Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

«ΟΤΑΝ Η ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΓΓΙΞΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ», της Μαρίας Σωφρονίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΤΑΝ Η ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΓΓΙΞΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ», της Μαρίας Σωφρονίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 480
Τιμή: 13,80 €

        Υπάρχουν κάποια μέρη στη Γη τα οποία αποπνέουν μία αίγλη περασμένων εποχών, μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ατόφιας, μακραίωνης Ιστορίας και που όταν τα επισκέπτεσαι νιώθεις κάποιες περίεργες δονήσεις, σαν να διοχετεύεται η αστείρευτη ενέργειά τους μέσα σου. Από αυτά τα μέρη εντυπωσιάζεσαι κατά την πρώτη σου επίσκεψη και κατόπιν, στο διάβα της ζωής σου, υπόσχεσαι ότι θα τα επισκεφθείς ξανά. Ορισμένοι, ίσως οι πιο τυχεροί από εμάς, κατορθώνουν να διαμορφώσουν έτσι τις ζωές τους ώστε να μείνουν μόνιμα ή για μεγάλο διάστημα πλέον εκεί, απολαμβάνοντας την ιδιαίτερη αυτή "μαγεία" του κάθε τόπου σε καθημερινή βάση και "δένοντας" την ζωή τους άρρηκτα μαζί του. Ένα από αυτά τα μυστηριώδη και μαγευτικά μέρη της χώρας μας είναι η Μεθώνη της Μεσσηνίας, στην οποία και τοποθετείται κατά κύριο λόγο το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Μαρίας Σωφρονίου με τίτλο «Όταν Η Ματιά Σου Άγγιξε Την Ψυχή Μου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.
        Πρόκειται για ένα ερωτικό, κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλές ιστορικές αναφορές, κυρίως στην Μεθώνη του 1500, που συνδυάζει το συναίσθημα και τον έρωτα με το μεταφυσικό στοιχείο, την περιπέτεια με την περιπλάνηση, το σύγχρονο με το παλιό. Ένα βιβλίο το οποίο με εντυπωσίασε με την αμεσότητα και την παραστατικότητα του λόγου της συγγραφέως, αλλά και την μεστή, λιτή και αισθαντική γραφή της. Η Μαρία Σωφρονίου κατορθώνει να συγκεράσει διαφορετικές εποχές, πολιτισμούς και χώρες και να γεφυρώσει το χρόνο ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν με εντυπωσιακό τρόπο.
        Η ηρωίδα μας, η ελληνικής καταγωγής ζωγράφος Μαρί-Μαντλέν, βρίσκεται για λίγους μήνες στη Μεθώνη, ακολουθώντας τον άντρα της Μορίς στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Το ζευγάρι μαγεύεται από την άγρια ομορφιά της περιοχής, τους φιλόξενους ντόπιους με τους οποίους δημιουργούν αληθινές φιλίες και το εντυπωσιακό Κάστρο που δεσπόζει σε όλο τον κόλπο της κωμόπολης. Η Μαρί-Μαντλέν εντυπωσιασμένη από τις ομορφιές του τόπου ζωγραφίζει τους πίνακές της με αστείρευτη έμπνευση και ο Μορίς ακαδημαϊκός και επιτυχημένος συγγραφέας κάνει τις έρευνές του ώστε να συγγράψει το επόμενο βιβλίο του. Λατρεύουν την ελληνική Φύση και ασχολούνται προσωπικά με τον κήπο του σπιτιού που νοικιάζουν, ενώ έχουν ενσωματωθεί απόλυτα στην ντόπια κοινωνία συμμετέχοντας ακόμα και στις εορταστικές Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις των Μεθωναίων για να τιμήσουν την μνήμη των κατοίκων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά την πολιορκία του χωριού στις 10 Αυγούστου του 1500.
        Τίποτα δεν μπορεί να προϊδεάσει την Μαρί-Μαντλέν για την θύελλα που θα ξεσπάσει στην ψυχή της εξαιτίας της "εισβολής" του γοητευτικού και μυστηριώδους Κωνσταντίνου στην καλά τακτοποιημένη ζωή της. Η νεαρή κοπέλα παραδίνεται "άνευ όρων" στον σαρωτικό αυτό έρωτα, μην μπορώντας να βρει τη δύναμη να αντισταθεί και παρά το γεγονός ότι αγαπά αληθινά και βαθιά τον σύζυγό της. Εδώ αρχίζει η απίστευτη περιπέτεια της ηρωίδας μας, αλλά και η δική μας περιπλάνηση μαζί της, σε όσα αυτή βιώνει στην μαγευτική Μεθώνη και όχι μόνο, προσπαθώντας μέσα από τον απόλυτο έρωτά της για τον Κωνσταντίνο να ανακαλύψει και το δικό της παρελθόν το οποίο έως τότε αγνοούσε.
        Η συγγραφέας μας συμπαρασύρει στο περιπετειώδες ταξίδι των γοητευτικών ηρώων της, όχι μόνο στα γραφικά σοκάκια του Κάστρου της Μεθώνης του σήμερα και του τότε, αλλά και σε άγνωστα μονοπάτια της Ιστορίας της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε μέσα από τα μάτια της ηρωίδας μας τη σύγχρονη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τις Άλπεις και περισσότερο την πανέμορφη Ιταλία, με την αρχοντική Βενετία των Δόγηδων, την αναγεννησιακή Φλωρεντία και την πανέμορφη, γραφική Τοσκάνη. Μία παραστατικότατη περιπλάνηση που ο αναγνώστης δεν θέλει να τελειώσει, ενώ οι ήρωες του τότε και του τώρα μας αποκαλύπτουν σταδιακά τα καλά κρυμμένα μυστικά τους τα οποία μας οδηγούν στην απρόσμενη κορύφωση που η ίδια η Μοίρα έχει καθορίσει. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το εξαιρετικό μυθιστόρημά της! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«“Πρωτ’ αντίκρισα τα μάτια του, αγέλαστα, μαύρα, έντονα, καυτά σαν κάρβουνα αναμμένα, καρφωμένα μέσα στα δικά μου και ξαφνικά σταμάτησε ο χρόνος και το παρόν και η ζωή μου η ίδια, εκείνη την μαγική στιγμή. Κι ας χόρευα στην πλατεία του χωριού και γύρω μου ήταν οι συγχορευτές μου και εκατοντάδες άνθρωποι, που κάθονταν τριγύρω και μας παρακολουθούσαν. Κι ας η δυνατή μουσική κινούσε το σώμα μου. Τα μάτια μου έμειναν μέσα στα μάτια του, σάμπως βρήκαν το λιμάνι που έψαχναν από καιρό και άραξαν…”

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρία ζουν μια ιστορία αγάπης με φόντο το κάστρο της Μεθώνης στη Μεσσηνία. Θα περπατήσουν αγκαλιά στα σοκάκια του κάστρου, εκεί όπου άφησε τα ίχνη του ένας άλλος έρωτας, το ίδιο απόλυτος, την εποχή της Ενετοκρατίας. Θα αναζητήσουν συγκινημένοι τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο τώρα και στο τότε, αλλάζοντας την πορεία της ζωής τους. Μια ιστορία που έρχεται από το
παρελθόν και στυλώνει τα πόδια στο παρόν, τους στοιχειώνει...»


Ένα γοητευτικό ερωτικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή και πολλές εκπλήξεις. Η ιστορία ενός υπέρτατου έρωτα που συνταράσσει και συγκλονίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου