Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

«ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ», της Μαρίας Λιάσκα-Μαυράκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ», της Μαρίας Λιάσκα-Μαυράκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 304
Τιμή: 13 €

            Ο σοφός λαός μας λέει: «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται» και θεωρώ πως στην περίπτωση της Μαρίας Λιάσκα-Μαυράκη αυτή η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται απόλυτα! Το πρώτο της βιβλίο που διάβασα, και ταυτόχρονα η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, ήταν το υπέροχο «Μη Μου Πεις Το Τέλος» που εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Άνεμος· ένα βιβλίο με ιστορικό φόντο που περιλαμβάνει σημαντικότατα γεγονότα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και την μεταπολίτευση συνδυασμένα με την ευρηματική μυθοπλασία της συγγραφέως. Το αποτέλεσμα με μάγεψε και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε συγγραφική απόπειρα της συγγραφέως. Πράγματι, το επόμενο βιβλίο της από τις ίδιες εκδόσεις το 2015, με τίτλο «Ο Κύκλος Με Τη Θάλασσα», ήρθε για να επιβεβαιώσει την αρχική μου εντύπωση για το εξαίρετο συγγραφικό της ταλέντο, καθώς συνέγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μια πολύ ταραγμένη περίοδο της Βόρειας Ιρλανδίας, της Αγγλίας  και της Κύπρου. Δεν περίμενα, λοιπόν, τίποτε λιγότερο από το νέο της βιβλίο που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, το μυθιστόρημα «Μέχρι Να Αλλάξει Ο Άνεμος». Πράγματι, το νέο πόνημα της Μαρίας Λιάσκα-Μαυράκη είναι αντάξιο των προηγουμένων της και, θα τολμούσα να πω, λίγο πιο ώριμο συγγραφικά, καθώς η γραφή της έχει "μεστώσει", έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη γλύκα και γλαφυρότητα, αγγίζοντας απευθείας τον αναγνώστη σε κάθε ευαίσθητη "χορδή" του.
            Αυτή τη φορά η ιστορία μας ξεκινά λίγο πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο στην όμορφη, ακριτική Λήμνο, ένα νησί άγριας ομορφιάς, αρχαίας Ιστορίας και εξαίρετων λογοτεχνών. Η επιλογή του τόπου δε νομίζω πως έγινε τυχαία αλλά, αν μαντεύω σωστά, η συγγραφέας ίσως ήθελε να αποτίσει "φόρο τιμής" στον τόπο της μόνιμης κατοικίας της, τον τόπο όπου "τολμά" να ζει με την οικογένειά της τα τελευταία χρόνια, όπως διατείνεται η ίδια. Η κύρια ηρωίδα μας είναι η νεαρή Αθηνά Θαλίδου, η οποία περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές στο πανέμορφο νησί του βορείου Αιγαίου το 1939, μαζί με την αδερφή της Αναστασία, στο σπίτι της πολυαγαπημένης τους, ανύπαντρης θείας Μέλπως. Η κοπέλα είναι αποφασισμένη να παντρευτεί μόνο κάποιον που θα ερωτευθεί τρελά, αγνοώντας τα συνοικέσια και τις αδιάφορες γνωριμίες της εποχής, καθώς και τις αντιρρήσεις της ορθολογίστριας θείας της που βιάζεται να την αποκαταστήσει. Η ξαφνική εμφάνιση, όμως, του γοητευτικού συνταγματάρχη Πέτρου Αναστασιάδη ως από μηχανής θεού, ο οποίος σώζει από σίγουρο πνιγμό τον ανιψιό της Αθηνάς, αναποδογυρίζει τα πάντα μέσα της, αλλά και στον κοινωνικό της περίγυρο. Ο έρωτας που γεννιέται μεταξύ αυτών των δύο, φαινομενικά και ηλικιακά, αταίριαστων ανθρώπων θα είναι αμοιβαίος και κεραυνοβόλος.
"Κεραυνοβόλες", όμως, θα είναι από εκεί και στο εξής οι ιστορικές εξελίξεις, όπως και τα τυχαία τραγικά συμβάντα στο νησί που θα αλλάξουν τις ζωές και θα σκιάσουν τα όνειρα όλων. Ο πρώτος ομιλών κινηματογράφος στη Λήμνο θα είναι η αιτία για μια άδικη και απρόσμενη καταστροφή αφού, από τραγικό λάθος των υπευθύνων και ελλιπείς κανονισμούς ασφαλείας στην αίθουσα, θα προκληθεί μια καταστροφική πυρκαγιά, όπου θα βρουν μαρτυρικό θάνατο πολλά άτομα. Ο Πέτρος θα μπορέσει να σώσει την αγαπημένη του αλλά όχι όσους θα ήθελε. Εν τω μεταξύ, ο Χίτλερ εξαπολύει τα στρατεύματά του και η "δυσωδία" του σκληρότερου, ίσως, πολέμου στην Ιστορία φτάνει σε λίγο και στη Λήμνο, απομακρύνοντας τους δύο ερωτευμένους αφού η Αθηνά αναγκάζεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα κι ο Πέτρος καλείται στο μέτωπο. Η σχέση τους παραμένει ζωντανή και φλογερή μέσα από την όποια δυνατή αλληλογραφία τους μέχρι που, μετά την εισβολή των Γερμανών στην χώρα μας, η Αθηνά πληροφορείται για τον θάνατο του αγαπημένου της και τα όνειρα και οι προσδοκίες της καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα... Η ζωή, όμως, προχωρά και η Αθηνά αναγκάζεται να κάνει το ίδιο· έτσι, μετά από κάποια χρόνια παντρεύεται τον Γιώργο, έναν γιατρό στο επάγγελμα και πολύ ερωτευμένο μαζί της άνδρα. Η Μοίρα όμως έχει τα δικά της σχέδια και αδιαφορεί αν αυτά ανατρέπουν ζωές, ισορροπίες και ανολοκλήρωτες αγάπες των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτά.
Η Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη κατάφερε να συγγράψει ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό, με το συναίσθημα και την συγκίνηση να ξεχειλίζουν σε κάθε σελίδα του ενώ, ταυτόχρονα, αποτυπώνει μέσα από τις ζωές και τις περιπέτειες των πολυάριθμων ηρώων της όλες τις "σκοτεινές" και αμφιλεγόμενες σελίδες της Ιστορίας εκείνης της εποχής. Η αντίσταση προς τον φασίστα κατακτητή, αλλά και ο αδελφοκτόνος εμφύλιος που ακολούθησε καταγράφονται με ακρίβεια και αντικειμενικότητα και είναι, πραγματικά, σοκαριστική η μεταστροφή της "θεώρησης των πραγμάτων" λόγω του εκάστοτε καθεστώτος, που είναι ικανή να μετατρέψει παρασημοφορεμένους ήρωες εν καιρώ πολέμου σε κατάπτυστους προδότες και καταδικασθέντες σε θάνατο εν καιρώ εμφυλίου… Η αχαριστία και ο εθνικός διχασμός είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστικά της αγέρωχης και χαρισματικής κατά τα άλλα φυλής μας. Μια γρήγορη ματιά στις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της χώρας μας από την αρχαιότητα έως και τώρα θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.
Εν κατακλείδι, η εξαίρετη συγγραφέας πλάθει την δική της συναρπαστική μυθοπλασία με φόντο την Ιστορία της εποχής και τις προεκτάσεις της στις ταραχώδεις ζωές των ηρώων της. Η γιαγιά Αθηνά, αλλά και η συνονόματη εγγονή της με την κολλητή παιδική της φίλη την Ειρήνη, ο βασανισμένος αλλά αγέρωχος συνταγματάρχης Πέτρος, ο καλοπροαίρετος, δίκαιος γιατρός Γιώργος, η εμβληματική αλλά αδικοχαμένη θεία Μέλπω και τόσοι άλλοι ήρωες, μας "αιχμαλωτίζουν" μέσα στην συναρπαστική ιστορία τους την οποία παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα. Το «Μέχρι Να Αλλάξει Ο Άνεμος» είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει κυρίως για την αγάπη, την αδερφική, την σθεναρή αγάπη μεταξύ παιδικών φίλων που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου και στην απόσταση, την αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, την αγάπη χωρίς αντίκρισμα αλλά και την αγάπη την απέραντη, την αιώνια, αυτή που δεν σβήνει ποτέ σε πείσμα των γεγονότων και των κακών οιωνών. Πολλά συγχαρητήρια στην αγαπητή Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη για το νέο της πόνημα και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου. Θα το θυμάστε για καιρό!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία αληθινής αγάπης που δεν έσβησε ποτέ, όσα χρόνια κι αν πέρασαν.

Το 1939, στη Λήμνο, ο συνταγματάρχης Πέτρος Αναστασιάδης σώζει από βέβαιο πνιγμό τον ανιψιό της Αθηνάς Θαλίδου, που παραθέριζε στο νησί και διασκέδαζε με ξέγνοιαστες βόλτες και χορούς. Ανάμεσα στον Πέτρο και στην Αθηνά γεννιέται ένας κεραυνοβόλος έρωτας, ενώ τα αεροπλάνα του Χίτλερ πετούν πάνω από την Ισπανία και οι πρώτοι καπνοί έχουν την οσμή του πολέμου, πάνω από τη χρυσή γη της Λήμνου. Και τότε, λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πρεμιέρα του πρώτου ομιλούντος κινηματογράφου, ένα λάθος των υπευθύνων προκαλεί μια πυρκαγιά που καταπίνει ανθρώπινες ζωές. Ο Πέτρος σώζει την Αθηνά από τη φωτιά, μα, κατόπιν, ο πόλεμος τους χωρίζει. Εκείνη φεύγει για την Αθήνα κι αυτός για το μέτωπο, απ’ όπου της γράφει γράμματα μέσα απ’ τη μάχη. Η αήττητη γερμανική μηχανή εισβάλλει στην Ελλάδα και οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά της Αθηνάς λένε ότι ο Πέτρος είναι νεκρός. Τα χρόνια περνούν και η Αθηνά παντρεύεται, αλλά ποτέ δεν ξεχνά τον Πέτρο. Τι άλλο της επιφυλάσσει η ζωή;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου