Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ», της Βάσως Ζαφειροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ», της Βάσως Ζαφειροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 320
Τιμή: 13,50 €

        Στους περισσότερους από εμάς έχει τύχει να μην ευοδωθεί μια πολύ δυνατή σχέση μας, με αποτέλεσμα να πληγωθούμε βαθύτατα, να "πενθήσουμε" νιώθοντας τον πόνο και την απώλεια σε όλη τους την έκταση, να πάρουμε απόφαση ότι πλέον τελείωσε οριστικά και να κοιτάξουμε το μέλλον, δοκιμάζοντας ξανά, λίγο σοφότεροι ίσως, λίγο πιο έμπειροι και πιθανότατα με περισσότερες επιφυλάξεις. Δοκιμάζουμε όμως, ριχνόμαστε ξανά στη μάχη, ελπίζοντας και επιδιώκοντας κάτι καλύτερο αυτή τη φορά, ασχέτως του τελικού αποτελέσματος. Τί γίνεται, όμως, όταν κάποιοι από εμάς αρνούνται στην ουσία να απεγκλωβιστούν από μία σχέση τελειωμένη καθώς, στην πραγματικότητα, αρνούνται να πιστέψουν την απουσία οποιασδήποτε πιθανότητας επανασύνδεσης και, αφετέρου, καθώς εξιδανικεύουν στο μυαλό τους το πρώην ταίρι τους και ζουν με μόνη συντροφιά τις όμορφες αναμνήσεις τους; Η κ. Ζαφειροπούλου με το νέο μυθιστόρημά της «Η Τελευταία Στάση», που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, μας μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τους χαμένους έρωτες και για τις δεύτερες ευκαιρίες, μα κυρίως για την απατηλή αναζήτηση της ευτυχίας ψυχογραφώντας άριστα και σε βάθος τους ήρωές της, προσφέροντάς μας ένα άρτιο και εξαιρετικά συναισθηματικό και συγκινητικό μυθιστόρημα.
          Όλα ξεκινούν με την ηρωίδα μας, την Ελίνα, να βρίσκεται για διακοπές στο μαγευτικό Εδιμβούργο, απολαμβάνοντας για λίγες μέρες – απουσία της φίλης με την οποία ταξίδεψε ως εκεί –, τα αξιοθέατα, τα επιβλητικά κάστρα, τις γραφικές παμπ, τις ατελείωτες διαδρομές σε όλη την πόλη με τα διώροφα λεωφορεία και τον απρόβλεπτο σκωτσέζικο καιρό. Όλα κυλούν προγραμματισμένα και χωρίς εξάρσεις, μέχρι που σε μία από τις πολλές βόλτες της στην πόλη έρχεται αντιμέτωπη με την πρώτη αγάπη της, τον Θάνο, με τον οποίο έχει χωρίσει σχεδόν προ εικοσαετίας. Μπορεί όμως να είναι πρακτικά χώρια, αφού εκείνος επέλεξε να την εγκαταλείψει για μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στο εξωτερικό, όμως η Ελίνα τον έχει κρατήσει ανέπαφο και "ταριχευμένο" μέσα στα χρονοντούλαπα της μνήμης της χωρίς να τον έχει ποτέ "αποκαθηλώσει". Ούσα βέβαιη πως τον έχει ξεχάσει και πως δεν νιώθει απολύτως τίποτα από τον παλιό της έρωτα για αυτόν, αισθάνεται απόλυτα "εξαπατημένη" από τον ίδιο της τον εαυτό, όταν αναγκάζεται να τον αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο, μαζί με την ξένη γυναίκα του σε μία βραδιά με κοινούς φίλους στο Εδιμβούργο, διαπιστώνοντας ότι οι μνήμες και τα συναισθήματά της είναι ολοζώντανα και κραταιά. Η βεβαιότητά της ότι έχει "απεξαρτηθεί" από την αγάπη της για τον Θάνο σωριάζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Κι ενώ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να τρέφει ακόμα αισθήματα για εκείνον, ένας άλλος άντρας, ο Πέτρος, εμφανίζεται στη ζωή της και διεκδικεί μία νέα θέση στην καρδιά της.
          Η συγγραφέας μας παρασύρει στην εξαιρετική ψυχογράφηση των ηρώων της, ενός ερωτικού τριγώνου εκτός των συνηθισμένων, όπου καλούμαστε να γνωρίσουμε σε βάθος τρεις εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, τρεις ανθρώπους που ο καθένας έχει πληγωθεί με διαφορετικό τρόπο και φέρει τα προσωπικά του σημάδια, τα οποία και τον οριοθετούν ως χαρακτήρα, του υπαγορεύουν αντιδράσεις και συμπεριφορές και τον αποτρέπουν ή τον παροτρύνουν από το να διεκδικήσει μια νέα ευκαιρία στον έρωτα, το δικό του μερίδιο στην ευτυχία και την εκπλήρωση των ονείρων του. Ο κάθε ήρωας έχει τις δικές του αμαρτίες, τις δικές του ανασφάλειες, τα δικά του σχέδια, τις δικές του προσδοκίες, τις δικές του φοβίες. Ο κάθε ένας καλείται να αντιμετωπίσει εν τέλει τους προσωπικούς του δαίμονες, ώστε να βρει την ευκαιρία –εφόσον η ίδια η Μοίρα του το επιτρέψει φυσικά– να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο με έναν σύντροφο ο οποίος θα τον βοηθήσει να επουλώσει τις έως τότε αγιάτρευτες πληγές του. Το βιβλίο της Βάσως Ζαφειροπούλου «Η Τελευταία Στάση» είναι ένα γοητευτικό, σύγχρονο, ταξιδιάρικο μυθιστόρημα για χαμένους έρωτες, για εγκαταλειμμένες και κλεμμένες ευκαιρίες, για πρόσκαιρη και απατηλή ευτυχία, για συμβιβασμούς, για συγχώρεση και άφεση, για αποκάλυψη κρυμμένων οικογενειακών μυστικών, για πολιτικοποιημένους ανθρώπους που πολεμούν για τις ιδεολογίες τους, αλλά και για όσους μάχονται για το δικαίωμά τους να ευτυχήσουν, έστω και καθυστερημένα, έστω και ενίοτε αποτυγχάνοντας! Συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα και διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια νέα γυναίκα απολαμβάνει ανέμελη τις διακοπές της σε μια πόλη που την έχει γοητέψει, όταν η ξαφνική κι αναπάντεχη εμφάνιση ενός άντρα απ’ το παρελθόν τής ανατρέπει τη ζωή. Εκείνος! «Περίμενέ με» της είχε πει τότε. «Θα σε περιμένω» του είχε φωνάξει. Κι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, οι καταχωνιασμένες βαθιά μέσα της μνήμες ορμάνε να την ξαναβυθίσουν στα σκοτάδια μιας κόλασης, απ’ όπου πίστευε πως είχε αναδυθεί μια για πάντα.
Η νοερή της συντροφιά γίνεται μεμιάς σκόνη. Όσα πίστευε για τον έρωτα, την πίστη, την απιστία, την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, τα δυνατά αισθήματα, οι αξίες δηλαδή που πάνω τους είχε χτίσει τον μικρόκοσμό της, χάνουν τη λάμψη τους, θολώνουν επικίνδυνα.
Πού θα την οδηγήσει άραγε αυτή η ανατροπή; Πόσο θα επηρεάσει τη σχέση της με τον καινούργιο άνθρωπο που εισβάλλει παράλληλα στη ζωή της; Θα μπορέσει να αφεθεί στον έρωτα του άντρα που την πολιορκεί, αποφασισμένος να την κερδίσει; Θα καμφθούν οι αντιστάσεις της; Θα αντέξει στις δύσκολες δοκιμασίες που η νέα σχέση απαιτεί;

Σε τι απρόβλεπτες περιπέτειες θα οδηγηθούν οι τρεις αυτοί άνθρωποι, που η ζωή τούς έφερε απροειδοποίητα κοντά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου