Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

«ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ», του Παντελή Αμπουκέλη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ», του Παντελή Αμπουκέλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Δυάς Εκδοτική
Σελίδες: 460
Τιμή: 12,48 €

          Το βιβλίο αυτό με εντυπωσίασε τόσο από το υπέροχο εξώφυλλό του όσο και από την πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, όπως αυτή περιγράφεται στο οπισθόφυλλό του. Και τα δύο παραπέμπουν σε καθαρά ιστορικό μυθιστόρημα, όπως και το περιεχόμενό του που βρίθει ιστορικών στοιχείων, παρά το αξιοπερίεργο γεγονός ότι στο εξώφυλλο δεν χαρακτηρίζεται ως τέτοιο.
          Πράγματι, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που τοποθετείται στη Χάλκη της Δωδεκανήσου του 1470 μ.Χ., μια ιστορική περίοδος ταραγμένη, πολυκύμαντη και σημαδιακή για όλη την Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο. Ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία του με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο, τοποθετώντας στον ρόλο του αφηγητή σε πρώτο πρόσωπο τον Ιάσονα, εγγονό του γερο-Διονύσιου. Ξεκινώντας από το τέλος, όπου η ολιγοσέλιδη αφήγησή του κεντρίζει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του αναγνώστη, συνεχίζει με την αφήγηση της πλοκής από την πρώτη ημέρα της ζωής του ήρωά μας, το 1470 μ.Χ. στη Χάλκη, ώσπου καταλήγει πάλι στο τέλος της αφήγησης και του ίδιου του Ιάσονα.
Το ταξίδι στο οποίο μας παρασύρει ο συγγραφέας είναι πραγματικά μαγευτικό. Ξεκινάμε από την παιδική ζωή του ήρωά μας ο οποίος, έχοντας χάσει και τους δύο γονείς του εξαιτίας φυσιολογικών και μη αιτιών –που ήταν ο κανόνας της δύσκολης ζωής εκείνης της εποχής– έχει αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον αγαπημένο του παππού τον γερο-Διονύσιο, ο οποίος εκτελεί ταυτόχρονα χρέη γονιού, προστάτη, συντρόφου και δασκάλου για τον μικρό Ιάσονα.
Μέσα από την παιδική ζωή του ήρωά μας και τη διαπαιδαγώγησή του από τον παππού του, ο συγγραφέας μάς αφηγείται στην ουσία την ιστορία, τη μυθολογία και ολόκληρη τη φιλοσοφία της Ελλάδας. Περνούν μπροστά από τα μάτια μας σκηνές από τη Θεογονία, το Δωδεκάθεο και τη σχέση των Ολύμπιων θεών με τους κοινούς θνητούς, την αρχαία Ιστορία μας, τους πασίγνωστους φιλοσόφους μας και την κοσμοθεωρία του καθενός για τον κόσμο και τον άνθρωπο, ενώ ο ήρωάς μας μαθαίνει να κρίνει, να «βλέπει» διαφορετικά ανθρώπους και καταστάσεις και να μην υποτάσσεται στη στενόμυαλη κατήχηση από τον Κλήρο της εποχής.
Τα χρόνια περνούν και ο Ιάσονας μεγαλώνει με την αγάπη του παππού του και της οικογένειας που τον έχει «άτυπα» υιοθετήσει, ξοδεύοντας τις ώρες του ανάμεσα στα μαθήματα από τον γερο-Διονύσιο, τις παρέες και τα παιχνίδια με τους παιδικούς του φίλους, τα ταξίδια με τη σκούνα του παππού του, τα ψαρέματα και τη διδαχή της ναυσιπλοΐας, χρησιμοποιώντας όργανα άγνωστα στους περισσότερους ψαράδες, όπως τον βυζαντινό αστρολάβο, το ανεμολόγιο και το δρομόμετρο.
Ο Ιάσονας, έφηβος πια αλλά ώριμος σαν άντρας, γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της όμορφης Εστέλ, κόρης του Ιππότη Φρα Ζαν, διοικητή του ενετοκρατούμενου νησιού της Χάλκης. Ανάμεσα στους δύο νέους γεννιέται μια ειλικρινής και γνήσια αγάπη που δεν γνωρίζει σύνορα, διαφορές καταγωγής ή θρησκείας και προκαταλήψεις. Ο ένας ζει για τον άλλο και ο μόνος που γίνεται κοινωνός στην αγάπη τους είναι ο γερο-Διονύσιος, ο ανοιχτόμυαλος, καλλιεργημένος και θαρραλέος καπετάνιος, που το μόνο που αποζητά είναι να δει τον εγγονό του ευτυχισμένο.
Πολύ συχνά, όμως, η ζωή δεν επαληθεύει τις προσδοκίες και τους ευσεβείς πόθους μας. Έτσι, λίγες μέρες πριν ο Ιάσονας και η Εστέλ «κλεφτούν», όπως είχαν σχεδιάσει και με τις ευλογίες του παππού του, μια επιδρομή στο πολύπαθο νησί από Ενετούς πειρατές σκορπίζει τα όνειρα των δύο νέων στον άνεμο και αφήνει κυριολεκτικά και μεταφορικά μόνο στάχτες και αποκαΐδια. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τον ρομαντικό, φιλομαθή και αθώο Ιάσονα, ο οποίος χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του!
Η αθωότητα χάνεται και η οργή παίρνει τη θέση της. Η οργή μαζί με τη δίψα για εκδίκηση εναντίον όλων όσων του «έκλεψαν» τη ζωή και τους ανθρώπους που αγάπησε. Ο ένας δικός του άνθρωπος μόνιμα και αμετάκλητα χαμένος και ο άλλος να αγνοείται και να γεμίζει τη ψυχή του Ιάσονα με μίσος για όσους του καταρράκωσαν τα όνειρα για το μέλλον. Έτσι, το θύμα μετατρέπεται σε διώκτη, χειρότερο από αυτούς που μισεί θανάσιμα, από αυτούς που γέννησαν και τροφοδότησαν το άσβεστο μίσος του.
Δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω περισσότερα από την «επική» υπόθεση αυτού του υπέροχου ιστορικού, πειρατικού, ρομαντικού μυθιστορήματος το οποίο μας ταξιδεύει σε όλη τη Μεσόγειο των ταραγμένων εκείνων χρόνων πάνω σε σκούνες, σε νάβες, σε μπριγκαντίνια και σε γαλιότες. Συναντάμε σκληροτράχηλους πειρατές, Άραβες δουλεμπόρους, Ενετούς ιππότες, εξωμότες Έλληνες, Τούρκους πασάδες, καθώς και πολλά ιστορικά πρόσωπα, όπως οι διαβόητοι αδερφοί Μπαρμπαρόσα. Ο Ιάσονας μετατρέπεται σε Κιουτσούκ Ρεής κι εμείς παρατηρούμε τη μετάλλαξη ενός ανθρώπου ήρεμου και αθώου σε πολεμοχαρή αρχηγό ολόκληρου πειρατικού στόλου, ο οποίος έχει ξεχάσει προ πολλού τον οποιοδήποτε δισταγμό όταν πρόκειται να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή.
Το αν θα καταφέρει ο ήρωάς μας ποτέ να βρει τη γαλήνη, την ηρεμία και την ολοκλήρωση στη ζωή του, δεν θα σας το αποκαλύψω. Αυτό είναι ένα ταξίδι που θα πρέπει να κάνετε εσείς μόνοι σας και είμαι βέβαιη πως θα απολαύσετε την κάθε στιγμή. Το μόνο αρνητικό σε ολόκληρο το βιβλίο –και λυπάμαι πολύ που το αναφέρω, αλλά το θεωρώ αδιανόητο να μην το κάνω– είναι η παντελής έλλειψη επιμέλειας του κειμένου. Θεωρώ απαράδεκτο ένα τέτοιο εξαιρετικό μυθιστόρημα που διαφαίνεται στην κάθε σελίδα του το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και η επισταμένη ιστορική έρευνα του συγγραφέα –γιατί αυτά δεν χάνουν την αξία τους, όπως κι αν παρουσιαστεί, όσο κι αν έχει αδικηθεί κατά την έκδοσή του το βιβλίο–, να μην έχει υποστεί έστω και μια υποτυπώδη σοβαρή επιμέλεια… Τα λάθη είναι υπερβολικά πολλά και συχνά, σχεδόν σε κάθε σελίδα, και σε καμία περίπτωση δεν βαρύνουν τον συγγραφέα αλλά τον επιμελητή. Λάθη ορθογραφικά, συντακτικά, τυπογραφικά, λάθη τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί ή διορθωθεί, πρώτιστα από σεβασμό στον ίδιο τον συγγραφέα για το υπέροχο έργο του, και ύστερα στους αναγνώστες που αγόρασαν αυτό το βιβλίο και περιμένουν μια αξιόλογη έκδοση αντάξια του ίδιου του μυθιστορήματος…
Όπως και να έχει όμως, οφείλω θερμά συγχαρητήρια στον Παντελή Αμπουκέλη για το πραγματικά συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που μας προσέφερε, του εύχομαι ολόψυχα η επόμενη έκδοση του βιβλίου του να τύχει της σοβαρής και προσεγμένης επιμέλειας που του αξίζει και, ειλικρινά, σας παροτρύνω να αγνοήσετε το γεγονός της ύπαρξης των παραπάνω λαθών και να το διαβάσετε, γιατί αξίζει πραγματικά!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«1470 μ.Χ., Χρόνια σκοτεινά και δύσκολα. Ένα αγόρι, ο μικρός Ιάσονας γεννιέται και μεγαλώνει χωρίς γονείς στη μικρή Χάλκη της Δωδεκανήσου. Ο παππούς του ο γέρο-Διονύσης στέκεται δίπλα του καλύτερος από πατέρα και μητέρα θέλοντας να γαλουχήσει τον μικρό Ιάσονα με τη κατάλληλη παιδεία αφού αυτή θεωρεί ότι είναι το παν στη ζωή.

Αυτός πια είναι ο προστάτης και δάσκαλός του στη ζωή. Kαι όταν ο θάνατος τους χωρίζει τότε κραυγάζοντας με πόνο θα τον αποχαιρετίσει...

"...Μαζί με τις φλόγες που έφθαναν ως τον ουρανό έφευγε και ο παππούς! Τελικά ίσως να ήταν και καλύτερα που ήταν η φωτιά αυτή που ελευθέρωνε τη ψυχή παππού στους ουρανούς! Τα άτομα του αφήνονταν ελεύθερα να πάνε ως τα αστέρια. Φύγε παππού, πέτα μακριά, ταξίδεψε στους ουρανούς, στα χρόνια, στους αιώνες. Γεια σου καπετάνιο μου, γεια σου γέρο-διδάσκαλε, θα σε ξαναβρώ..."

Ο Ιάσονας όμως έχει τα δικά του οράματα μέσα στα ταραγμένα αυτά χρόνια της ιστορίας που ζει, όπου ο Δίας συναντά τον Αίσωπο και ο Δημόκριτος τον Βαρβαρόσσα.

Με όπλο του τη δύναμη της παιδείας και μέσα από τον όλεθρο και τη καταστροφή που σκορπά φημισμένος και παντοδύναμος πια πειρατής ζει για να εκδικηθεί για την αρπαγή της λατρεμένης του Εστέλ της γυναίκας που κούρσεψε τη καρδιά του και ορκίστηκε αιώνια αγάπη.»

Άραγε θα καταφέρει να τη ξαναβρεί για να ζήσουν πάλι το μεγάλο τους έρωτα;

Μια ιστορία γεμάτη όνειρα, έρωτα, αγωνία, μίσος και πειρατεία που μας διδάσκει τι μπορούμε να γίνουμε ως άνθρωποι αλλά και πώς μπορεί να καταντήσουμε στη ζωή.

"Στον Αστερισμό του Αστρολάβου"... Είναι ο Θρίαμβος της Ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο στο μαύρο φόντο της ζωής που ζούμε.          

4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα ιστορία που παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις στην φαντασία μας με την αναλυτική περιγραφή-κριτική της Κλειώς Τσαλαπάτη!
    Εύχομαι στο συγγραφέα, καλοτάξιδο να είναι πάντα το βιβλίο του απ'ο καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το έχω διαβάσει αλλά το θέμα που αναπτύσσει είναι απο αυτά που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και λατρεύω να διαβάζω !!Θαυμάσια η περιγραφή σου Κλειώ μου ,άλλωστε πάντα μας εντυπωσιάζες!! Εύχομαι κάθε επιτυχία στον συγγραφέα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλες μου, Τάνια και Χριστίνα, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ελπίζω όταν το διαβάσετε να αποκομίσετε κι εσείς την ίδια γνώμη με μένα! Σαφώς, τις καλύτερες ευχές μας στον συγγραφέα για κάθε επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μεγάλη μου χαρά Κλειώ μου και πολύ σύντομα μάλιστα!
    Και πάλι εύχομαι στο συγγραφέα καλοτάξιδο απ' την καρδιά μου! Κι οι ευχές καρδιάς θα έλεγα πως είναι το μόνο διαβατήριο για την επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή