Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

«ΜΑΡΓΩ Φως και Φωτιά», του Φώτη Κατσιμπούρη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΑΡΓΩ Φως και Φωτιά», του Φώτη Κατσιμπούρη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 432
Τιμή: 13,50 €

Το πρώτο μυθιστόρημα του Φώτη Κατσιμπούρη που διάβασα ήταν ο αξέχαστος «Όρκος», ένα μυθιστόρημα φαντασίας βασισμένο στην παραλογή του "Νεκρού Αδερφού", το οποίο έμεινε για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου και δεν θα πάψω να το μνημονεύω ως ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και δη της φανταστικής. Δεν περίμενα, λοιπόν, τίποτα λιγότερο από το νέο βιβλίο του συγγραφέα, δεδομένου επιπλέον ότι πρόκειται και πάλι για λογοτεχνία φαντασίας.
Ο μυστηριώδης τίτλος, το σαγηνευτικό, απόκοσμο, πανέμορφο εξώφυλλο και η πολλά υποσχόμενη υπόθεση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου με προετοίμασαν για ένα ακόμα μεγαλειώδες έργο του συγγραφέα και ομολογώ πως οι προσδοκίες μου επαληθεύτηκαν στο έπακρο. Το μυθιστόρημα «Μάργω Φως και Φωτιά» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα φαντασίας το οποίο παρασύρει τον αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του σε έναν κόσμο άγνωστο, μαγευτικό, ενίοτε τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα ακριβοδίκαιο και λυτρωτικό, αιχμαλωτίζοντάς τον σε μια περιπέτεια πέρα από κάθε φαντασία, από την οποία δεν είναι βέβαιος αν θέλει να ξεφύγει ή να παραμείνει για πάντα εκεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κάθε αναγνώστης, όπως κι εγώ, δεν μπορεί να σταματήσει να γυρνά τη μία σελίδα μετά την άλλη, ανυπομονώντας να μάθει τί συμβαίνει παρακάτω, αλλά την ίδια στιγμή στενοχωριέται και αγωνιά καθώς βλέπει να πλησιάζει το αναπόφευκτο τέλος της ανάγνωσης και ο μοιραίος "αποχωρισμός" του από το υπέροχο αυτό βιβλίο.
Η ηρωίδα μας, η Μάργω, είναι ένα πλάσμα αιθέριο, πανέμορφο και μυστηριώδες, μια μάγισσα, μια ιέρεια, μια δρυΐδα ή αμαδρυάδα, μια νύμφη του βουνού, μια ύπαρξη μακραίωνη όσο και η μεγάλη Βελανιδιά, απόκοσμα όμορφη και μοιραία σαγηνευτική. Η πορεία και ο βίος αυτής της γυναίκας – αινίγματος διασταυρώνεται μεταξύ πολλών άλλων, με αυτήν του Στέφανου, ενός φιλόλογου και συγγραφέα, αλλά και της Μαρίας με την ασυνήθιστη ιδιότητα της ιατροδικαστού. Οι συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτής της απρόσμενης συνάντησης θα φανούν σταδιακά, όπως και η σύνδεση του παρόντος με το προαιώνιο παρελθόν και το εγγύς μέλλον, μέσα από την αποσπασματική και έντεχνη αποκάλυψή τους από τον συγγραφέα. Κάποιες στιγμές ο αναγνώστης αισθάνεται ότι διαβάζει καθαρά λογοτεχνία φαντασίας με αποχρώσεις θρίλερ, άλλοτε ιστορικό μυθιστόρημα και άλλες φορές ένα καλοστημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου το μυστήριο και οι συνδέσεις των ηρώων μεταξύ τους, αλλά και ο πραγματικός τους ρόλος στην πλοκή και την εξέλιξη της υπόθεσης, αποκαλύπτονται κάθε φορά και λίγο περισσότερο ώστε η αγωνία να κορυφώνεται συνεχώς καθώς προχωρά η ανάγνωση.
Ο Φώτης Κατσιμπούρης μέσα από το συναρπαστικό αυτό νέο μυθιστόρημά του μας αποκαλύπτει το εξαίρετο ταλέντο και την βαθιά γνώση του στη συγγραφή λογοτεχνίας φαντασίας, στην οποία συνδυάζονται η αυτούσια ιστορική πραγματικότητα, κυρίως της βυζαντινής περιόδου, με την ανθρωπολογία, την φιλοσοφία και την αρχαία και μεσαιωνική θρησκευτική λατρεία. Το εγχείρημά του, αν και δύσκολο για κάποιον με λιγότερη πείρα και έμπνευση, στην «Μάργω» πετυχαίνει απόλυτα, καθώς ο αναγνώστης μεταφέρεται από το πεζό συνήθως παρόν σε κόσμους αλλοτινούς μέσα από τις περασμένες ζωές της μυστηριώδους ηρωίδας, βιώνει την μόνιμη και αέναη μάχη των φωτεινών και ειρηνικών δυνάμεων της Φύσης με τις σκοτεινές, αδυσώπητες δυνάμεις του Σκότους. Κατ’ επέκταση, διαισθάνομαι πως η επιλογή του συγγραφέα της γυναίκας Μάργως για ηγέτιδα των πρώτων και του Νικάνορα για ηγέτη των δεύτερων, δεν είναι τυχαία. Ίσως γιατί στο πέρασμα των αιώνων της ανθρώπινης παρουσίας πάνω σε αυτή την ταλαίπωρη Γη η Ιστορία μας έχει αποδείξει πως η Γυναίκα είναι αυτή που γεννά, δημιουργεί ζωή και προστατεύει κάθε εύθραυστη, πολύτιμη και ευαίσθητη ύπαρξη, αλλά και συμβιώνει αρμονικότερα μέσα στη φύση και τα αναρίθμητα πλάσματά της, ενώ ο Άνδρας, από τη φύση του πιο δυνατός και πολεμοχαρής, είναι αυτός που προκαλεί τις μεγάλες αλλαγές, συχνά πολεμώντας ώστε να επιβληθεί σε κράτη, σε ανθρώπους, σε γη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της πρακτικής του στο φυσικό περιβάλλον και τις επερχόμενες γενιές. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως είναι διαφορετικά τα πράγματα, όμως μια ματιά στην Ιστορία είναι ικανή να πείσει και τον πιο δύσπιστο αμφισβητία.
Ο συγγραφέας, λοιπόν, μέσα από το νέο αυτό μυθιστόρημά του "στήνει" ένα μαγευτικό σκηνικό όπου οι ήρωές του, καλοί και δίκαιοι ή υποχθόνιοι και σατανικοί, αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι πρώτοι θέλουν να υπερασπίσουν την Μητέρα Φύση και τις προστάτιδές της από τους δεύτερους που επιβουλεύονται τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε και την εύθραυστη ισορροπία του. Το αποτέλεσμα είναι ένα μυθιστόρημα που δικαιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, ο οποίος δεν θα κατορθώσει να το αφήσει από τα χέρια του παρά μόνο μια – δυο μέρες αφότου το πρωτοξεκινήσει, ενώ θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του. Πολλά συγχαρητήρια στον Φώτη Κατσιμπούρη για το νέο του βιβλίο «Μάργω Φως και Φωτιά» και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα ερωτικό και μυστηριακό μυθιστόρημα τρόμου και φαντασίας, που θα σας συναρπάσει...

Φθινόπωρο... Ενώ κάνει τον βραδινό του περίπατο σ ένα τοπίο χαμένο στην καταχνιά, ο Στέφανος συναντά απρόσμενα τη Μάργω, μια μυστηριώδη γυναίκα που διεγείρει νου και σώμα πέρα από τα όρια. Θύμα της ανδρικής βίας σε χρόνους χαμένους στη λήθη -αλλά και ιδανική ερωμένη, πριν από αιώνες, ενός νεαρού μοναχού με τον οποίο γνώρισε τον αληθινό έρωτα- η Μάργω ακολουθεί μια παράξενη μοίρα που ορίζει τον ρόλο της στον κόσμο.

Ποια είναι στ αλήθεια; Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μήπως μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη, έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής; Ίσως ένα υψηλό πρότυπο, το ιερό θηλυκό, πανίσχυρο, ελεύθερο και συγχρόνως μητρικό και τρυφερό, Φως και Φωτιά του κόσμου προσωποποιημένη.

Η σύγκρουση με μια σκοτεινή σέχτα που θέλει να εξοντώσει τη Μάργω είναι αναπόφευκτη... Η εμπλοκή του Στέφανου, όπως και άλλων ανθρώπων που μοιάζουν αθώοι, θα οδηγήσει όλους τους ήρωες σε μια αναμέτρηση μπροστά στην πανάρχαια Δρυ. Άραγε, το παρελθόν επαναλαμβάνεται στο παρόν; Και πόσο επιθυμητό είναι να στοιχειώσει το μέλλον;

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, με ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, στο οποίο το φυσικό και το μεταφυσικό εμπλέκονται αλλόκοτα κάτω από τη μαγική παρουσία και την επιρροή της Μάργως.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου