Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ», της Αναστασίας Κορινθίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ», της Αναστασίας Κορινθίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 224
Τιμή: 11,97 €

            Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της Αναστασίας Κορινθίου που διαβάζω. Το πρώτο ήταν το εξαιρετικό «Για Την Καρδιά Ενός Αγγέλου», το οποίο είχα διαβάσει και λατρέψει όταν είχε πρωτοεκδωθεί, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση ως εξίσου αξιόλογη σειρά. Λόγω του ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, ενώ θυμόμουν πως εκείνο το βιβλίο με είχε συγκλονίσει με το εξαιρετικά πρωτότυπο και τραγικό θέμα του, δεν μπορούσα να θυμηθώ για ποιόν επιπλέον λόγο είχε μείνει τόσο βαθιά χαραγμένο μέσα μου… Διαβάζοντας το νέο υπέροχο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο «Ποτέ Μη Λες Για Πάντα» συνειδητοποίησα πως αυτό που με είχε ενθουσιάσει, πέρα από την πλοκή, ήταν ο τρόπος γραφής της. Μοναδικός, ολοζώντανος, συγκλονιστικός, μεστός, λυρικός και τόσα άλλα επίθετα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν επαρκούν για να αποδώσουν την αξεπέραστη γραφή της συγγραφέως. Μόνο αν το διαβάσετε θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ…  
            Το πρώτο που με κέρδισε στο βιβλίο αυτό ήταν το υπέροχο εξώφυλλό του, δημιουργία του Νικόλα Τελλίδη, το οποίο παραπέμπει κατευθείαν στη γενέτειρά μου τη Ρόδο, καθώς απεικονίζει τον Έλαφο και την Ελαφίνα, που δεσπόζουν στην είσοδο του παλιού λιμανιού του νησιού, εκεί που κάποτε φημολογείται ότι στεκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου! Στο βάθος φαίνεται το γραφικό ενετικό φρούριο του Αγ. Νικολάου, ενώ το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα γαληνεύει την ψυχή και ξεκουράζει το βλέμμα. Ξεκίνησα λοιπόν την ανάγνωση με ιδιαίτερη ανυπομονησία και περιέργεια, καθώς ήμουν βέβαιη πως τουλάχιστον τα μέρη και οι τοποθεσίες της Ρόδου που θα αναφέρονταν από τη συγγραφέα, θα μου ήταν οικεία, πιθανότατα και αγαπημένα.
Αποδείχτηκε πως μαζί με τους ήρωες όχι μόνο ξαναταξίδεψα στα μέρη που γυρνούσα ως παιδί, έφηβη και φοιτήτρια στο αγαπημένο μου νησί τα καλοκαίρια, αλλά πως «βούτηξα» στα βάθη των αναμνήσεών μου για να αναβιώσω όμορφες και αξέχαστες εμπειρίες. Ποτά στα γραφικά και ατμοσφαιρικά μπαράκια του Μόντε Σμιθ, ολοήμερα πικνίκ και κολύμπι στις ατέλειωτες παραλίες, χαλαρά και δροσερά σαββατοκύριακα στον Προφήτη Ηλία και στο ξενοδοχείο Έλαφος, που παραπέμπει στα πανέμορφα ελβετικά σαλέ, μέσα σε μια οργιάζουσα φύση γεμάτη από ελαφάκια και πολλά ακόμα ζώα, ενίοτε και νυχτερίδες…! Όμως, το ταξίδι δεν σταματά μόνο στην πανέμορφη «Κόρη του Ήλιου», τη Ρόδο, αλλά συνεχίζεται στη μαγευτική Βενετία με τα στενά κανάλια και τις ρομαντικές γόνδολες, αλλά και στην εξωτική Κωνσταντινούπολη και την γεμάτη αρώματα Σμύρνη.
            Οι ιστορίες αγάπης έχουν την τάση να είναι διαχρονικές, πανανθρώπινες και να μιλούν στη ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων απανταχού, έστω και αν οι πολιτισμοί, οι εθνικότητες και οι γλώσσες τους διαφέρουν. Η συγγραφέας λοιπόν, στο «Ποτέ Μη Λες Για Πάντα», υφαίνει μια εξαιρετική, συγκινητική ιστορία αγάπης με πολλές και μεταφυσικές προεκτάσεις, η οποία κρατά τον αναγνώστη ‘δέσμιό’ της από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Οι ήρωές μας, ο Φίλιππος, η Μαίρη, η Τζένη, η Γκιουλ, η Εμινέ, ο Κεμ, ο Αμίρ και η Μάγισσα, συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι της Μοίρας που στήνεται εν αγνοία τους, αλλά μέλλει να ενώσει τις πορείες τους με απρόσμενο τρόπο. Η ζωή μπλέκεται με το θάνατο σε ένα παιχνίδι που συχνά δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βγαίνει νικητής, όμως η αγάπη, η διαίσθηση, το ένστικτο, η πίστη στις αόρατες, αλλά τόσο υπαρκτές, δυνάμεις που καθορίζουν την ύπαρξή μας και η θέληση και αποφασιστικότητα να αγνοήσεις την πραγματικότητα και να ακολουθήσεις αυτό που σε προστάζει η καρδιά σου, συχνά μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, όσο ανυπέρβλητο και οριστικό κι αν φαίνεται.
            Η Αναστασία Κορινθίου μας αποκαλύπτει βήμα βήμα την τόσο μοναδική ιστορία της, παρουσιάζοντάς μας κάθε φορά ένα μικρό κομμάτι  της πρωτότυπης πλοκής του μυθιστορήματός της. Σταδιακά και με περισσή μαεστρία και ευρηματικότητα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους, ενώνονται σχηματίζοντας τη γενικότερη εικόνα αποδεικνύοντας πως η ζωή συχνά μπορεί να ξεπεράσει και την πιο οργιώδη φαντασία. Πολλές φορές όσα είναι χαραγμένα στο πεπρωμένο μας παραμένουν απαράλλαχτα, όσο κι αν οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, τα γεγονότα, τα μίση και τα πάθη επιδιώκουν να τα αλλοιώσουν. Η Μοίρα θα μας οδηγήσει εκεί που πρέπει να οδηγηθούμε, έστω και αν αργήσουμε να παραδεχτούμε πως ορισμένα πράγματα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
            Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για ένα εξαιρετικό, μεταφυσικό, περιπετειώδες, ερωτικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που με ‘αιχμαλώτισε’ και χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια γριά μάγισσα και τα φυλαχτά του έρωτα.
Ζωές ανθρώπων που μπερδεύονται και μπερδεύουν.
Ο Φίλιππος, η Μαίρη και ανάμεσά τους το αύριο να εκδικείται στο χθες!
Όταν ο έρωτας έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο τον θάνατο, ποιος άραγε βγαίνει νικητής;
Όταν η ζωή ντύνεται μοναξιά, ποιοι αόρατοι φύλακες αρχαίων μυστικών μπορούν να σε βοηθήσουν;
Στη Ρόδο του σήμερα ταξιδεύει μια γόνδολα από τη Βενετία, τραγουδά αμανέδες μια όμορφη Τουρκάλα, κι ένας προδομένος έρωτας γράφει γράμματα που τα κλείνει σε μπουκάλια και τα πετά στη θάλασσα για να τα βρεις εσύ.
Να βρεις εσένα, κάπου στο ψέμα και την αλήθεια των ηρώων αυτού του βιβλίου.
Μια μεταφυσική ιστορία που, όμως, κάποιοι κάπου την έζησαν ή την ζουν ακόμα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου