Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«ΟΤΑΝ ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΑΝΤΟΧΗ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΟΤΑΝ ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΑΝΤΟΧΗ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 432
Τιμή: 13,95 €

            Το πρώτο μυθιστόρημα του κάθε συγγραφέα νομίζω πως είναι και ενδεικτικό της μετέπειτα πορείας του, παρά το γεγονός ότι η εμπειρία, η αυτοβελτίωση, η εξέλιξη και η συγγραφική ωριμότητα είναι αναμενόμενες και καθορίζουν τα επόμενα έργα του. Όμως, αυτή η πρώτη επαφή με το αναγνωστικό κοινό είναι συνήθως καθοριστική και κρίσιμη. Το πρώτο μυθιστόρημα της Ελένης Γαληνού, το «Όταν Στέρεψε Η Αντοχή», είναι πραγματικά εντυπωσιακό και μας ‘προϊδεάζει’ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη μέλλουσα συγγραφική της πορεία.
            Το βασικό στοιχείο του βιβλίου αυτού που κέντρισε καίρια το ενδιαφέρον μου ήταν το γεγονός ότι αναφερόταν στη Μυτιλήνη, τόπο καταγωγής της μητέρας μου και άρα ιδιαίτερη πατρίδα μου κατά το ήμισυ. Ξεκινώντας όμως να το διαβάζω ενθουσιάστηκα διαπιστώνοντας πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό, καλογραμμένο και πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας γραμμή του. Ορμώμενη από το παρόν η συγγραφέας μας οδηγεί στο παρελθόν, ώστε να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας από την αρχή, χωρίς όμως να μας αποκαλύπτει καίριες λεπτομέρειες οι οποίες θα μπορούσαν να προδώσουν την πλοκή. Έτσι, η αγωνία παραμένει έντονη μέχρι το τέλος του μυθιστορήματος, καθώς ο αναγνώστης αγωνιά για την εξέλιξη, αλλά ξαφνιάζεται και από τις ανατροπές στην υπόθεση.
            Η ιστορία μας ουσιαστικά ξεκινά  από το 1961 σε μια ακτή της Μυτιλήνης όπου εντοπίζεται η νεαρή Μαριάνθη σε ημιθανή κατάσταση, με τον τρίχρονο γιό της και ενώ κυοφορεί το δεύτερο παιδί της. Η κοινή πορεία της μάνας και του γιου της διακόπτεται αναπάντεχα εκείνη την ημέρα, ενώ τη νεαρή γυναίκα περισυλλέγουν και περιθάλπουν κάποιοι πονετικοί και καλόψυχοι ντόπιοι. Η Μαριάνθη βρίσκει καταφύγιο και μια δεύτερη οικογένεια κοντά στην ευγενική και αρχοντική Δέσποινα, τον πονόψυχο Ταξιάρχη και το δεκάχρονο γιο του Στρατή. Η ζωή της νέας γυναίκας βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της και το δεύτερο παιδί της, ένα πανέμορφο κοριτσάκι γεννιέται σε ένα περιβάλλον που φέρει τη σφραγίδα της αγάπης, της ανοχής και της αλληλεγγύης της ‘θετής’ της οικογένειας. Όμως, ο πόνος για την απουσία του χαμένου γιου της σημαδεύει ανεπανόρθωτα τη Μαριάνθη, η οποία αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην ανεύρεση του παιδιού της αλλά και στην εκπλήρωση της εκδίκησης προς όλους όσοι την αδίκησαν πριν φτάσει στην Μυτιλήνη από τα παράλια της Τουρκίας.
            Η συγγραφέας ‘υφαίνει’ περίτεχνα έναν πολύπλοκο ιστό γεγονότων, σχέσεων και συμπτώσεων μέσα στον οποίο κινούνται οι ήρωές της και απ’ όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν όσο κι αν πασχίζουν. Τα λάθη που διαπράττουν πολλά και μοιραία, η εμμονή τους για εκδίκηση καταστροφική, η προσκόλλησή τους στο παρελθόν δεν αφήνει περιθώρια για να ζήσουν το παρόν, καθώς δεν μπορούν να αποδράσουν από το πεπρωμένο τους. Η αποκάλυψη της αλήθειας θα στιγματίσει ανελέητα τους ήρωες και θα ανατρέψει τις ζωές τους με τραγικές και απρόσμενες συνέπειες, χωρίς να διαφαίνεται καμία ελπίδα επανάκαμψης. Η πορεία των χρόνων όμως θα φέρει, πέρα από την απαραίτητη κάθαρση, και την πολυπόθητη εξιλέωση, έστω και καθυστερημένα, ώστε να συνεχίσουν δικαιωμένοι τη ζωή τους και να βρουν την πολυπόθητη ευτυχία, ακόμα κι αν αυτή έχει διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που προσδοκούσαν.
            Το μυθιστόρημα «Όταν Στέρεψε Η Αντοχή» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για το οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ελένη Γαληνού και  το οποίο έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη για όλα τα επόμενα έργα της. Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


«Φθινόπωρο 1961. Σε μια ακτή της Μυτιλήνης εντοπίζεται σε άσχημη κατάσταση μια νεαρή έγκυος, η Μαριάνθη, με τον τρίχρονο γιο της. Η κοινή τους πορεία διακόπτεται εκεί. Μια μέρα πριν, κάτω από περίεργες συνθήκες, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της και να περάσει λαθραία απ' την Τουρκία στην Ελλάδα. Αγγίζοντας τα όρια του πόνου με φόντο τον θάνατο και τα αμείλικτα κύματα που απειλούσαν να την καταπιούν, ατσαλώνεται με πείσμα να επιβιώσει και ορκίζεται εκδίκηση.
Τη Μαριάνθη περιμαζεύει και περιθάλπει η Δέσποινα, μια αρχοντική γυναίκα χτυπημένη επίσης απ' τη ζωή. Της προσφέρει στέγη, αγάπη και μια ζεστή οικογένεια γι' αυτήν και το κοριτσάκι που γεννιέται.
Στην πορεία του χρόνου, η μοίρα αποκαλύπτει ίντριγκες, υφαίνει νέες τις ποτίζει με μίσος, λάθη και εμμονή, πλέκοντας παράλληλα έναν ιστό από έρωτα. Η Μαριάνθη, με τη βοήθεια ενός ικανού ντετέκτιβ, πάλευε να εκπληρώσει την ορκισμένη της εκδίκηση και αφοσιώνεται στην ανεύρεση του χαμένου της γιου. Όταν χρόνια μετά φωτίζεται η ανατριχιαστική αλήθεια, στερεύει μέσα της κάθε αντοχή.
Υπάρχουν, όμως, όρια στην ανθρώπινη αντοχή;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου