Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

«ΟΙ ΑΝΥΦΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ», της Τάνιας Θεοδοσίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΑΝΥΦΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ», της Τάνιας Θεοδοσίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ίαμβος
Σελίδες: 760
Τιμή: 15,30 €

            Οι περισσότεροι φιλαναγνώστες έχουν διαβάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους τα κλασσικά ρομαντικά αριστουργήματα συγγραφέων όπως οι αδερφές Μπροντέ, η Τζέϊν Όστεν και τόσοι άλλοι, λογοτεχνικά έργα τα οποία θυμούνται σε όλη τους τη ζωή και τα θεωρούν ανεπανάληπτα. Οι εποχές όμως αλλάζουν, το ίδιο και η λογοτεχνία και ο ρομαντισμός χάνεται σιγά αλλά σταθερά από τη ζωή μας. Όταν λοιπόν μια συγγραφέας, και μάλιστα Ελληνίδα, με αξιόλογο συγγραφικό έργο όπως η αγαπητή Τάνια Θεοδοσίου, αποφασίζει να γράψει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα στο στυλ αυτών των παλιών, αγαπημένων έργων, τότε οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε και να το καλωσορίσουμε στη ζωή μας ως έναν μικρό αλλά ουσιαστικό "εξορκισμό" της πεζής και δίχως ίχνος ρομαντισμού πραγματικότητάς μας.
Το νέο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο «Οι Ανυφάντρες Της Μοναξιάς» είναι ένα υπέροχο, συναρπαστικό, ρομαντικό μυθιστόρημα που τοποθετείται χρονικά στο τέλος του  18ου και αρχές του 19ου αιώνα στην Αγγλία και, συγκεκριμένα, στο Λονδίνο και τα περίχωρά του. Η συγγραφέας κατορθώνει να αναπαραστήσει με μεγάλη πειστικότητα το κλίμα και την ατμόσφαιρα της Γεωργιανής εποχής στη Μεγάλη Βρετανία. Πανέμορφες επαύλεις, επιβλητικά κάστρα, ανοιχτά καταπράσινα, ευωδιαστά ή κάτασπρα από το χιόνι και τον πάγο λιβάδια, σκοτεινοί και απειλητικοί στενωποί στο ασφυκτικά πυκνοκατοικημένο και γεμάτο κινδύνους Λονδίνο, δρόμοι που αχνοφαίνονται στην ομίχλη καθώς οι άμαξες προσπαθούν να τους διασχίσουν με βιασύνη, τεράστια τζάκια γεμάτα θαλπωρή και εντυπωσιακές βιβλιοθήκες από τοίχο σε τοίχο μέσα σε παγερές πέτρινες αίθουσες, κήποι γεμάτοι με όλων των ειδών την βλάστηση και θερμοκήπια με κάθε είδους τροπικό φυτό μέσα στο παγωμένο και υγρό κλίμα της Αγγλίας. Πέρα όμως από αυτή την εντυπωσιακή αναβίωση μιας εποχής και κουλτούρας τόσο μακρινής προς την σύγχρονή μας, η Τάνια Θεοδοσίου "υφαίνει" μία καθηλωτική ιστορία με αμέτρητους χαρακτήρες, τόσο καλά σκιαγραφημένους που ο αναγνώστης νομίζει πραγματικά πως παρακολουθεί ένα καλοσκηνοθετημένο κινηματογραφικό έργο.
Η κεντρική ηρωίδα μας είναι η πανέμορφη, νεαρή Λαβίνια, γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία μεγαλώνει μέσα στην έπαυλη του οίκου των Χάρβισαμ προστατευμένη από την αγάπη και την φροντίδα του πατέρα της Τζόναθαν και της μητέρας της Εριέττας, αλλά και την λατρεία των μικρότερων αδερφών της. Τίποτα δε φαίνεται να σκιάζει το μέλλον της ανυποψίαστης Λαβίνιας, που προοιωνίζεται στρωμένο με ροδοπέταλα, μέχρι τη στιγμή που αποκαλύπτεται ένα καλά αποσιωπημένο μυστικό το οποίο ανατρέπει όλη την ζωή της, βάζοντας σε μεγάλη δοκιμασία τα ίδια της τα συναισθήματα για όλους όσους αποτελούσαν έως τότε τον μικρό κόσμο της. Κάμποσα χρόνια πριν ένας ευγενής κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για το φόνο ενός φίλου του, χάνοντας την ίδια την ζωή του πάνω στο ικρίωμα, αλλά ταυτόχρονα στιγματίζοντας ανεπανόρθωτα και την ίδια την οικογένειά του. Κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί την αλήθεια πίσω από εκείνο το καλοστημένο έγκλημα, αλλά και τον τρόπο που αυτό το γεγονός και ο "απόηχός" του θα επηρεάσει αμετάκλητα την ζωή και την πορεία της νεαρής Λαβίνιας, της οποίας οι απεγνωσμένες κινήσεις θα την οδηγήσουν στο Νόρθλαντ Χάουζ του Κόμη Λάνσαϊρ με απρόβλεπτες για την ίδια συνέπειες.
Η συγγραφέας χτίζει λιθαράκι λιθαράκι ένα υπέροχο, εντυπωσιακό μωσαϊκό χαρακτήρων, σχέσεων, γεγονότων και μυστηρίου το οποίο αποκαλύπτεται σταδιακά κρατώντας τον αναγνώστη σε ένταση και αγωνία μέχρι το τέλος. Η πλοκή είναι τόσο καλοστημένη και καλοδουλεμένη ώστε δεν είναι εύκολο να μαντέψει κανείς την εξέλιξη, ενώ οι ήρωες μας αποκαλύπτουν ένα ένα τα καλά κρυμμένα μυστικά τους τα οποία έχει σκεπάσει η λήθη του χρόνου, χωρίς όμως ποτέ να τα σβήσει. Τα θύματα του παρελθόντος που αδικήθηκαν ζητούν δικαίωση και οι ήρωες του παρόντος πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τα καλά ριζωμένα μίση τους ώστε να επιτραπεί η αποκατάσταση της αλήθειας και να επέλθει η εξιλέωση. Και μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα συναισθημάτων και γεγονότων ένας νέος ανέλπιστος έρωτας γεννιέται, που στην αρχή μοιάζει με μικρή φλογίτσα που τρεμοσβήνει αβέβαιη αν θα μπορέσει να παραμείνει ζωντανή, μέχρι που αυτή θα φουντώσει και θα παρασύρει τα ανυποψίαστα θύματα στην φωτιά της.
«Οι Ανυφάντρες Της Μοναξιάς» είναι ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό σας για την υπέροχη πλοκή του, τους ολοζώντανους, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες του, τις παραστατικότατες περιγραφές μιας εποχής και μιας χώρας τόσο μακρινής αλλά και τόσο σαγηνευτικής και, τέλος, για εκείνο το ανεξίτηλο "άρωμα" του ρομαντισμού της παλιάς, καλής λογοτεχνίας που τόσο λείπει από την ζωή μας σήμερα. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή Τάνια Θεοδοσίου για το νέο της πόνημα, ένα βιβλίο που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Στενά ανέτειλε ο ήλιος της ζωής της Λαβίνια. Από πολύ νωρίς γεύτηκε τη μίζερη επίδραση της μοίρας. Πάνω στην εφηβεία, βρέθηκε αυτοεξόριστη σε μια πόλη άξενη, όταν το ψέμα κάηκε, κάτω από το εκτυφλωτικό φως της αλήθειας! Ένα ψέμα ολέθριο, που το κουβαλούσε σαν μόνη αποσκευή, στο ταξίδι της ξενιτιάς της, με τη μοναξιά να στήνει τον ιστό της, γύρω από τη ζωή και τα όνειρά της.

Μόλις, όμως, άρχισε να συνηθίζει την καινούργια πραγματικότητα, βρέθηκε ξανά παγιδευμένη από τη μοίρα. Κάποιοι την επιφόρτισαν να παραδώσει εν αγνοία της, ένα επικίνδυνο πακέτο στο Νόρθλαντ Χάους, στα χέρια του Κόντε Λάνσαϊρ, που όμως, ήταν άρρηκτα δεμένο με ένα ένοχο παρελθόν. Στη συνέχεια, έμεινε αιχμάλωτη του γιου του Κόντε, που δεν πίστεψε στην αθωότητά της.

Τι να κρυβόταν πίσω απ αυτήν την αιχμαλωσία της άραγε; Ήταν το βαρύ παρελθόν που κουβαλούσε; Ήταν η ανάγκη να βρεθεί οπωσδήποτε κάποιος ένοχος; Ήταν το μίσος που σαν ίσκιος πλανιόταν παντού ολόγυρα; Ή μήπως ήταν ο έρωτας που γύρευε άλλοθι κι εκείνη έμενε ολομόναχη, δεμένη στο πυκνό δίχτυ που της είχαν πλέξει γύρω της σφιχτά, οι ανυφάντρες της μοναξιάς;»

5 σχόλια:

  1. Οφείλω θερμές ευχαριστίες καρδιάς στη Κλειώ Τσαλαπάτη για την εξαιρετική κριτική της, για την ιδιαίτερη και τόσο πολύτιμη συμβολή της στη διακίνηση των βιβλίων, όπως και για την ευκαιρία που δίνει στους δημιουργούς να γίνει γνωστό το έργο τους!
    Πάντα της εύχομαι με τον ίδιο ευλαβικό τρόπο ν' ακουμπάει στις σκέψεις και στη ψυχή μας! Τέτοιοι άνθρωποι, περιποιούν τιμή ύψιστη με την αμέριστη αγάπη και το έργο τους, για τη λογοτεχνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο με τιμούν τα λόγια σου αγαπημένη Τάνια! Δεν έκανα τίποτα το εξαιρετικό... Απλά εξέφρασα την άποψή μου για ένα ακόμα έργο σου που με ενθουσίασε! Πάντα επιτυχίες και πάντα τέτοιες αξιόλογες εμπνεύσεις σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  2. Και πάλι ευχαριστώ για την εξαιρετική κριτική σου αλλά και για τα επιβραβευτικά λόγια σου πάντα στα βιβλία μου που τόσα πολλά προσφέρουν στη ψυχή μου! Τα όμορφα λόγια, όμορφα κουρνιάζουν στη καρδιά και στη ψυχή!
    Πάντα εμπνευσμένες δημιουργίες σου εύχομαι ολόψυχα! Καλή συνέχεια στο έργο σου και στην τόσο αξιόλογη προσφορά σου στην λογοτεχνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά ευχαριστώ Τάνια μου ξανά, μέσα από την καρδιά μου, και τις καλύτερες ευχές μου για το έργο σου πάντα να σε συνοδεύουν!

      Διαγραφή
  3. Η κριτική ματιά σου Κλειώ μου έχει μεγάλη βαρύτητα για μένα!
    Ένα ακόμη ευχαριστώ που με την εξαιρετική πένα σου βοηθάς το κάθε βιβλίο που αναλύεις, να βρει το δρόμο που του πρέπει, στον υπέροχο κόσμο του βιβλίου!
    Εγώ, απλά υποκλίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή