Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

«ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ», της Kristin Hannah – Γράφει η Λία Μίλτου

«ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ», της Kristin Hannah – Γράφει η Λία Μίλτου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 640
Τιμή: 15,93 €

«Στον έρωτα ανακαλύπτουμε ποιοί θέλουμε να είμαστε. Στον πόλεμο ανακαλύπτουμε ποιοί είμαστε πραγματικά»

Είναι η επικεφαλίδα στο εξώφυλλο του αριστουργηματικού αυτού βιβλίου της Kristin Hannah που με έχει συγκλονίσει! Ένα μυθιστόρημα που αγκαλιάζει σφιχτά τον αναγνώστη και τον αιχμαλωτίζει, χωρίς να μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του! Αναρωτιέμαι πόσο επίπονη έρευνα έχει κάνει η ταλαντούχα συγγραφέας και πόση αδρεναλίνη έχει φορτωθεί κρατώντας αυτή την πένα και σαν κινηματογραφική κάμερα να μας χαρίζει εξαιρετικά και συγκλονιστικά πλάνα εικόνων και περιγραφών, με μοναδικό "χτίσιμο" χαρακτήρων!
         Αγάπησα όσο λίγα βιβλία αυτό το βιβλίο, γιατί με θαυμασμό και δέος παρακολουθούσα σελίδα-σελίδα την αντοχή της ανθρώπινης ψυχής. Ένας ύμνος στη δύναμη της γυναίκας, όταν έρθει αντιμέτωπη με τον όλεθρο του πολέμου και αναδεικνύεται ισότιμη με τον άνδρα. Αυτό το επικό πανόραμα είναι μια ωδή στη γυναίκα και φωτίζει ένα πρωτόγνωρο κομμάτι της Ιστορίας, που σπάνια αναφέρεται στα ιστορικά βιβλία. Η ηρωική δράση των δυο αδερφών με καθήλωσε κυριολεκτικά, με σόκαρε, με αγανάκτησε, με συγκίνησε και αισθάνθηκα πολλές φορές τα μάτια μου να υγραίνονται. Με ανατρίχιαζαν οι θυσίες και οι εξευτελισμοί που έχει υποστεί όλη η ανθρωπότητα από τους απάνθρωπους και στυγερούς δολοφόνους των ΝΑΖΙ.
            Δεν θα αναφέρω το ιστορικό των δυο αδερφών, της Βιάν και της Ιζαμπέλ. Αφήνω τους αναγνώστες, με κομμένη την ανάσα και με την αγωνία να χτυπάει κόκκινο, να ζήσουν αυτή την καταιγιστική πλοκή και τις φρικαλεότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Πείνα, βιασμοί, βασανιστήρια, δολοφονίες, κρεματόρια, προδοσία, αλλά και στοχασμοί των ηρώων για τις αξίες της ζωής.
            Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιά από τις ηρωίδες γυναίκες αγάπησα περισσότερο: Τη Βιάν, που για να επιβιώσει με την κόρη της τη Σοφί, συγκατοικεί με τον Γερμανό λοχαγό της Βέρμαχτ, τον Μπέκ. Τον εξευτελισμό της γυναικείας της υπόστασης από τον αισχρό βιαστή της Φον Ρίχτερ, για να γλυτώσει από τα νύχια του τα δεκαεννέα εβραιόπουλα. Την θρυλική 18χρονη Ιζαμπέλ, που διασχίζει πεζή με χιονοθύελλες τα πανύψηλα Πυρηναία, για να φυγαδεύσει τους Βρετανούς πιλότους της RAF, ύστερα από την πτώση των αεροπλάνων τους. Τα φριχτά βασανιστήρια όταν την συνέλαβαν και την αυτοθυσία του πατέρα!
            Την Εβραία Ρασέλ με τα δυο παιδιά της, τη Σάρα και τον Αρί, που ζει το ολοκαύτωμα της οικογένειάς της. Εκατόμβη θυμάτων από τους ομοεθνείς της, οι οποίοι εκτοπίζονται στα Ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης ή πυροβολούνται ομαδικά από τους κατακτητές.
            Και μέσα σε όλη αυτή τη φρίκη του πολέμου, ο κυρίαρχος έρωτας! Το ασίγαστο πάθος της Ιζαμπέλ για τον Παρτιζάνο Γκαετόν, που όταν την προδίδει φεύγοντας, προσχωρεί στην Αντίσταση, αλλά η μοίρα θα τους ξανανταμώσει για να επισφραγίσει αυτόν τον φλογερό έρωτα. Λυρικές περιγραφές από τη συγγραφέα σε αυτό το ρομάντζο, που αγγίζουν τις πιο λεπτές συναισθηματικές χορδές του αναγνώστη!
           Ο τίτλος του βιβλίου «Το Αηδόνι» έχει συμβολικό και αλληγορικό χαρακτήρα. Η ηρωίδα Ιζαμπέλ πήρε αυτόν τον τιμητικό τίτλο και ήταν ο κωδικός της στην Αντίσταση. Τα γλυκά χαρακτηριστικά του αηδονιού αποτυπώνονται στο πανέμορφο πρόσωπό της και δίκαια αξιώθηκε αυτόν τον τίτλο. Είχε από μικρή ασυγκράτητο και παρορμητικό χαρακτήρα, αλλά ο πόλεμος φέρνει στο φως τον πραγματικό της εαυτό και η περήφανη Ιζαμπέλ αναδεικνύει στον λαό της τον πατριωτισμό και την αγάπη της για την Πατρίδα.
           Δεν θα πω τίποτα άλλο! Μένω εκστατική από αυτό το ιστορικό πανόραμα, που με τόσο γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά μας χάρισε η θαυμάσια συγγραφέας!
           Η μνήμη του θα με ακολουθεί πάντα και, όταν τοποθετήσω το βιβλίο στο ράφι της βιβλιοθήκης μου, θα αισθάνομαι να μου κελαηδεί αυτό το γλυκό αηδόνι. Με έχει σημαδέψει η ομορφιά και το σθένος της ψυχής του, μέσα στο έρεβος και στη λαίλαπα ενός βρώμικου και αποκρουστικού πολέμου, όνειδος και μαύρη σελίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας!
           Κλείνοντας θέλω να τονίσω πόσο βαθιά χαράχτηκε στην ψυχή μου, όταν προς το τέλος αυτού του θαυμάσιου βιβλίου, η γυναίκα παρακαλεί τον άνδρα: «Κάνε με να ξεχάσω!...» και εκείνος της απαντά με το σπαρακτικό: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, πρέπει να θυμόμαστε!...»

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

55 εβδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times

 #1 στη λίστα της Wall Street Journal
• Καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα στο Goodreads
 Στα καλύτερα βιβλία του Amazon για το 2015

«Λάτρεψα το ''Αηδόνι'' της ταλαντούχας Kristin Hannah: υπέροχοι ήρωες, εξαιρετική πλοκή, δυνατά συναισθήματα. Τι περισσότερο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα μυθιστόρημα;» - Ιζαμπέλ Αλιέντε

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένας ύμνος στις αντοχές της ανθρώπινης ψυχής και στη δύναμη των γυναικών.

«Γαλλία, 1939. Στο χωριό Καριβό, η Βιάν αποχαιρετά τον σύζυγό της Αντουάν, που φεύγει για το μέτωπο. Οι Γερμανοί εισβάλλουν με ορδές στρατιωτών, τανκς και αεροπλάνα, που σκοτεινιάζουν τον ουρανό και βομβαρδίζουν αθώους.
Όταν επιτάσσουν το σπίτι της, εκείνη και η κόρη της υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη με τον εχθρό. Χωρίς τρόφιμα, χρήματα και ελπίδες, η Βιάν αναγκάζεται να πάρει τη μια σκληρή απόφαση μετά την άλλη για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της.
Η 18χρονη αδερφή της, η Ιζαμπέλ, γνωρίζει έναν γοητευτικό παρτιζάνο και τον ερωτεύεται όπως μόνο οι έφηβοι μπορούν –απόλυτα. Όταν εκείνος την προδίδει, η Ιζαμπέλ προσχωρεί στην Αντίσταση χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το Αηδόνι είναι η ιστορία δύο αδερφών που τις χωρίζουν η διαφορά ηλικίας, οι εμπειρίες, τα ιδανικά, τα πάθη και οι περιστάσεις, και κάθε μια τους ακολουθεί τη δική της επικίνδυνη διαδρομή προς την επιβίωση, την αγάπη και την ελευθερία.
Με θάρρος, γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά, η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Kristin Hannah αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτίζει ένα κομμάτι της Ιστορίας που βλέπουμε σπάνια: τον πόλεμο των γυναικών.»

Η KRISTIN HANNAH έχει γράψει είκοσι δύο μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία φιγουράρουν στις λίστες μπεστ σέλερ των New York Times. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι' αυτή στο www.kristinhannah.com ή στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου