Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

«ΓΛΥΚΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ», της Φωτεινής Ναούμ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΓΛΥΚΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ», της Φωτεινής Ναούμ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 432
Τιμή: 13,41 €

            Έχετε ποτέ διαβάσει ένα μυθιστόρημα του οποίου η κύρια ηρωίδα να σας έχει γοητεύσει, να σας έχει εντυπωσιάσει και κατακτήσει πλήρως, αλλά την ίδια στιγμή να σας έχει προβληματίσει, εκνευρίσει και φτάσει στα όριά σας με την αλλόκοτη συμπεριφορά της; Μια τέτοια αξέχαστη ηρωίδα είναι και η Νόρα του νέου μυθιστορήματος της Φωτεινής Ναούμ με τίτλο «Γλυκά Χαράζουν Οι Άγριες Νύχτες». Μια ηρωίδα που ξεκινά την πορεία της από την Κωστάντζα και από ένα σπίτι πλούσιο για να καταλήξει φυτοζωώντας κυριολεκτικά στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Αθήνα αλλά και ακόμα μακρύτερα – και μέσα στην αχαλίνωτη χλιδή αυτή τη φορά – στην Αμερική και το πάντα σαγηνευτικό «Μεγάλο Μήλο», τη Νέα Υόρκη, "χάνοντας" και "ανακαλύπτοντας" διαδοχικά τον εαυτό της. Στην περιπλάνησή της η συγγραφέας μας παρασύρει μαζί της με μία γραφή ενδιαφέρουσα, μεστή και πλούσια, διοχετεύοντάς μας ολοζώντανες εικόνες χαρακτήρων, τοποθεσιών, συμπεριφορών και ψυχισμών, με έναν ρυθμό υπνωτιστικό, ώστε να μην μπορούμε να  αφήσουμε το βιβλίο της από τα χέρια μας εύκολα.
            Η Νόρα ή Ελεονώρα, όπως ήταν το βαφτιστικό της, γεννήθηκε στην Κωστάντζα της Ρουμανίας μέσα σε μία εύπορη, καλλιεργημένη και εκλεπτυσμένη ελληνική οικογένεια. Παρά το προδιαγεγραμμένο μέλλον της, η μικρή Νόρα δεν ακολουθεί τα χνάρια που της έχει χαράξει η οικογένειά της, αλλά το σκάει με έναν περαστικό ναυτικό, τον Θανάση, για την Αλεξανδρούπολη. Από την καλοπέραση και την άνεση βρίσκεται στην φτώχεια και την ανέχεια και με ένα ανεπιθύμητο μωρό, εμπόδιο στα ατίθασα όνειρά της. Όταν ένα τσίρκο έρχεται στην πόλη, η Νόρα γνωρίζει τον Μηνά, ή αλλιώς τον Κόμη ντε Μανουέλ, όπως είναι το "καλλιτεχνικό" του. Ο γοητευτικός τυχοδιώκτης την σαγηνεύει σε τέτοιο σημείο ώστε να εγκαταλείψει την μιζέρια του Θανάση και της μικρής κόρης της χωρίς δεύτερη σκέψη, να του δοθεί και να τον ακολουθήσει στη νομαδική ζωή των ανθρώπων του τσίρκου.
          Παρακολουθούμε σαγηνευμένοι την αχαλίνωτη ζωή της ηρωίδας μας εντυπωσιασμένοι από την δίψα της για νέες εμπειρίες, από το πάθος της  για το κυνήγι του έρωτα στην ολοκληρωτική του μορφή, από την συνεχή και αδιάκοπη φυγή της από τις δυσκολίες της πραγματικότητας και τους "δαίμονες" του επώδυνου παρελθόντος της. Η Νόρα είναι μια γυναίκα πανέμορφη, σαγηνευτική, πληθωρική, ασυμβίβαστη, απαστράπτουσα όσο και αλλόκοτη, αυτοκαταστροφική, κυκλοθυμική, εγωίστρια και αδίστακτη, όμως κυρίως και πάνω απ’ όλα είναι μια ηρωίδα λαβωμένη, σημαδεμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά, συναισθηματικά "ευνουχισμένη" στην πιο τρυφερή της ηλικία. Είναι, όπως γράφει και η συγγραφέας, «ένα λιοντάρι στο κλουβί» που συχνά αποτραβιέται από όλους και όλα προσπαθώντας να επουλώσει τις χαίνουσες και αιμορραγούσες πληγές της.
            Οι άνθρωποι που συντροφεύουν την ασυνήθιστη ηρωίδα μας είναι πολλοί και ετερόκλητοι. Κάποιοι την ενδυναμώνουν χαρίζοντάς της την αγάπη, την έξαψη και τον ενθουσιασμό που ψάχνει διακαώς, άλλοι την αποστραγγίζουν και την "αδειάζουν" από κάθε γαλήνη και συναίσθημα ασφάλειας, κάποιοι την ωθούν να ψάξει βαθιά μέσα στην ψυχή της και να μπορέσει να αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου πραγματικά ανήκουν και κάποιοι άλλοι την ωθούν να διεκδικήσει όλα όσα της αξίζουν πραγματικά και η Μοίρα και οι συνθήκες της στέρησαν. Η συγγραφέας μας παρασύρει στο σαγηνευτικό "σύμπαν" της αλλόκοτης και ασυμβίβαστης ηρωίδας της από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, από την φτωχή ελληνική πραγματικότητα της Ελλάδας του ’60 στην χλιδή, την ευμάρεια και την ασυδοσία της Νέας Υόρκης του ’80 και σταδιακά αλλά μεθοδευμένα μας αποκαλύπτει τις παλιές πληγές και τις ουλές της Νόρας, που δικαιολογούν και εξηγούν την ατίθαση και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και, ίσως, της δείχνουν τον τρόπο για να τις "επουλώσει" και να τις αφήσει εκεί όπου ανήκουν, στο παρελθόν.
Ένα απόσπασμα που ξεχώρισα από όλα όσα προλογίζουν κάθε κεφάλαιο είναι το ακόλουθο: «Δεν έχει σημασία αν αυτή τη μια ζωή σου την πορεύεσαι με τόλμη ή αρετή. Δεν έχει σημασία αν πρυτανεύει η λογική, η παρορμητικότητα ή κάτι άλλο ακαθόριστο, δύσκολο ακόμη και σ’ εσένα να το καταλάβεις. Σημασία έχει, έστω και αργά, ν’ ανακαλύψεις πώς θέλεις να ζεις και να το υποστηρίξεις με πάθος…»
            Συγχαρητήρια στην Φωτεινή Ναούμ για το «Γλυκά Χαράζουν Οι Άγριες Νύχτες», για ένα μυθιστόρημα – περιπλάνηση, όχι μόνο σε διαφορετικούς τόπους αλλά και στα κατάβαθα των ψυχοσυνθέσεων όλων των ηρώων της, και για μια ηρωίδα τόσο σαγηνευτική, ατίθαση, ασυμβίβαστη όσο και εύθραυστη, πληγωμένη και ευαίσθητη, μια ηρωίδα που μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στο μυαλό των αναγνωστών. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τη λένε Νόρα και έζησε μια συνταρακτικά αλλόκοτη ζωή.
Μια διαδρομή στα όρια της χαράς και της παράνοιας που γεννά ο έρωτας και η μέθη της επιθυμίας να μη μείνει όνειρο η ζωή.
Γεννήθηκε στην Κωστάντζα. Αναζητούσε πάντα διέξοδο για φυγή από τα γνώριμα, από τα συνηθισμένα.
Ολόκληρος πλανήτης δεν ήταν αρκετός για να χαλιναγωγηθεί μια γυναίκα γεννημένη με πάθος, γανωμένη με ζήλο για ζωή, που έπεφτε με τα μούτρα πάνω της και ρουφούσε ό,τι μπορούσε να της δώσει.
Από την έπαυλη της Κωστάντζας σ’ ένα μικρό σπίτι της Αλεξανδρούπολης κι από κει σε ένα υποτυπώδες περιφερόμενο τσίρκο και έπειτα βασίλισσα της γούνας στη Νέα Υόρκη.
Κάθε σταθμός κι ένα αντίο.
Όλη η ζωή μια ατέλειωτη διαδρομή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου