Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

«ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ», της Βάσως Παπαδοπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ», της Βάσως Παπαδοπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική
Σελίδες: 224
Τιμή: 11,70 €

            Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος λογοτεχνίας δύσκολο που απαιτεί μεθοδευμένη και πολύ προσεχτική δουλειά από το συγγραφέα. Πρέπει να έχει την ικανότητα να αποκρύπτει βασικά στοιχεία που δύνανται να αποκαλύψουν την πλοκή πέρα από το επιθυμητό, να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο έτσι ώστε, ακόμα κι αν ο πεπειραμένος αναγνώστης ανακαλύψει τον  πιθανό ένοχο σχετικά νωρίς – ακόμα κι αν δεν είναι ο συνήθης ύποπτος, ο μπάτλερ... – να μην είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τα αίτια που τον οδήγησαν στα εγκλήματά του, πριν ο συγγραφέας του το επιτρέψει.
            Η εξαίρετη συγγραφέας Βάσω Παπαδοπούλου κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις παραπάνω συνήθεις ‘παγίδες’, στις οποίες μπορεί να υποπέσουν οι συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, με μαεστρία και ταλέντο ανεπανάληπτο. Μας δίνει κάθε φορά τα στοιχεία που πρέπει ώστε να αρχίσουμε να υποψιαζόμαστε κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου της αλλά, ταυτόχρονα, να μην είμαστε εντελώς σίγουροι σε τέτοιο σημείο ώστε να αρχίσουμε να αμφιβάλουμε για την αρχική μας υποψία. Σε αυτό συνδράμει η ευρηματική και πρωτότυπη πλοκή αλλά και τα πολλά και ετερόκλητα πρόσωπα της υπόθεσης.
            Η  ιστορία μας ξεκινά από το ψιλικατζίδικο του Ανάργυρου στην Καλλιθέα, ενός από μια ομάδα παλιών συμμαθητών που βρίσκονται πια στα 53 τους χρόνια.  Οι φίλοι αυτοί συνηθίζουν να συναντιούνται συχνά πυκνά σε ένα παρακείμενο ταβερνάκι για να βρίσκονται, να αναπολούν τα παλιά και να διατηρούν μια υποτυπώδη, άλλοτε ουσιαστικότερη και άλλοτε περιστασιακή επικοινωνία. Όλα βαίνουν καλώς, ή έστω αναμενόμενα αδιάφορα, μέχρι τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα πολλαπλοί και συνεχόμενοι θάνατοι κάποιων από τους παλιούς συμμαθητές. Τα περιστατικά προκαλούν, όπως είναι φυσικό, την επέμβαση της αστυνομίας η οποία, με επικεφαλής τον αστυνόμο Κλεόβουλο Χαλατσάκη και την ομάδα του, προσπαθεί να διευκρινίσει τα αίτια του κάθε μεμονωμένου θανάτου, καθώς και την τυχόν σχέση μεταξύ τους.
            Έτσι, αρχίζει να ξετυλίγεται ένας πολύ μπερδεμένος μίτος που σιγά σιγά και μεθοδικά μας αποκαλύπτει λίγα στοιχεία κάθε φορά, αρκετά ώστε να αρχίσουμε να υποψιαζόμαστε και να ‘ποντάρουμε’ στον πιθανό δολοφόνο, αλλά και ανεπαρκή ώστε να μπορούμε να αποκλείσουμε κάθε άλλο υποψήφιο. Κάθε αποκάλυψη φέρνει στο φως κι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, μια ανομολόγητη πράξη, μια χαμένη ευκαιρία για ευτυχία, πάθη καλά θαμμένα στο μνήμα του χρόνου, σχέσεις διαβρωμένες από την κακία και τον φθόνο τρίτων προσώπων, αλήθειες που ποτέ δεν ειπώθηκαν κι έτσι απέκτησαν την πικρή γεύση του δηλητήριου, αποφάσεις που ποτέ δεν πάρθηκαν και άφησαν τη ζωή να ξεγλιστρήσει ανούσια, οικογενειακές σχέσεις που δεν αφέθηκαν να ευδοκιμήσουν.
            Τα «Θανάσιμα Σταυροδρόμια» είναι ένα εξαίρετο αστυνομικό μυθιστόρημα, αριστοτεχνικά γραμμένο, με γερές δόσεις σασπένς, χιούμορ, αγωνίας και στοχασμού που κεντρίζει τη σκέψη του αναγνώστη τοποθετώντας τον στην θέση του αστυνόμου ο οποίος προσπαθεί να συνδέσει τα φαινομενικά ασύνδετα κομμάτια ενός δολοφονικού παζλ και να αποδώσει τεκμηριωμένα τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν. Γιατί η συγγραφέας επέλεξε αυτόν το συγκεκριμένο τίτλο θα το αφήσω σε εσάς να το ανακαλύψετε, διαβάζοντας το βιβλίο, καθώς πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη και ευφυή έμπνευση με την οποία ενώνονται περίτεχνα τα νήματα της υπόθεσης. Πολλά συγχαρητήρια στη Βάσω Παπαδοπούλου και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε Φίλοι μου!        

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια παρέα αντρών, παλαιών συμμαθητών, στα 53 χρόνια τους πια, συνεχίζουν ευλαβικά τις μηνιαίες συναντήσεις τους.
Ο μοναχικός Ανάργυρος, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μητρική εστία, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, κυρίως λόγω επαγγέλματος – είναι ο ψιλικατζής της γειτονιάς.
Όλοι παρακολουθούν περίεργοι στην αρχή, ανήσυχοι στη συνέχεια και αποσβολωμένοι στο τέλος τους πολλαπλούς συνεχόμενους θανάτους που αποδεκατίζουν την παρέα. «Σαν να καλεί ο Άγιος Πέτρος την κλάση μας», λένε μεταξύ τους.
Η αστυνομική έρευνα μοιραία φέρνει στην επιφάνεια παλιά, καλά κρυμμένα μυστικά. Φιλίες χρόνων αποδεικνύονται ψεύτικες, σταθερές οικογενειακές σχέσεις καταρρέουν.
Όσο οι φόνοι συνεχίζονται, όλο και περισσότερο αποκαλύπτονται μίση, πάθη, πρόσωπα και καταστάσεις ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος που κάποιοι δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν…»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου