Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

«ΣΑΝ ΨΙΘΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ», της Μαριάννας Τσαντίλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΣΑΝ ΨΙΘΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ», της Μαριάννας Τσαντίλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 520
Τιμή: 11,50 €

          Το πρώτο πράγμα που μαγνήτισε το βλέμμα μου σε αυτό το βιβλίο ήταν τα ζεστά, καλαίσθητα χρώματα του εξωφύλλου, καθώς και ο πολλά υποσχόμενος τίτλος του. Η έρημος είναι πραγματικά σαγηνευτική με τους αεικίνητους αμμόλοφους, τη φυσική λιτότητα και το εκτυφλωτικό χρώμα που αντανακλά τον ήλιο. Κρύβει όμως και την απόλυτη ερημιά και έλλειψη οποιασδήποτε μορφής ζωής, όπως επίσης και τις ακραίες, εχθρικές για τον άνθρωπο, συνθήκες επιβίωσης, με τη δυσβάσταχτη κάψα της ημέρας και τη διαπεραστική παγωνιά της νύχτας. Η ταλαντούχα συγγραφέας Μαριάννα Τσαντίλη -έχοντας βιώσει και η ίδια τις παραπάνω ετερόκλητες συνθήκες της ερήμου, καθώς και της ζωής σε πολλά αραβικά κράτη- μας χαρίζει ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό για μια αληθινή ιστορία, η οποία ξεπερνά σε πολλά σημεία ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία. Το «Σαν ψίθυρος στην έρημο» είναι ένα βιβλίο που με συνεπήρε από την πρώτη σελίδα του έως την τελευταία, με την εξαιρετική, γλαφυρή γραφή της συγγραφέως να με ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, εξωτικούς και τόσο πολύ διαφορετικούς από τη δική μας χώρα.
          Η κεντρική ηρωίδα του, η Μαργαρίτα, είναι μία Ελληνίδα με έντονη καλλιτεχνική  φύση και την τάση να επιδιώκει να ξεφύγει από την αδιάφορη και δύσκολη στη συμβίωση μητέρα της. Η γνωριμία της, στην Αμερική όπου σπουδάζει, με έναν άραβα φοιτητή, πανέμορφο και συνεσταλμένο, θα αλλάξει εξολοκλήρου την πορεία της ζωής της και τα όνειρα που έκανε για το μέλλον. Τον παντρεύεται και τον ακολουθεί στην πατρίδα του στη Μέση Ανατολή. Πριν ακόμα πατήσει το πόδι της στο νέο της σπίτι, ο άντρας της τής αποκαλύπτει το πραγματικό, βίαιο και σαδιστικό του πρόσωπο, όταν ξυλοκοπά άγρια ένα μικρό αγόρι χωρίς πραγματικό λόγο.  Η Μαργαρίτα παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» σε μία συμπεριφορά αλλόκοτη και βάναυση, μια νοοτροπία παντελώς διαφορετική από τη δική της, αλλά και από ό,τι είχε ποτέ ονειρευτεί πως θα ζήσει στην κοινή της ζωή με αυτόν που πλέον ήταν ο άντρας και αφέντης της ενώπιον του αραβικού νόμου. Το μαρτύριό της ξεκινά με την αναγκαστική προσαρμογή της  σε μία καθημερινότητα γεμάτη από διαφορετικούς και παράξενους κανόνες συμπεριφοράς, εθιμοτυπικές και κοινωνικές υποχρεώσεις απέναντι στους αμέτρητους συγγενείς του συζύγου της, με τα ακόμα πιο αμέτρητα παιδιά τους. Οι μόνοι συμπαραστάτες και οδηγοί της στη νέα ζωή της είναι οι γονείς του άντρα της, οι οποίοι την αποδέχονται και της εκφράζουν την αγάπη τους σαν να ήταν πραγματικά δικό τους παιδί.
          Ο ερχομός του παιδιού τους δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα, καθώς η Μαργαρίτα αισθάνεται διαρκώς να ασφυκτιά από τη δεσποτική και βάρβαρη συμπεριφορά του άντρα της ο οποίος, τσιγκούνης στα χρήματα όπως και στα συναισθήματα, δεν χάνει ευκαιρία να απαντά σε κάθε δική της απόπειρα εναντίωσης με τη βία. Ως αποτέλεσμα, η ανίσχυρη και φοβισμένη Μαργαρίτα σιωπά, σκύβει, αποφασίζει να μην προκαλεί τα βίαια ξεσπάσματά του και γαντζώνεται πάνω στην ανέλπιστη ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να εργαστεί στην Ελληνική Πρεσβεία. Από εκεί και πέρα η ηρωίδα μας μοιάζει να «αναζωογονείται» και να υπομένει καρτερικά τα πάντα, αντλώντας κουράγιο από την οικονομική της ανεξαρτησία, την καθημερινή της συναναστροφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και συναδέλφους της με πιο ανοιχτά μυαλά. Αναπάντεχα θα έρθει και ο πραγματικός έρωτας, όμως μέσα σε ένα ιδιότυπο και καθόλα πλατωνικό πλαίσιο. Η πεποίθησή της ότι πλέον μπορεί να αντέξει τα πάντα ισχυροποιείται κάθε μέρα και περισσότερο, μέχρι που εξαφανίζεται η κόρη της, απρόσμενα και μυστηριωδώς. Ο Γολγοθάς της νέας γυναίκας αρχίζει και τα όρια, οι αντοχές, η υπομονή και το θάρρος της δοκιμάζονται διαρκώς. Το γεγονός ότι είναι Ελληνίδα και χριστιανή δεν τη βοηθά νομικά, όμως τα αδιαμφισβήτητα περιστατικά της κακοποίησης από τον άντρα της τής προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζεται ώστε να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στην πατριαρχική αραβική κοινωνία στην οποία έχει εγκλωβιστεί. Η διαφυγή της δύσκολη, η εύρεση και διάσωση της απαχθείσας κόρης της αδύνατη και η απόπειρα έκδοσης διαζυγίου από τον τυραννικό άραβα σύζυγό της αμφίρροπη…
          Η Μαριάννα Τσαντίλη με το πρώτο αυτό εξαιρετικό μυθιστόρημά της μας αφηγείται μια αληθινή ιστορία συγκλονιστική, με τρόπο άμεσο, ολοζώντανο και άκρως λογοτεχνικό. Γεγονότα, συναισθήματα, καταστάσεις, έθιμα, νοοτροπίες, συμπεριφορές, αγωνίες, φόβοι και μικρά κατορθώματα εναλλάσσονται με ρυθμούς ταχείς, παρασύροντάς μας σε μία τόσο γοητευτική όσο και επικίνδυνη περιπλάνηση σε μέρη που «φλέγονται», κυριολεκτικά και μεταφορικά, από το ακραίο κλίμα της ερήμου αλλά και τα πολεμικά γεγονότα της εποχής. Ακολουθώντας την πολύπαθη ηρωίδα μας Μαργαρίτα, θα δούμε πώς ο άνθρωπος φτάνει στα όρια της αντοχής του, πόσα δεινά μπορεί να υποστεί, από πόσες αντιξοότητες δύναται να επιβιώσει αλλά και πόση ψυχική δύναμη μπορεί να αντλήσει από την ανιδιοτελή αγάπη και την ανέλπιστη συμπαράσταση τρίτων ανθρώπων. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το βιβλίο της «Σαν ψίθυρος στην έρημο», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Μαργαρίτα ερωτεύεται στην Αμερική έναν Άραβα φοιτητή, συγκρατημένο και πολύ όμορφο, ο οποίος όμως της κρύβει το πραγματικό του πρόσωπο, τον άγριο και βίαιο χαρακτήρα του. Τον ακολουθεί στη Μέση Ανατολή, τον παντρεύεται και αποκτά μαζί του μία κόρη – ένα παιδί που μεγαλώνει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς. Σταδιακά, το άγρυπνο μάτι και ο έλεγχος της πουριτανικής κοινωνίας συνθλίβουν τη Μαργαρίτα, που νιώθει να ασφυκτιά. Κάθε απόπειρά της να εναντιωθεί ακολουθείται από απειλές, ίντριγκες, ακόμα και ξυλοδαρμούς. Μόνη της παρηγοριά η δουλειά της στην Ελληνική Πρεσβεία. Κάποια στιγμή, όταν η κόρη της εξαφανίζεται μυστηριωδώς, εκείνη βρίσκει τη δύναμη να αντιδράσει και να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή της. Θα απομείνει πλέον ολομόναχη ν’ αναζητά, στις φλεγόμενες περιοχές του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, το χαμένο της παιδί, την αξιοπρέπειά της και την ελευθερία της. Θα βγει αλώβητη ή η μοίρα θα παίξει κι αυτή το δικό της απρόσμενο παιχνίδι;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου