Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ», του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ», του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 336
Τιμή: 14,40 €

          Όπως έχω ξαναγράψει, εμείς οι "βιβλιοσκώληκες" είμαστε "παμφάγα πλάσματα"… Ποτέ δεν θεωρούμε αρκετά τα βιβλία που έχουμε, όσα και αν έχουμε, πάντοτε αναζητούμε νέες ιστορίες, νέα θεματολογία, νέο "αίμα" συγγραφέων, νέες αναγνωστικές συγκινήσεις εν ολίγοις. Η έκπληξη και η ικανοποίησή μου, λοιπόν, διαβάζοντας το πρόσφατο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Μαύρου που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες, προσεγμένες και πάντοτε ποιοτικές εκδόσεις Άνεμος, ήταν τεράστια καθώς ανακάλυψα ένα λογοτεχνικό διαμαντάκι, μια εξαιρετική περιπέτεια στο στυλ των αγαπημένων ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς, στο πιο νουάρ τους, αλλά και των συνομωσιολογικών θεωριών των βιβλίων του Νταν Μπράουν. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας μας χάρισε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από εκείνα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου πριν φτάσεις στην τελευταία σελίδα τους και που θυμάσαι για καιρό μετά, καθώς η περιπέτεια, το μυστήριο, τα ιστορικά στοιχεία, ο έρωτας και τα βαθύτερα νοήματα συμβαδίζουν σε όλη την έκτασή του, θέτοντας στον αναγνώστη πολλούς προβληματισμούς και παροτρύνοντάς τον να αμφισβητήσει τα φαινομενικά και επιφανειακά κατεστημένα και να αναζητήσει τις βαθύτερες, επιμελώς κρυμμένες αλήθειες.
            Η Αίγυπτος πάντοτε ασκούσε μια ιδιαίτερη σαγήνη επάνω μου, λόγω των χιλιάδων ετών Ιστορίας και πολιτισμού που την ακολουθούν, της μυστηριακής και εξωτικής ατμόσφαιράς της, των μύθων και των θρύλων που την συνοδεύουν, αλλά ποτέ δεν έτυχε να βρεθώ εκεί στην πραγματικότητα. Το βιβλίο αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω ένα μαγευτικό, συναρπαστικό, νοερό ταξίδι στην χώρα των Φαραώ του απώτερου χθες και του σύγχρονου σήμερα. Μία χώρα με ένα κράμα λαών, πολιτισμών και θρησκειών όπου ο Θεός, ο Αλλάχ, ο Ιεχωβάς ή ο Ρα διεκδικούν τους δικούς τους φανατικούς πιστούς και οι "επί γης" αντιπρόσωποι της κάθε εκδοχής του ενός και μοναδικού Θεού απέχουν κατά πολύ από αυτό που κατ’ όνομα μόνο υπηρετούν.
            Η ιστορία μας ξεκινά όταν κάποιος πλησιάζει την όμορφη και δυναμική Ελένη Νάκου, αρχαιολόγο και πανεπιστημιακό, δίνοντάς της έναν πανάρχαιο πάπυρο και πολλά ερωτηματικά προς διαλεύκανση σχετικά με την εύρεση δύο φοιτητών αρχαιολογίας οι οποίοι αγνοούνται. Η ηρωίδα μας, αν και δεν είναι ντετέκτιβ αλλά αρχαιολόγος αρέσκεται να ανακαλύπτει όχι μόνο αρχαία και λησμονημένα αντικείμενα αλλά και καλά κρυμμένα μυστήρια. Η παχυλή αμοιβή που της υπόσχεται αυτός ο μυστηριώδης άνθρωπος που την προσέγγισε συντείνει στο να αφήσει κατά μέρος τους όποιους ενδοιασμούς της και να αρχίσει μία αναζήτηση πολύ πιο δαιδαλώδη και επικίνδυνη από όσο μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί. Η περιπέτεια για την γοητευτική και θαρραλέα αρχαιολόγο ξεκινά κι ενώ εκείνη έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και απειλές, η ζωή της αλλά και η καρδιά της διακυβεύονται, καθώς μαζί με το ρίσκο και την περιπλάνηση έρχεται και ο αληθινός, ανυπόκριτος, σαρωτικός έρωτας στο πρόσωπο ενός Ιταλού απεσταλμένου από το Βατικανό.
            Ο Εμμανουήλ Μαύρος με θαυμαστή δεξιοτεχνία και ζηλευτή ευρηματικότητα κινεί τα νήματα σε μία ανεπανάληπτη περιπέτεια στην καυτή καλοκαιρινή Αίγυπτο με την σκόνη της ερήμου να "τρυπώνει" στα ρουθούνια μας με κάθε ανάσα μας που "κόβεται" από την αγωνία, τον ανηλεή ήλιο να μας "καψαλιάζει" και με τον Νείλο να μας "δροσίζει" με κάθε κυματισμό στην αέναη πορεία του διασχίζοντας την πανάρχαια χώρα των Αιγυπτίων. Οι Πυραμίδες κρατούν καλά φυλαγμένα τα προαιώνια μυστικά τους, όμως οι άνθρωποι και η έμφυτη τάση τους προς τον πλουτισμό, την ηδονή και την εξουσία δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν προφητείες, θρησκείες, χρησμούς και γραπτά χιλιετιών για να πετύχουν τον ανίερο σκοπό τους. Όσοι άνθρωποι δεν υπηρετούν τον σκοπό αυτό είναι απλά εμπόδια τα οποία πρέπει να υπερκεραστούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Τα παιδιά, οι συγγενείς, οι φίλοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι όλοι απλά "αναλώσιμα" που μπορούν να ξοδευτούν κατά βούληση. Η ανθρωπιά, η ηθική και οι θρησκευτικές αρχές παύουν να υφίστανται όταν ο βωμός του κέρδους μπαίνει σε πρώτο πλάνο και ακόμα και η ίδια η αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε κάποια ανώτερη δύναμη μπορεί να μετατραπεί στην πιο αδίστακτη και βρώμικη επιχείρηση.
            Ο συγγραφέας μας οδηγεί βήμα βήμα μέσα από μία αξέχαστη και καταιγιστική περιπέτεια στην αναζήτηση της Ιστορίας, των κρυφών αποδεκτών και διακινητών του βρώμικου, αιματοβαμμένου χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος, της επιθυμίας του ανθρώπου για ανακάλυψη της μίας και μοναδικής αλήθειας της ύπαρξης και αναβίωσης του Θεού, της εκμετάλλευσης, της διαφθοράς και των αδικιών στο όνομα όλων σχεδόν των θρησκειών και αιρέσεων. Όμως, ταυτόχρονα, ο Εμμανουήλ Μαύρος μας παρουσιάζει το αθάνατο ανθρώπινο πνεύμα, το ανεξάντλητο κουράγιο και σθένος, την γνήσια αγάπη του ανθρώπου προς τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο το ερωτικό και το δικαίωμα του καθενός μας στο όνειρο και την δικαίωση των προσδοκιών μας. «Ο Υιός Του Νείλου» είναι ένα από τα μυθιστορήματα που συναρπάζουν, που ταξιδεύουν, που σας κρατάνε συνεχώς σε εγρήγορση και, τελικά, που σας μένουν αξέχαστα. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!   

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Είναι αισθησιακή, όμορφη, έξυπνη, δυναμική, είναι Ελληνίδα και δεν φοβάται τον θάνατο. Ίσως γιατί δεν την πλησίασε ποτέ τόσο πολύ. Την λένε Ελένη Νάκου και είναι αρχαιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Η εύρεση ενός παπύρου 3.500 ετών, για την ύπαρξη και έλευση του ενός και μοναδικού υιού, αποτελεί την αφορμή να δεχτεί να ερευνήσει και να εντοπίσει το φυσικό ή το πνευματικό πρόσωπό του.
Εγκλωβισμένη σε έναν λαβύρινθο πληροφοριών, ψάχνει μια από τις δυο εξόδους που θα την οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου, ξεσκεπάζοντας μια τεράστια απάτη πάνω σε ένα καλά στημένο θρησκευτικό μηχανισμό, στον οποίο εμπλέκονται η εβραϊκή συναγωγή και διάφορες χριστιανικές και αιρετικές ομάδες, που με την πολιτική κάλυψη διακινεί όπλα, ναρκωτικά και πορνεία. Ανακαλύπτει το νήμα που την οδηγεί στην αινιγματική φιγούρα του έβδομου μοναδικού υιού του Νείλου, ίσως με τίμημα την ίδια της τη ζωή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου