, ΜΑΝΟ», της Αλίκης Γιωτάκου – Οικονόμου Γράφει ο φιλόλογος – συγγραφέας ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΡΑΝΤΖΙΟΣ

«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΤΩΡΑ, ΜΑΝΟ», της Αλίκης Γιωτάκου – Οικονόμου
Γράφει ο φιλόλογος – συγγραφέας ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΡΑΝΤΖΙΟΣ
Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη
Σελίδες: 512
Τιμή: 16,60 €

Η Αλίκη Οικονόμου – Γιωτάκου για άλλη μία φορά μας έδωσε ένα μυθιστόρημα ολοκληρωμένο, πολυπρόσωπο, με αξιοπρόσεκτες εναλλαγές στην αφήγηση και στην περιγραφή, με μια γλώσσα ρέουσα και καλοδουλεμένη σε όλα τα γλωσσικά επίπεδα.
Την υπόθεση του έργου είναι εύκολο να την προσεγγίσει κανείς, γι’ αυτό κι εγώ θα ήθελα να μιλήσω για άλλα πράγματα που αφορούν το βιβλίο και υπάρχουν «πίσω» από τις λέξεις.
Η ιστορία είναι τοποθετημένη καθαρά πάνω στο σχήμα Άτη – Ύβρις – Νέμεσις – Τίσις που χαρακτηρίζει και το σύνολο των κειμένων της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας. Οι επιρροές της συγγραφέως από το πνεύμα που διέπει την εξέλιξη της πλοκής μιας αρχαίας τραγωδίας είναι καταφανείς, ενώ παράλληλα διακρίνεται μία επιτυχής προσπάθεια να διεισδύσει στα μύχια της ψυχής των ηρώων της και να αποδείξει πόσο δέσμιοι εσωτερικών παρορμήσεων και εξωτερικών καταστάσεων είναι οι άνθρωποι.
Έκδηλη είναι, επίσης, και η επιρροή από τη φιλοσοφική έννοια της διαλεκτικής, σύμφωνα με την οποία για να προσεγγίσεις την ουσιαστική έννοια μιας ιδέας, θα πρέπει να την αντιδιαστείλεις με το αντίθετό της. Έτσι η συγγραφέας αναδεικνύει την έννοια του καλού μέσα από το κακό, του δίκαιου μέσα από το άδικο, του ηθικού μέσα από το μη ηθικό.
Από το βιβλίο αυτό πηγάζει ολοκάθαρα ως αξία η επιλογή μιας στάσης ζωής που υπηρετεί την αρετή, τη δικαιοσύνη και τη σωφροσύνη. Είναι φανερή η θέση της συγγραφέως πως το καλό στο τέλος πρέπει να νικά και το μήνυμα του βιβλίου είναι ελπιδοφόρο.
«Καληνύχτα τώρα, Μάνο». Στην ανθρώπινη ζωή τίποτα βέβαιο δεν υπάρχει και το μόνο που ίσως να αξίζει και να αποτελεί σταθερή κι ακλόνητη αξία μέσα στην πορεία του χρόνου είναι η αγάπη. «Οτοι συνέχθειν, λλά συμφιλεν φυν», μας λέει ο Σοφοκλής (Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν' αγαπώ). «Καληνύχτα τώρα, Μάνο». Αύριο όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα από αυτό τον προσανατολισμό.

Πασχάλης Πράντζιος, φιλόλογος - συγγραφέας

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα μυθιστόρημα με πλοκή, θέσεις και αντιθέσεις, φιλίες και αντιπαλότητες. Δύο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ο ένας στυγερός και αδίστακτος, ο άλλος τίμιος και ευσυνείδητος. Αγάπη και μίσος, φιλία και έχθρα, πόλεμος στο κυνήγι του χρήματος.
Ο βιομήχανος Μάνος Μάργαρης, έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση του ΣΕΒ, επιστρέφει μεθυσμένος μεσάνυχτα στο σπίτι του και αντικρίζει έναν άγρια δολοφονημένο νεαρό άντρα. Ειδοποιεί την αστυνομία και θεωρείται ο βασικός ύποπτος. Είναι, όμως, ο ένοχος ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από εκείνον;
Θεοφανώ, σύντροφος και «φως» στην πορεία του! Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ένας άλλος τύπος, που φτάνει από την Ελλάδα μετά τα γεγονότα, απολαμβάνει τον έρωτα μιας μικρής πλούσιας Αμερικανίδας… Η αγάπη του για το χρήμα και η φιλοδοξία του κινούν τα νήματα της σκέψης και της ζωής του. Ποιος τελικά είναι ο ρόλος του;

Στο ταμπλό δύο άνθρωποι που δένονται με την ίδια μοίρα. Μισιούνται και συγκρούονται! Ποια ανατροπή θα επέλθει και η πορεία της ιστορίας θα αλλάξει τροχιά; Θα υπάρξει κάθαρση όμοια μ’ αυτή της αρχαίας τραγωδίας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου