Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

«ΝΕΚΡΗ ΓΡΑΜΜΗ», του Κωνσταντίνου Κέλλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΝΕΚΡΗ ΓΡΑΜΜΗ», του Κωνσταντίνου Κέλλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 472
Τιμή: 12,51 €

            Τον Κωνσταντίνο Κέλλη τον ‘πρωτοσυνάντησα’ μέσα από το πρώτο του βιβλίο «Το Φως  Μέσα Μου», μια εκπληκτική συλλογή δεκατριών βραβευμένων διηγημάτων τρόμου, που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Momentum. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά με το ταλέντο του νέου συγγραφέα στο να δημιουργεί ολοζώντανες εικόνες χρησιμοποιώντας τους χειρότερους εφιάλτες μας, αλλά και τα πιο απίθανα σενάρια φαντασίας. Κάθε μία από αυτές τις απολύτως σκοτεινές και στοιχειωτικές ιστορίες θα άξιζε να γίνει ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα και αυτό ακριβώς ευχόμουν διαβάζοντας το πρώτο πόνημα του συγγραφέα. Να διαβάσω ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα είτε βασισμένο σε κάποια από αυτές τις ιστορίες, είτε κάτι εντελώς νέο.
Η ευχή μου δεν άργησε να πραγματοποιηθεί, μια κι εδώ έχουμε μία εντελώς πρωτότυπη ιστορία. Έτσι, πριν από λίγο καιρό πήρα στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο, αλλά το πρώτο μυθιστόρημά του, με τον σημαδιακό τίτλο «Νεκρή Γραμμή». Ένα βιβλίο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον ακόμα και μόνο από το εξώφυλλο, τον τίτλο και τις τρεις λέξεις κλειδιά που υπάρχουν πάνω από αυτόν: «Ειρήνη, Εξιλέωση, Εκδίκηση». Τρεις λέξεις που πηγάζουν από την σφιχτοδεμένη πλοκή και που είναι απολύτως συνδεδεμένες και καθοριστικές της εξέλιξης. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα λογοτεχνίας τρόμου, ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα, καθώς ο ικανότατος και ευρηματικός συγγραφέας απευθύνεται στα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα, έχοντας ως εφαλτήριο όλα εκείνα που αισθανόμαστε και φοβόμαστε, αλλά αδυνατούμε να αγγίξουμε, ή να δούμε στην καθημερινή μας ζωή, τους ίδιους μας τους εφιάλτες και τον τρόμο μας για τη «ζωή μετά».
Δεν ξέρω εάν πιστεύετε στη ζωή μετά θάνατον, όμως πιστεύω πως είναι μία αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει πως κάτι υπάρχει μετά το πέρασμά μας από αυτή την τόσο σύντομη ζωή, ώστε να μην θεωρούνται τα πάντα μάταια και χωρίς σκοπό. Ο συγγραφέας λοιπόν, εκμεταλλευόμενος αυτήν ακριβώς την ανάγκη μας, ίσως και τη δική του αντίστοιχη πεποίθηση, φτιάχνει ένα μυθιστόρημα σκοτεινό και αγωνιώδες, με υποβλητική ατμόσφαιρα και πολλές σκηνές τρόμου, όπου οι ήρωες δεν είναι πάντοτε φυσικά, ζωντανά πλάσματα, αλλά συχνά νεκροί, οι οποίοι αποζητούν κάποια από τις τρεις λέξεις – κλειδιά  που σας ανέφερα παραπάνω, ενίοτε και τις τρεις. Τρομαχτικό; Φυσικά! Καθηλωτικό; Οπωσδήποτε! Στοιχειωτικό; Απόλυτα και αδιαμφισβήτητα!
Οι ήρωές μας είναι αρκετοί και κάποιοι από αυτούς ανήκουν στον κόσμο των ζωντανών, ενώ κάποιοι άλλοι στον κόσμο των νεκρών. Ο Ιεροκλής, ο Σταμάτης, ο Φίλιππος, η Ράνια και η Ιωάννα έχουν τις προσωπικές ιστορίες τους, τα λάθη τους, τις αμαρτίες τους και η ζωή, ή μάλλον η φαντασία του συγγραφέα, τα φέρνει έτσι ώστε να εμπλακούν στις ζωές αλλήλων, ζητώντας άλλοτε εκδίκηση, άλλοτε βοήθεια και άλλοτε εξιλέωση. Ο τόπος που διαδραματίζονται όλα είναι η ατμοσφαιρική και ομιχλώδης Θεσσαλονίκη η οποία, μην αμφιβάλλετε λεπτό, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα τρομαχτικό τοπίο, όπου πολλοί κίνδυνοι υπερφυσικοί και μη, ελλοχεύουν για να κλέψουν όχι μόνο τη ζωή των ηρώων μας αλλά και την ίδια την ψυχή τους. Δεν είναι όμως μόνον ο τόπος αλλά και τα ίδια τα μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να μας καθηλώσει και να μας προκαλέσει συνεχόμενες ανατριχίλες, όπως την παλιά τηλεφωνική συσκευή του εξωφύλλου, ή κάποιους πίνακες ζωγραφικής, ή καθρέφτες, με αποτέλεσμα οι τρίχες στο σβέρκο μας να ορθώνονται συνεχώς και σε ανύποπτο χρόνο, καθώς προχωρούμε την ανάγνωση αυτού του ατμοσφαιρικού βιβλίου.
Το νέο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Κέλλη είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ τρόμου, με καταστάσεις αφύσικες, μυστικά κρυμμένα αλλά όχι ξεχασμένα, με ψυχές που ζητούν απεγνωσμένα εκδίκηση και με ήρωες που προσπαθούν να ξεχάσουν τα λάθη τους και να προχωρήσουν τις ζωές τους, πολεμώντας ταυτόχρονα με ζωντανούς και με νεκρούς. Οι σκηνές που στήνει ο συγγραφέας θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους αν και, ενίοτε, απαιτούν πολύ γερό στομάχι, ειδικά από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό που, ίσως, διαθέτει πιο ευαίσθητη πέψη…! Όμως, αξίζει να ‘ταξιδέψετε’ στο σκοτεινό, τρομαχτικό κόσμο αυτού του βιβλίου, όπου το μεταφυσικό συναντά το αστυνομικό, το μυστήριο το δράμα, η φαντασία τον ερωτισμό και το αποτέλεσμα ‘στοιχειώνει’ και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους. Πολλά συγχαρητήρια στο συγγραφέα και αναμένουμε με αγωνία το επόμενο βιβλίο του!

Υπόθεση οπισθόφυλλου:

«Ένα μεταφυσικό θρίλερ που κόβει την ανάσα και ανεβάζει την αγωνία έως την τελική του κορύφωση.

Ο Σταμάτης Κόκκινος σκότωσε τη γυναίκα της ζωής του. Η σκέψη αυτή τον βασανίζει κάθε μέρα μετά το τροχαίο που την πήρε μακριά του και άφησε πίσω εκείνον.
Οι μέρες του κυλάνε χωρίς νόημα μέσα σ’ ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόνη του λύτρωση, τα τελευταία λόγια της Ιωάννας στον τηλεφωνητή του.

Ωστόσο, όλα όσα πίστευε ο πρώην αστυνομικός θα ανατραπούν όταν γνωρίσει τον Ιεροκλή, έναν αλλόκοτο ιδιωτικό ντετέκτιβ που ξέρει για εκείνον περισσότερα απ’ όσα θα ’πρεπε.

Μυστικά του παρελθόντος που αρνούνται να παραμείνουν θαμμένα. Αμαρτίες που θα πρέπει να πληρωθούν με το μέγιστο τίμημα. Και στη μέση όλων, ένα παλιό τηλέφωνο που χτυπάει τις νύχτες, με φωνές νεκρών στην άλλη άκρη της γραμμής. Που ζητούν… τι; Ειρήνη, εξιλέωση, εκδίκηση…

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει άψογα την αστυνομική πλοκή με τον μεταφυσικό τρόμο!»

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε στην Ξάνθη και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δυο πόλεις γεμάτες φαντάσματα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Η αγάπη του για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου και μυστηρίου. Η δουλειά του έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Το φως μέσα μου», η πρώτη του συλλογή βραβευμένων διηγημάτων τρόμου, κυκλοφόρησε το 2013. Η «Νεκρή γραμμή» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου