Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ», της Kristin Hannah – Γράφει η Λία Μίλτου

«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ», της Kristin Hannah – Γράφει η Λία Μίλτου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 544
Τιμή: 14,85 €

Μετά το «Αηδόνι», που η συγγραφέας μας συγκλόνισε και άφησε το αποτύπωμά της στην αναγνωστική μας πορεία, έρχεται για δεύτερη φορά να μας συγκινήσει με μια ιστορία αγάπης στη Ρωσία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με εικόνες και περιγραφές πολύ δυνατές και οδυνηρές! Ένα βιβλίο φόρος τιμής για όλες τις γυναίκες του κόσμου, είτε είναι μητέρες είτε κόρες και αδελφές!
Η Χάννα, με τον εξαιρετικό λόγο που υφαίνει η πένα της, μας διηγείται την ιστορία τριών γυναικών, της Ρωσίδας μητέρας Άνιας και των δυο θυγατέρων της, της Νίνας και της Μέρεντιθ. Η καθεμιά παλεύει με τους δικούς της δαίμονες. Η μητέρα αποξενωμένη από τις δυο κόρες και σε κατάρρευση μετά το θάνατο του πατέρα και οι κόρες προσπαθώντας να βρουν πατήματα στην προσέγγισή της, για να κερδίσουν τη μητρική αγκαλιά που τις ταλανίζει από τα παιδικά τους χρόνια.
Η Μέρεντιθ παντρεμένη με τον παιδικό της έρωτα τον Τζεφ, αναλαμβάνει την επιχείρηση στον οπωρώνα του πατέρα της, αλλά ύστερα από 20 χρόνια γάμου και δύο κόρες στο Πανεπιστήμιο, αντιμετωπίζει κρίση με τον άντρα της και φθάνει στα πρόθυρα διαζυγίου. Η Νίνα, φωτορεπόρτερ και ανταποκρίτρια του περιοδικού TIME, ταξιδεύει στην Αφρική με τον Ντάνι Φλιν, συνάδελφο και έρωτά της. Είναι μια από τις «Πολεμίστριες του κόσμου» με βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του λιμού στο Σουδάν.
Η συγγραφέας ανατέμνει τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών με έξοχο ψυχογράφημα για τον καθένα κρατώντας τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Δραματική η αφήγηση της μητέρας για την επιδρομή των Γερμανών στο Λένινγκραντ, τους βομβαρδισμούς, τις καταστροφές, την πείνα, την εξαθλίωση, τον σπαραγμό των μητέρων που αποχωρίζονται τα παιδιά τους για την εκκένωση και την προστασία τους, τις εκατόμβες των νεκρών, τα πουλιά να πέφτουν σαν πέτρες από τον ουρανό, αλλά και τον ηρωισμό του Κόκκινου στρατού.
Η συγκίνηση κορυφώνεται με μια συγκλονιστική αποκάλυψη που θα οδηγήσει τις δυο κόρες στο να αναθεωρήσουν την μέχρι τότε αποξένωση της μητέρας τους και να δουν με άλλα μάτια πλέον τόσο αυτήν όσο και όλη την οικογένεια, αλλά και τη δική τους ζωή. Μια οικογενειακή σάγκα στον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχίζει με αργούς ρυθμούς και φλυαρία, αλλά όσο προχωρεί στο ιστορικό μέρος ανεβάζει στροφές, χωρίς όμως η μυθοπλασία να φτάνει το «Αηδόνι». (Έχει γραφτεί άλλωστε έξι χρόνια πριν το «Αηδόνι», όταν η συγγραφέας βρισκόταν στα πρώτα της βήματα).
Εντούτοις η δεξιοτεχνία της αφήγησης μαγεύει τον αναγνώστη, συμπάσχει και συμμετέχει στον αγώνα των τριών γυναικών να βρουν τη λύτρωση, τη δικαίωση και τη γαλήνη στην προσωπική τους ζωή! Ένα best seller από τη χαρισματική Κριστίν Χάννα, που θα συγκινήσει μέχρι δακρύων και θα μείνει στη μνήμη μας για πολύ καιρό!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Λένινγκραντ, 1941. Μια πόλη άλλοτε ονειρεμένη, τώρα πολιορκείται από τους Ναζί –θαμμένη στο χιόνι, αποκομμένη από κάθε βοήθεια… Μια πόλη γεμάτη γυναίκες που πασχίζουν απεγνωσμένα να σώσουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους –με κάθε τίμημα…

Σιάτλ, 2000. Η Άνια Γουίτσον χάνει τον σύζυγό της και νιώθει μεμιάς τα χρόνια και τη θλίψη να τη βαραίνουν αβάσταχτα. Είναι πια ώρα ν’ απλώσει το χέρι στις αποξενωμένες κόρες της. Σιγά σιγά, διστακτικά, αρχίζει να τους εξιστορεί ένα παραμύθι για μια όμορφη μικρή Ρωσίδα που ζούσε σε μια μαγική πόλη πριν από μια ολόκληρη ζωή…

Η Νίνα και η Μέρεντιθ έχουν ακούσει πολλές φορές την αρχή του παραμυθιού, αλλά ποτέ το τέλος. Αυτή τη φορά, αποφασισμένες να βρουν την αλήθεια πίσω από τον μύθο, θα πιέσουν τη μητέρα τους να διηγηθεί ολόκληρη την ιστορία. Και θα ανακαλύψουν ένα μυστικό τόσο αδιανόητο που θα τις ταράξει συθέμελα –και θα τις κάνει να δουν με άλλα μάτια τη μητέρα τους, την οικογένειά τους, αλλά και τη δική τους ζωή.

Ο Κήπος του Χειμώνα είναι μια επική ιστορία αγάπης στη Ρωσία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μια ιστορία για τους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στις γυναίκες –μητέρες, κόρες, αδερφές– την ενοχή και την εξιλέωση. Είναι μια ιστορία για τον πόλεμο –όχι των ηρώων, αλλά των απλών ανθρώπων που τον κουβαλούν μέσα τους ακόμη κι όταν έχει πια από καιρό τελειώσει.»

Βιογραφικό Συγγραφέως:

H Kristin Hannah έχει γράψει περισσότερα από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times. Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, ζει με τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στις βόρειες ακτές του Ειρηνικού και τη Χαβάη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι' αυτή στο www.kristinhannah.com ή στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου