Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

«ΖΕΣΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΡΔΕΛΑ», των Αναστασία Κορινθίου και Δικαίας Μαραβέλια – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΖΕΣΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΡΔΕΛΑ», των Αναστασία Κορινθίου και Δικαίας Μαραβέλια – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 312
Τιμή: 14,40 €

            Δύο φίλες ένωσαν το ταλέντο και την έμπνευσή τους για να γράψουν, για δύο φίλες της τωρινής γενιάς και δύο φίλες της προηγούμενης γενιάς, ένα μυθιστόρημα τρυφερό, συγκινητικό, ταξιδιάρικο, ερωτικό, περιπετειώδες και συναρπαστικό. Είναι εκπληκτικό, δε, το πόσο συνταίριαξαν οι γραφές της γνωστής και πολυαγαπημένης Αναστασίας Κορινθίου και της πρωτοεμφανιζόμενης Δικαίας Μαραβέλια, τόσο που μοιάζει σαν να αποτυπώνει ένας και μόνον άνθρωπος τις σκέψεις του στο χαρτί, με μία γραφή τόσο διαφορετική, γλαφυρή, συναισθηματική και ασυνήθιστη που αποτυπώνεται στη μνήμη του αναγνώστη. Το «Ζεστό Ψωμί Και Κόκκινη Κορδέλα», που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, είναι ένα πανέμορφο, συγκινητικό μυθιστόρημα που μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στην αρχοντική, ακριτική Σύμη με τον πανεπόπτη, Ταξιάρχη Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον πασίγνωστο για τα θαύματά του σε όλη την Ελλάδα Πανορμίτη.
Μια ιστορία καθηλωτική, γραμμένη από δύο απόλυτα ταιριασμένες, ευαίσθητες πένες, γίνεται η αφορμή για να ταξιδέψουμε στην Σύμη του χθες, στα έθιμα και τις νοοτροπίες της κλειστής, ντόπιας κοινωνίας ενός νησιού που είναι χωμένο στην Τουρκική "αγκαλιά". Οι δύο ηρωίδες του σήμερα, η Χρουσώ και η Αλεμήνα γίνονται οι ξεναγοί μας κι εμείς τις ακολουθούμε μαγεμένοι, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθούμε στο σαγηνευτικό κάλεσμά τους. Οι δύο νέες γυναίκες, έχοντας ζήσει τα παιδικά τους χρόνια στο όμορφο μικρό νησί και έχοντας "χτίσει" μια δυνατή φιλία που φαίνεται να μπορεί να αντέξει στον χρόνο και να αποκρούσει κάθε αντιξοότητα, ξαναβρίσκονται μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια απόλυτης απουσίας και απομάκρυνσης της μίας από την άλλη. Η καστανή Χρουσώ, κόρη της πλούσιας φουρνάρισσας που αποκαλούν Κόμισσα, είναι όμορφη και ευωδιαστή σαν το φρέσκο, ζεστό ψωμί. Καλοσυνάτη, τρυφερή και ανυποψίαστη για τα μυστικά που κρύβουν οι γύρω της, έχει αφοσιωθεί πλήρως στην όμορφη οικογένειά της, στα τρία παιδιά της και τον γοητευτικό σύζυγό της, τον Αντρίκο. Η Αλεμήνα από την άλλη, ξανθιά και όμορφη σαν τη νεράιδα της οποίας το όνομα έχει, είναι φύση ανήσυχη, γοητευτική και έντονη σαν το έντονο κόκκινο της κορδέλας που δένει τα μαλλιά της. Αποφασίζει πολύ νέα να φύγει από το νησί, μην θέλοντας να ακολουθήσει την πεπατημένη των άλλων συντοπιτών της που περιορίζονται στα στενά όρια του τόπου τους, αναζητώντας την τύχη της στην αχανή Αθήνα και υποκύπτοντας σε πολλούς από τους πειρασμούς της.
Μία απρόσμενη σύμπτωση, αλλά και η σύχρονη τεχνολογία του διαδικτύου γίνεται η αφορμή οι δύο νέες γυναίκες να επανασυνδεθούν με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ίδιες αλλά και για όλον τον περίγυρό τους. Τα εμπόδια, τα μυστικά, οι "σιωπές" του παρελθόντος σβήνουν και οι αλήθειες βγαίνουν στο φως, οδηγώντας την Χρουσώ και την Αλεμήνα σε αποκαλύψεις που στιγματίζουν αλλά και απελευθερώνουν, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμβιβαστούν και να συμπορευτούν. Οι πεποιθήσεις τους κλονίζονται, καθώς οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέονται άμεσα αποδεικνύονται διαφορετικοί από αυτούς που νόμιζαν, οι έχθρες που είχαν εδραιώσει για χρόνια οι μητέρες τους αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση, ανασύροντας ένα επιμελώς κρυμμένο στη λήθη, "αμαρτωλό" παρελθόν στο φως της αλήθειας. Τα φαινομενικά "ανεξήγητα" εξηγούνται κι εκείνες μαθαίνουν από την αρχή να εμπιστεύονται ανθρώπους που δεν γνώριζαν μέχρι χθες, ενώ ανακαλύπτουν υποκρισίες και ένοχα μυστικά από εκείνους που είχαν μάθει να εμπιστεύονται έως τώρα.
Η Αναστασία Κορινθίου και η Δικαία Μαραβέλια γράφουν ένα χειμαρρώδες μυθιστόρημα-γαϊτανάκι ικανό να μας σαγηνεύσει, να μας συγκινήσει, να μας ταξιδέψει και να μας αποδείξει πως η ζωή έχει πολλές φορές κρυφές ή κρυμμένες πλευρές που όταν αποκαλυφθούν αλλάζουν οι ισορροπίες γύρω μας, κλονίζονται οι εσφαλμένες πεποιθήσεις μας για ανθρώπους και καταστάσεις που είχαμε έως χθες και νέοι δρόμοι χαράζονται μπροστά μας, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Μόνο έτσι θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας, θα απομονώσουμε όλα όσα μας πλήγωσαν και μας εκμεταλλεύτηκαν εν γνώσει ή εν αγνοία μας, θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια και θα αποκαλύψουμε το ψέμα και, κυρίως, θα διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος στην ευτυχία! Θερμά συγχαρητήρια στις δύο συγγραφείς και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια δυνατή φιλία και τέσσερις γυναίκες, που κρύβουν τα μυστικά τους σαν καταδίκη μέσα τους.
Ένα τάμα στον Αρχιστράτηγο Πανορμίτη της Σύμης, ένας άγγελος που τον λένε Άννα και άντρες-ήττες ή και νίκες ανάμεσα τους, κεντούν μια ιστορία με άρωμα Αιγαίου και νοσταλγική διάθεση.
Η Χρουσώ καλοσυνάτη και τρυφερή σαν ζεστό ψωμάκι και η Αλεμήνα με το όνομά της νεράιδας και την κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά.
Γιατί οι μάνες τους δεν θέλουν να μοιράζονται παιχνίδια σαν παιδιά και σκέψεις σαν γυναίκες;
Ποια μυστικά σκοτεινά κρύβονται στα Δωδεκάνησα, από την Κόμισσα με το σημαδεμένο πρόσωπο και την πανέμορφη Δικαία;
Ο χρόνος έχει υπομονή, oι ηρωίδες μας όχι…
Και ο έρωτας, γίνεται σύμμαχός τους μαζί με την προσευχή, να βρουν την λύτρωση και τις αλήθειες, που θα σώσουν κυριολεκτικά τις ζωές τους.
Ένα μυθιστόρημα για δύο φίλες, γραμμένο από δύο φίλες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου