Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

«ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ», του Όμηρου Αβραμίδη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ», του Όμηρου Αβραμίδη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 320
Τιμή: 12,51 €

            Ο Όμηρος Αβραμίδης έχει να επιδείξει ένα πλούσιο συγγραφικό, μεταφραστικό και εκδοτικό έργο, όμως, πάνω από όλα, αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος, η ευαισθησία και η ποιότητα σε κάθε δραστηριότητά του. Η γραφή του δεν θα μπορούσε φυσικά να διαφέρει και, έχοντας ήδη διαβάσει πολλά από τα αξιόλογα έργα του, έχω διαπιστώσει ότι ξεχωρίζουν για την αμεσότητα, την λιτότητα, την γλαφυρότητα και την εμπεριστατωμένη απεικόνιση ιστορικών γεγονότων, όπου αυτά χρειάζονται. Το βιβλίο του «Με Τα Φτερά Της Ελπίδας» που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ωκεανός το 2015, ακολουθεί τα χνάρια του εξαιρετικού και, προσωπικά, αγαπημένου μου μυθιστορήματός του «Η Κίτρινη Σημαία», όσον αφορά στην εξιστόρηση των συγκλονιστικών αγώνων των Ελληνοκυπρίων για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη Βρεττανική κυριαρχία, την εθνική αυτοδιάθεση και ένωση του νησιού με την Ελλάδα, καθώς και την εντυπωσιακή συνύφανσή τους με μια συναρπαστική μυθοπλασία. Φυσικό και αναμενόμενο επακόλουθο, λοιπόν, ήταν να λατρέψω και αυτό το μυθιστόρημα του συγγραφέα το οποίο διάβασα απνευστί, καθώς οι ήρωές του με παρέσυραν σε μία περιπλάνηση που κόβει την ανάσα στην Κύπρο της Ε.Ο.Κ.Α (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών), του αιματηρού και αξιομνημόνευτου αγώνα τους για ελευθερία από κάθε ξένη κυριαρχία από το 1955 έως και το 1959, αλλά και όλων όσων ακολούθησαν μετά το τέλος του αγώνα, τα οποία αργά και μεθοδικά οδήγησαν στην διχοτόμηση του νησιού το 1974.
            Ο Θεοδόσης Δημοσθένους, ένας Ελλαδίτης δημοσιογράφος βρίσκεται στην Κύπρο το 1961, έναν χρόνο μετά την ανακήρυξη του ανεξάρτητου Κυπριακού κράτους για ρεπορτάζ, απεσταλμένος της εφημερίδας όπου εργαζόταν. Η τύχη τον φέρνει κοντά στον Ηλία έναν γραφικό και "έξω καρδιά" ταξιτζή, ο οποίος αναλαμβάνει αποκλειστικά τις αμέτρητες μεταφορές του δημοσιογράφου στους διάφορους προορισμούς του σε όλο το νησί. Η φιλία και η αμοιβαία εκτίμηση δεν αργεί να αναπτυχθεί ανάμεσά τους και η ξενάγηση του Θεοδόση προχωράει λίγο βαθύτερα από όσο αρχικά υποψιαζόταν. Ο Ηλίας, πρώην αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α, βρίσκοντας ένα πρόθυμο, καλοπροαίρετο και αμερόληπτο ακροατή, "ξεδιπλώνει" πολλές από τις πτυχές του ηρωικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων, κάποιες από τις οποίες δεν θα ήθελαν κάποιοι να αποκαλύψει. Μία από αυτές οδηγεί στην γνωριμία του δημοσιογράφου με την Αντιγόνη, την μνηστή του αγωνιστή Γιάννη Κακουλίδη, η οποία θρηνεί για τον άδικο θάνατο του αγαπημένου της και ψάχνει να βρει την αλήθεια γύρω από τη δολοφονία του αλλά και τους πραγματικούς ενόχους. Ο πρόσφατα χωρισμένος και βαθύτατα πληγωμένος Θεοδόσης δεν μπορεί να αντισταθεί και ερωτεύεται παράφορα την μαυροφορεμένη κοπέλα, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί αλλά ούτε και να θέλει να απαγκιστρωθεί από την μνήμη του νεκρού συντρόφου της.
            Οι τρεις νέοι θα εμπλακούν σε μία περιπέτεια που ποτέ δεν μπορούσαν να διανοηθούν, ενώ οι δεσμοί φιλίας τους θα ισχυροποιηθούν μέσα από τις παγίδες και τους κινδύνους με τους οποίους θα έρθουν αντιμέτωποι, αναζητώντας την αλήθεια κάτω από το πυκνό πέπλο μυστηρίου. Όπως συμβαίνει συχνά μετά από κάποιον πολύνεκρο αγώνα, κάποιοι από αυτούς που επιβιώνουν αποφασίζουν να "αλλάξουν στρατόπεδο", ξεχνώντας τις πρότερες "ευγενείς" πεποιθήσεις τους και αποζητώντας ανταμοιβή, αναγνώριση και αξιώματα εν καιρώ ειρήνης, ως αποζημίωση για όσα "θυσίασαν" εν καιρώ αγώνα. Τα αποτελέσματα του αγώνα στην πράξη πολλές φορές δεν συνάδουν με τις προσδοκίες όσων πίστεψαν σε αυτόν και έδωσαν ακόμα και το αίμα τους για το σκοπό αυτό και συχνά η διάψευση έρχεται να πάρει τη θέση της δικαίωσης. Η ανθρώπινη απληστία για απόκτηση πλούτου και εξουσίας συχνά επισκιάζει οποιοδήποτε άλλο ευγενές συναίσθημα και οδηγεί σε αποτρόπαιες και ποταπές πράξεις, έως ότου ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.
            Ο Όμηρος Αβραμίδης στο μυθιστόρημά του «Με Τα Φτερά Της Ελπίδας» μας αποκαλύπτει πολλά από τα γνωστά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας του της εποχής εκείνης, με βλέμμα αντικειμενικό και νηφάλιο, λόγο μεστό και παραστατικό και μία μυθοπλασία συναρπαστική, πλάθοντας χαρακτήρες απόλυτα πιστευτούς, γοητευτικούς, θαυμαστούς ή μισητούς και, μέσα από τις ζωές και τις πράξεις του καθενός ήρωα, επισημαίνει και φέρνει στο φως όλα όσα έλαβαν χώρα στην Κύπρο, σε ένα νησί που θα έπρεπε να είναι ενιαίο, αδιαίρετο και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Πολλά συγχαρητήρια στον αγαπητό συγγραφέα για ένα ακόμα εξαιρετικό μυθιστόρημα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!    

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Δημοσθένους λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από το φίλο του Ηλία που τον αναστατώνει. Μόλις του ανακοίνωσε ότι η Αντιγόνη - η γυναίκα που γνώρισε πριν από έναν χρόνο και αγαπά - έχει πέσει θύμα απαγωγής. Αμέσως ο Θεοδόσης αποφασίζει να κατέβει στην Κύπρο για να βοηθήσει στη λύση της υπόθεσης.
Η Αντιγόνη είναι μία γυναίκα που βοήθησε με τη δράση της στον αγώνα της ΕΟΚΑ, μία γυναίκα που έδεσε τη ζωή της και τα όνειρά της με έναν ήρωα του αγώνα, τον Γιάννη Κακουλίδη. Μετά από χρόνια, αναζητά την αλήθεια για τον θάνατό του, μία αλήθεια που διαλύει το μυστήριο για πράγματα που έγιναν εκείνα τα χρόνια, σηκώνει μάσκες και ξεσκεπάζει πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας.
Ο Θεοδόσης, που αρχικά βρίσκεται στο νησί ανυποψίαστος για το βάθος της υπόθεσης, σύντομα θα βρεθεί να αναζητά κι αυτός ενόχους.

Η ένταση των γεγονότων, ο χαρακτήρας της Αντιγόνης και τα συναισθήματα που του γεννά ο ηρωισμός της τον οδηγούν να την ερωτευτεί δυνατά, να την αγαπήσει όσο καμία άλλη γυναίκα και να ζήσει μαζί της μία τεράστια περιπέτεια και μία αγάπη στα όρια της αυτοθυσίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου