Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

«ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΗΛΙΩΝ», του Καλέντ Χοσεϊνί – Γράφει η Λία Μίλτου

«ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΗΛΙΩΝ», του Καλέντ Χοσεϊνί – Γράφει η Λία Μίλτου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 537
Τιμή: 12,39 €

Ένα μνημειώδες έργο από τον Αφγανό γιατρό Καλέντ Χοσεϊνί, ο οποίος πήρε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980. Πούλησε πάνω από 38 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο!
Ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες του Αφγανιστάν και την πολύπαθη και ατιμωτική ζωή τους στη μουσουλμανική κοινωνία της χώρας. Για τις γυναίκες που δεν έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, αλλά πρέπει μόνο να υπομένουν.
Ο εξαίρετος συγγραφέας δεν χαρίζεται στις παθογένειες της Πατρίδας του και δεν διστάζει να τις καταγγείλει μέσα από τους ήρωές του: «Υπηρετήσαμε το σκοπό τους, δεν τους είμαστε πια χρήσιμοι…! Τώρα το Αφγανιστάν είναι ένας απόπατος…!» γράφει για τον πόλεμο με τους Σοβιετικούς. Και πιο κάτω σε μια αποστροφή συμπληρώνει: «Ο μόνος εχθρός που δεν μπορεί να νικήσει ένας Αφγανός είναι ο εαυτός του!...»
Η συγκλονιστική ιστορία της Μαριάμ, που γεννιέται από τον παράνομο δεσμό της παραδουλεύτρας μητέρας της με τον Τζαζίλ, το πλούσιο αφεντικό της και από τα πέντε χρόνια της ακούει να την αποκαλούν «χαράμι… μπάσταρδο…». Μια ζωή εφιαλτική με μια αφήγηση γροθιά στο στομάχι. Δεν χαϊδεύει αυτιά και μιλά ακόμα και για τον Αλλάχ και το Κοράνι που είναι το άλλοθι για να υποφέρει κανείς όλα τα δεινά που αφού τα δίνει ο Θεός, υπάρχει λόγος!
Συγκλονίζει η περιγραφή της κρεμασμένης μητέρας της Μαριάμ, όταν επιστρέφει στην καλύβα της μετά την μάταιη προσπάθειά της να βρει τον απόμακρο πατέρα της, που την αποφεύγει, γιατί έχει άλλη οικογένεια και άλλα παιδιά από τρεις συζύγους. Κι όταν η Μαριάμ 15 χρονών σύρεται σε ένα γάμο με τον κατά 25 χρόνια μεγαλύτερό της Ρασίντ, αρχίζει το μαρτύριό της με τον βάναυσο άντρα της, που την αναγκάζει σε μια έκρηξη βίας να μασήσει μια χούφτα πέτρες με άμμο!...
Ο δεύτερος πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος είναι η Λαϊλά. Εννιάχρονη πάει στο σχολείο, όταν πλέον το Αφγανιστάν μπαίνει στον πόλεμο και ο Πρόεδρος Ρήγκαν εφοδιάζει τους Μουτζαχεντίν με πυραύλους που καταρρίπτουν τα Σοβιετικά ελικόπτερα, ενώ τα δυο αδέλφια της πολεμούν στη Τζιχάντ. Εξαιρετική η ανατομία των χαρακτήρων από τον Χοσεϊνί και νηφάλιο πολιτικό το βλέμμα του!
Οι ζωές των δυο γυναικών θα συναντηθούν και παρόλο που τους χωρίζουν πολλά χρόνια, θα γίνουν σύζυγοι του απάνθρωπου Ρασίντ και θα δοκιμάσουν στο πετσί τους τη συζυγική βία. Θα αναπτύξουν σχέση μητέρας-κόρης, ενώ η χώρα δοκιμάζεται από τον πόλεμο, την πείνα και την ανομβρία.
Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Ο λόγος του συγγραφέα συνταρακτικός με ωμές και σκληρές λέξεις για μια ωμή και ανελέητη πραγματικότητα, καταγράφει το χρονικό της Αφγανικής Ιστορίας μέσα από τον όλεθρο ενός φρικιαστικού αιματοκυλίσματος που αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στη σύγχρονη πολιτική.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Αμέτρητα τα φεγγάρια που λάμπουν πάνω στις στέγες της, Κι οι χίλιοι αστραφτεροί ήλιοι που κρύβονται πίσω από τους τοίχους της. Αυτή είναι η Καμπούλ. Μέσα στους δρόμους της, δυο γυναίκες, τη Μαριάμ και τη Λεϊλά, με αρκετά χρόνια να τους χωρίζουν και με πολύ διαφορετικές ιδέες για την αγάπη και την οικογένεια, τους φέρνει κοντά ο πόλεμος, η απώλεια και η μοίρα.

Καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τους κινδύνους στην πόλη τους αλλά και μέσα στο σπιτικό τους, η αρχική απέχθεια της μίας για την άλλη μεταμορφώνεται σε μια μοναδική σχέση μητέρας-κόρης, μια σχέση που αποδεικνύει ότι η αγάπη μιας γυναίκας για την οικογένειά της μπορεί να την οδηγήσει στην αυτοθυσία κι ότι, τελικά, η αγάπη ή η ανάμνηση της αγάπης είναι το κλειδί για την επιβίωση.

Ένα συγκλονιστικό χρονικό των τριών τελευταίων δεκαετιών του Αφγανιστάν και υπέροχο μυθιστόρημα για μια ανελέητη εποχή, μια μοναδική φιλία και έναν μεγάλο έρωτα.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου