Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

«ΣΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ», της Γιώτας Φώτου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΣΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ», της Γιώτας Φώτου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 384
Τιμή: 13,95 €

          Η καρυδιά είναι ένα δέντρο που προσωπικά λατρεύω, καθώς έχω την τύχη να φιλοξενώ δύο του είδους της στον κήπο του σπιτιού μου, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Είναι δέντρο πανύψηλο και ανθεκτικό, με έντονο πράσινο φύλλωμα που πέφτει το φθινόπωρο, ρίζες πολύ βαθιές που κάποιοι λένε πως συνήθως φτάνουν σε τόσο βάθος όσο είναι το ύψος του αντίστοιχα, σκληρό τόσο ώστε να επιβιώνει ακόμα και μετά από φωτιά και γενναιόδωρο, καθώς μας προσφέρει τους υπέροχους, γευστικούς καρπούς του. Είναι γεγονός, όμως, πως ο ίσκιος του είναι όντως "βαρύς", αφού συνήθως δεν μπορεί να φυτρώσει άλλο φυτό στο έδαφος γύρω από τον κορμό του, ενώ ενίοτε μπορεί ο καρπός του να είναι αφόρητα πικρός. Η διαφορετική προσέγγιση της πανέμορφης καρυδιάς από την αγαπημένη, εξαίρετη κ. Φώτου στο νέο της μυθιστόρημα με τον "σημαδιακό" τίτλο «Στης Καρυδιάς Τον Ίσκιο» κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον μου, καθώς ήμουν περίεργη να δω τη σύνδεση του δέντρου με την αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα πλοκή του βιβλίου. Γνωρίζοντας δε ήδη την υπέροχη γραφή και θεματολογία της συγγραφέως ήμουν σχεδόν βέβαιη πως και αυτό το μυθιστόρημά της θα με αφήσει απόλυτα ικανοποιημένη και θα προστεθεί στα υπόλοιπα αξιομνημόνευτα λογοτεχνικά έργα της. Οι προσδοκίες μου επαληθεύτηκαν στο έπακρο και το υπέροχο, νέο μυθιστόρημα της κ. Φώτου ήρθε να προστεθεί επάξια στη συλλογή των προηγούμενων αγαπημένων μου δικών της έργων.
          Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χαρισματικής συγγραφέως θεωρώ πως είναι η ικανότητά της να συνδυάζει την ευρηματική μυθοπλασία με άφθονα ιστορικά στοιχεία, τα οποία ουδόλως κουράζουν τον αναγνώστη, αντίθετα "δένουν" απόλυτα με την εκάστοτε πλοκή του κάθε βιβλίου και προσφέρουν μία ευκαιρία υπενθύμισης ή εκμάθησής τους με τον πλέον ευχάριστο τρόπο. Η χρονική τοποθέτηση του μυθιστορήματος αυτού είναι στο πρώτο μισό του πολυτάραχου 20ου αιώνα, με γεγονότα που συγκλόνισαν συθέμελα την Υφήλιο και ιδιαιτέρως έπληξαν την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την χώρα μας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο κοσμογονικών αλλαγών. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος ή Μεγάλος Πόλεμος, η Καταστροφή Της Σμύρνης, οι Ανταλλαγές των Πληθυσμών, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, η μετανάστευση των Ελλήνων είναι σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα τα οποία έπληξαν βαθύτατα και ανεπανόρθωτα την χώρα μας, καθορίζοντας τη μοίρα χιλιάδων Ελλήνων. Η κ. Φώτου κατορθώνει να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω μέσα στη μυθοπλασία της με ζηλευτή δεξιοτεχνία, προσφέροντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να μάθουν, ή να θυμηθούν όσοι τα γνωρίζουν ήδη, γεγονότα τα οποία δεν θα έπρεπε να λησμονηθούν από κανέναν και ταυτόχρονα να ψυχαγωγηθούν συμπάσχοντας με κάθε ήρωα ξεχωριστά, από τους πολλούς αυτού του εξαιρετικού, συναρπαστικού βιβλίου της με τίτλο «Στης Καρυδιάς Τον Ίσκιο», ενώ για πρώτη, ίσως, φορά χρησιμοποιεί και το μεταφυσικό στοιχείο, αναμφισβήτητο κατά την προσωπική μου άποψη, για να ενισχύσει τους συμβολισμούς, τους αλληλοσυσχετισμούς και τα βαθύτερα νοήματα που επιδιώκει να επισημάνει. Οι δύο οικογένειες που πρωταγωνιστούν, αυτές των Θύμιου Λυμπέρη και Τόλια Ταρούση αντίστοιχα, θα γίνουν η αιτία ώστε να γνωρίσουμε την προσωπική τους ιστορία και την πολυκύμαντη ζωή κάθε μέλους τους ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα να βιώσουμε και να συμπορευτούμε μαζί τους σε κάθε σημαντική στιγμή η οποία σημάδεψε το πεπρωμένο τους και χάραξε διαφορετικά από το αναμενόμενο την παραπέρα πορεία τους.
          Η Θάλεια Λυμπέρη, από μικρό παιδί ακόμα, αναγκάζεται να μεγαλώσει πρόωρα και να αναλάβει ευθύνες ασήκωτες για τους παιδικούς της ώμους. Ο χαμός του πατέρα της και ο ερχομός του ανήμπορου αδερφού της Φούσκα, όπως επίσης και οι σκοτεινές, δυσοίωνες και απειλητικές σκιές με τις οποίες μαθαίνει να συμβιώνει, γίνονται η αιτία το κορίτσι να χάσει την αθωότητα και την ανεμελιά του και να ωριμάσει παράκαιρα. Η μεγάλη καρυδιά που ρίχνει την βαριά σκιά της πάνω από το σπίτι τους γίνεται ταυτόχρονα το κρησφύγετο και ο αποδέκτης όλης της δικαιολογημένης οργής της, αλλά και ο μάρτυρας των πιο ανέμελων και τρυφερών παιδικών αναμνήσεών της από το όμορφο γειτονόπουλο και παιδικό της φίλο, τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερό της Δημοσθένη Ταρούση. Η ζωή, όμως προχωρά, οι ευτυχισμένες στιγμές είναι λιγοστές σε σχέση με τις αμέτρητες στιγμές δυστυχίας και πόνου, ενώ όσα κοσμοϊστορικά συμβαίνουν ερήμην τους, καθορίζουν το μέλλον και την προδιαγεγραμμένη πορεία τους εν αγνοία τους. Οι δύο νέοι χωρίζονται όταν ο Δημοσθένης αποφασίζει να μεταναστεύσει στο Τορόντο του Καναδά, αναζητώντας την τύχη του κοντά στους συγγενείς του. Η Θάλεια μένει πίσω να αγωνίζεται "με νύχια και με δόντια" προσπαθώντας να επιβιώσει κόντρα στους δύσκολους καιρούς, τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η οικογένειά της, τις ολοένα και πιο απειλητικές σκιές που έχουν φωλιάσει πριν από πολλά χρόνια στην οροφή του σπιτιού της και την ανάμνηση μιας αγάπης που, αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, δεν παύει να την αισθάνεται δυνατή και πανταχού παρούσα. Μετά από πολλά χρόνια, όταν πια η Θάλεια θα απελευθερωθεί από τα ασήκωτα "δεσμά" της, θα αναγκαστεί από ένα απρόσμενο παιχνίδι της Μοίρας να ακολουθήσει την πορεία του Δημοσθένη Ταρούση και να φύγει και εκείνη από την πατρίδα της και το μικρό ορεινό χωριό της στην Ευρυτανία και να πάει να βρει την μικρότερη αδερφή της Αγαθούλα στην Αμερική. 
          Η πορεία όλων των ηρώων αυτού του εκπληκτικού μυθιστορήματος είναι κάτι που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας, όμως το αναγνωστικό ταξίδι που θα πραγματοποιήσετε είναι μια εμπειρία την οποία θα απολαύσετε στο έπακρο. Η κ. Φώτου υφαίνει ένα αριστοτεχνικό, μυθοπλαστικό "υφαντό" το οποίο θα σας καθηλώσει, θα σας μαγέψει και θα σας συναρπάσει μέχρι τελευταίας σελίδας. Θα πονέσετε με τις πληγές των ηρώων, τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους, τα νοσηρά πάθη και τα λάθη τους, θα συμμεριστείτε τον αγώνα τους για επιβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους επιφυλάσσει η πατρίδα τους, θα εξιλεωθείτε και θα δικαιωθείτε με κάθε ευτυχισμένη στιγμή τους και θα νιώσετε πλήρεις ως αναγνώστες μετά από την συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία αυτού του μυθιστορήματος. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα και σας προτείνω να "ανακαλύψετε" κι εσείς τι διαδραματίστηκε «Στης Καρυδιάς Τον Ίσκιο», Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Πικρό δέντρο η καρυδιά. Βαρύς ο ίσκιος της. Αν κάποιος χαλαρώσει κάτω από αυτόν, κινδυνεύει να χαθεί.

Η Θάλεια Λυμπέρη και ο Δημοσθένης Ταρούσης, παιδιά ακόμα, συναντιούνται κάτω από μια καρυδιά, σε ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. Οι οικογένειές τους, το κράτος και η μοίρα έχουν κληροδοτήσει και στους δυο ασήκωτο φορτίο. Απελπισμένοι και βλέποντας τα όνειρά τους να πνίγονται, κάνουν λανθασμένες επιλογές, φτάνοντας στην άκρη του γκρεμού. Θα ξαναβρεθούν, ενήλικοι πλέον, στο Τορόντο του Καναδά, έχοντας επάνω του ο καθένας βαθιές πληγές που δύσκολα μπορούν να σβήσουν.


Ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια 1908-1958, μέσα από τα οποία έρχονται στο φως κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, οι πόλεμοι, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, ο αγώνας για επιβίωση σε απομονωμένες περιοχές της χώρας και η νοοτροπία των κατοίκων τους, η μετανάστευση αλλά και τα προβλήματά της μέσα από τη συγκλονιστική πορεία δύο οικογενειών και την ανατρεπτική ιστορία μιας λαβωμένης αγάπης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου