Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ», του Fredrik Backman – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ», του Fredrik Backman – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 512
Τιμή: 16,60 €  

          Ποτέ μην υποτιμήσετε ένα επτάχρονο κορίτσι, σχεδόν οκτάχρονο για να είμαστε ακριβείς, που είναι υπερβολικά ώριμο για την ηλικία του – σύμφωνα με όσους δεν μπορούν να αντέξουν την "άκαιρη" ωριμότητά της– όταν έχει να σας πει πολλές, αναμφισβήτητες αλήθειες για την ζωή και τον κόσμο που ζούμε! Μην αμφιβάλετε δε, πως όταν διαβάσετε το βιβλίο «Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγγνώμη», γραμμένο από τον ενήλικο, Σουηδό συγγραφέα Fredrik Backman, θα είναι σα να έχετε μπροστά σας την χαριτωμένη, ξανθούλα και "εκνευριστικά" ώριμη για τους ανυποψίαστους ενήλικες, μικρούλα Έλσα. Πρόκειται για ένα βιβλίο συγκινητικό και ταυτόχρονα αστείο, περιπετειώδες και συνάμα στοχαστικό, γεμάτο και από τις δύο βασικές όψεις της ζωής – την ευτυχία και την δυστυχία – αλλά και πολλές, καλά κρυμμένες αλήθειες οι οποίες συχνά εμφανίζονται να είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι. Ένα μυθιστόρημα πολύ "μακριά" από τα συνηθισμένα αλλά τόσο ασυνήθιστο που γοητεύει, το οποίο κοιτάζει κατάματα την ζωή και την πραγματικότητά της έχοντας ως βάση ένα ευφάνταστο παραμύθι, αυτό που συνήθιζε να διηγείται η γιαγιά της στην αξιαγάπητη Έλσα. Ένα παραμύθι αλληγορικό, με κρυφούς συμβολισμούς, με ήρωες αντισυμβατικούς τόσο ώστε να μοιάζουν με αντι-ήρωες, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στην πραγματική ζωή και σε υπαρκτούς ανθρώπους, και με πάμπολλα ηθικά διδάγματα, όχι μόνο για την Έλσα αλλά για όλους μας, κυρίως για εμάς τους ενήλικες που συχνά "στεκόμαστε" στην όψη και την επιφάνεια των πραγμάτων και όχι στην βαθύτερη ουσία τους.
          Η Έλσα είναι ένα συνηθισμένο επτάχρονο, σχεδόν οκτάχρονο κορίτσι, που μένει με την πολυάσχολη μητέρα της Ούλρικα και τον πατριό της Τζορτζ, βλέπει σποραδικά τον πάντα διστακτικό πατέρα της και τη νέα του οικογένεια, αν και κυρίως προτιμά να περνά τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο της με την αντισυμβατική εβδομηνταεπτάχρονη γιαγιά της, δηλαδή την μοναδική και καλύτερη φίλη της. Δεν είναι να απορεί κανείς που το μικρό κορίτσι δεν έχει άλλους, συνομήλικους φίλους μιας και είναι τόσο διαφορετικό από αυτούς που γίνεται καθημερινά αντικείμενο bullying, ή σχολικού εκφοβισμού αλλιώς. Διότι στην μικρή, αμείλικτη σχολική κοινωνία των επτάχρονων ή οκτάχρονων οτιδήποτε διαφορετικό είναι και κατακριτέο, μισητό και αντικείμενο χλευασμού, σωστά; Τα μικρά παιδιά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα σκληρά, αναίσθητα και άδικα και η Έλσα, που έχει ειδικά για αυτό το λόγο εξασκηθεί στο τρέξιμο, το διαπιστώνει σχεδόν κάθε μέρα στο σχολείο της, έχοντας ως μοναδικό καταφύγιό της την παρέα της θεότρελης, εκκεντρικής γιαγιάς της και τον παραμυθένιο κόσμο της φανταστικής Σχεδόν Ξυπνητής Χώρας με τα Έξι Βασίλεια που εκείνη έχει πλάσει για την εγγονή της. Μια μυθική χώρα στην οποία η γιαγιά έχει την ικανότητα να παρασύρει την εγγονή της, "ταξιδεύοντας" μέσα από το εσωτερικό μια ντουλάπας, μεταφέροντάς την πάνω σε συννεφόζωα, συναντώντας αρκουδόσκυλους-πολεμιστές και ήρωες σαν τον Λυκόκαρδο που πολεμούν τις Σκιές.
Το καταφύγιο του φανταστικού κόσμου που έπλασε για εκείνην η γιαγιά της Έλσας, όσο στιβαρό και μόνιμο και αν μοιάζει, καταρρέει ξαφνικά και ανεπανόρθωτα όταν εκείνη αρρωσταίνει από καρκίνο και πεθαίνει. Η Έλσα αναγκάζεται πια να αντιμετωπίσει μόνη της τις τρομερές Σκιές, επιφορτισμένη με ένα ασυνήθιστο κυνήγι θησαυρού που της αφήνει ως κληρονομιά η γιαγιά της: να ανακαλύψει και να παραδώσει αρκετές επιστολές εκείνης σε διάφορους παραλήπτες, στους οποίους η γιαγιά της στέλνει μεταθανάτιους χαιρετισμούς και καθυστερημένες συγγνώμες. Η Έλσα, η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη καθώς έχει από νωρίς ανακαλύψει την Βικιπαιδεία και την χρήση της κάθε φορά που αγνοεί τη σημασία μιας λέξης, αποφασίζει να βρει όλες τις επιστολές και να τις παραδώσει στους παραλήπτες τους με οποιοδήποτε κόστος. Απρόσμενοι σύμμαχοι θα βρεθούν στον δρόμο της, όπως ο φοβερός και τρομερός τετράποδος Φίλος, ο μονίμως θυμωμένος και αθυρόστομος ταξιτζής Αλφ και ο γιγαντόσωμος, σημαδεμένος Λυκόκαρδος που φοβάται τα μικρόβια και την ανθρώπινη επαφή.
Πέρα όμως από τους παραλήπτες των επιστολών αυτών που θα συναντήσει η Έλσα, θα της δωθεί η ευκαιρία να ανακαλύψει πολλά από τα μυστικά της γιαγιάς της που τελικά δεν ήταν τόσο θεότρελη και εκκεντρική όσο ήθελε να παρουσιάζεται. Το κοριτσάκι σταδιακά θα γίνει κοινωνός της ζωής που έζησε η γιαγιά της, του λειτουργήματός της ως γιατρός που τιμούσε όσο ελάχιστοι συνάδελφοί της, σπεύδοντας στις πιο απομακρυσμένες και πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές της γης. Θα μάθει για τους ανθρώπους που εκείνη γνώρισε και που σημάδεψε την ζωή τους για πάντα, με κόστος ανεπανόρθωτο για κάποιους πολύ δικούς της ανθρώπους που θα έπρεπε να έχει φροντίσει περισσότερο. Θα μάθει πως πολύ συχνά δείχνουμε δημόσια μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτό που πραγματικά είμαστε, είτε γιατί φοβόμαστε και οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν ποτέ κλείσει μέσα μας, είτε γιατί δειλιάζουμε να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, είτε γιατί η μοίρα στάθηκε πολύ σκληρή μαζί μας και μας πήρε ό,τι αγαπούσαμε περισσότερο στη ζωή μας. Θα μάθει πως μπορούμε να βρούμε φίλους και συμμάχους εκεί όπου δεν μπορούσαμε ποτέ να το διανοηθούμε και πως καμιά φορά η πραγματική ζωή ξεπερνά ακόμα και την πιο παραμυθένια φαντασία. Πάνω από όλα, όμως, η μικρή Έλσα θα μάθει πως ο κάθε άνθρωπος αξίζει να εμπιστευτεί τον άλλον, αξίζει να αγωνιστεί για να διεκδικήσει αυτό που ονειρεύεται και αξίζει να ζήσει την ζωή του όπως ο ίδιος επιλέγει: μοναδικά, ασυμβίβαστα, παθιασμένα, απόλυτα!
Το μυθιστόρημα «Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγγνώμη» είναι ένα μυθιστόρημα–έκπληξη για την χαμένη παιδικότητα των ανθρώπων, για την αλήθεια που συνήθως κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και την εμφάνιση των ανθρώπων, για την αγάπη και την φιλία, για την ανοχή και τη διαφορετικότητα, για το θάρρος και την αποδοχή και, πάνω από όλα για την πίστη στους ανθρώπους και τον εαυτό μας, αλλά και το καλό που, ίσως, κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ένα βιβλίο–ύμνος στη ζωή, την αθωότητα και την αγάπη χωρίς όρους, που θα πρέπει να διαβάσουμε όλοι μας!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΙ ΣΕ 42 ΓΛΩΣΣΕΣ

To βιβλίο που έκανε εκατομμύρια αναγνώστες να συγκινηθούν και να γελάσουν.

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου