Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ», της Μαρίας Τζιρίτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ», της Μαρίας Τζιρίτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 448
Τιμή: 14,94 €

            Όταν ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο, γνωρίζοντας ήδη την αξιόλογη, γλαφυρή γραφή της συγγραφέως, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένα πολυσέλιδο βιβλίο το οποίο να διαδραματίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πάνω σε ένα πλοίο και να είναι τόσο ενδιαφέρον που να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, εκτός και αν το πλοίο ήταν ο Τιτανικός, ίσως…! Κι όμως, το νέο βιβλίο της αγαπητής Μαρίας Τζιρίτα «Το Ταξίδι Της Ελπίδας» με διέψευσε πανηγυρικά και μου απέδειξε πως μπορεί ένα υπερατλαντικό ταξίδι από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘60 ως την Αυστραλία της αθρόας μετανάστευσης να είναι τόσο ενδιαφέρον, "γεμάτο", περιπετειώδες και "πλούσιο" που να γεμίσει σχεδόν 450 σελίδες και όταν αυτό φτάσει στο τέλος του ο αναγνώστης να εξακολουθεί να θέλει κι άλλο!
         Όλα αρχίζουν όταν η νεαρή Ελπίδα αποφασίζει να αφήσει όλη την σύντομη και οδυνηρή έως τότε ζωή της πίσω της και με πλαστό όνομα και μικρές, δειλές, ανεξακρίβωτες προσδοκίες να δοκιμάσει την τύχη της σε μιαν άλλη ήπειρο, στην άλλη άκρη του κόσμου, επιβαίνοντας στο συνονόματό της υπερωκεάνιο «Ελπίς». Η εποχή που ξεκινάει για την ταλαίπωρη Ελλάδα, η οποία έχει ακόμα νωπές τις μνήμες της Κατοχής και του Εμφυλίου, είναι ιδιαίτερα δύσκολη με την χούντα να "φιμώνει" στόματα, όνειρα και πεποιθήσεις και με τον φόβο να σέρνεται ύπουλα και να "διαβρώνει" κάθε ελεύθερο άνθρωπο σε τέτοιο σημείο ώστε να φοβάται ακόμα και τους ίδιους τους φίλους και τους συγγενείς του. Η μετανάστευση, βεβαίως, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο για την χώρα μας και οι Έλληνες οι οποίοι μπόρεσαν μεταπολεμικά, και όχι μόνο τότε, να "ευδοκιμήσουν" στην αχανή χώρα της Αυστραλίας ήταν πολλοί. Η ηρωίδα μας, λοιπόν, ακολουθώντας το παράδειγμα όλων αυτών τολμά να αψηφήσει όσα την κρατούν "σιδηροδέσμια" στην πατρίδα της και τολμά να κυνηγήσει το όνειρο της ελευθερίας σε μία νέα άγνωστη και μακρινή πατρίδα. Το πλοίο «Ελπίς» είναι τόσο μεγάλο που χωρά έναν ολόκληρο κόσμο σε μικρογραφία, εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, των κοινωνικών θέσεων και εισοδημάτων, τους οποίους ενώνει ένα και μοναδικό συναίσθημα: η κοινή ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή σε άλλους μακρινούς τόπους.
            Η Ελπίδα, με μόνα εφόδια την πλαστή της ταυτότητα και το ψεύτικο όνομά της, το οποίο κατ’ ανάγκη υιοθέτησε, κουβαλά ένα φρικτό μυστικό το οποίο την έχει σημαδέψει ανεξίτηλα στην ψυχή και στο σώμα. Όμως μέσα στον μικρόκοσμο του καραβιού η νεαρή κοπέλα γνωρίζει καινούριους ανθρώπους που ο καθένας τους θα την "σημαδέψει" εκ νέου και θα της αλλάξει την πορεία της στη ζωή, τουλάχιστον όπως την είχε φανταστεί έως τότε. Η συγγραφέας με ιδιαίτερη ευρηματικότητα σκιαγραφεί τον κάθε ένα χαρακτήρα δίνοντάς μας μία πεντακάθαρη εικόνα της ιστορίας και της ιδιοσυγκρασίας για κάθε ήρωα ξεχωριστά: για τον ώριμο επιχειρηματία Άρη με τον οποίο θα συνδεθεί ανέλπιστα και άρρηκτα η μοίρα της Ελπίδας· για την γοητευτική, μοιραία πρώην τραγουδίστρια Ρωξάνη, η οποία κουβαλά ένα πολύ πιο μαρτυρικό παρελθόν από όσο επιτρέπει στους γύρω της να αντιληφθούν· για την δειλή και άβγαλτη Λυδία που αναγκάζεται να υποκύψει στην προδιαγεγραμμένη μοίρα της και να ταξιδέψει με την μέλλουσα πεθερά της Λέτα στην Αυστραλία για να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν γνωρίζει, δεν αγαπά και ποτέ δεν ονειρεύτηκε· για την επιφανειακά στριμμένη, δύστροπη και αυταρχική Λέτα που μοναδικός σκοπός της ζωής της είναι να αποκαταστήσει τον κανακάρη της μέχρι να ξαναθυμηθεί τα δικά της όνειρα κι ελπίδες· για τον πολλά υποσχόμενο γιατρό του πλοίου, τον Φίλιππο, που θα συνδεθεί με απρόσμενο τρόπο η ζωή του με αυτήν της Ελπίδας και συχνά για ό,τι συμβαίνει στην καθημερινότητά του ισχύει το ρητό "τα φαινόμενα απατούν"
            Το «Ταξίδι Της Ελπίδας» προς την δική της "Γη της Επαγγελίας" κρατά τριάντα ημέρες περίπου, για άλλους ανθρώπους θεωρητικά λίγες όταν βρίσκονται έξω στον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να συναντούν πολλά και διαφορετικά άτομα σε βάθος χρόνου, για την Ελπίδα όμως και όλους τους υπόλοιπους ήρωες του εξαιρετικού αυτού μυθιστορήματος είναι αρκετές για να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή τους, να αποκαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος, να αλλάξουν την πορεία τους αλλά και την θεώρηση της ζωής τους ολόκληρης, να ανατρέψουν σχέδια καλά καταστρωμένα και φιλοδοξίες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επούλωση των παλιών πληγών και την δημιουργία νέων ευκαιριών ζωής. Πολλά συγχαρητήρια στην αγαπητή Μαρία Τζιρίτα για ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Πειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα. μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και που θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα.

Άραγε θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας ύστερα από τριάντα ολόκληρες μέρες μέσα σ’ αυτό το πλοίο; Διασχίζοντας ωκεανούς, γνωρίζοντας για πρώτη φορά εξωτικά μέρη και άγνωστους πολιτισμούς, θα καταφέρει να απαλλαγεί από όσα την κρατούν δέσμια στο σκοτεινό παρελθόν της;

Θα το ανακαλύψετε σαλπάροντας μαζί με την Ελπίδα στο συναρπαστικό της ταξίδι…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου