Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

«ΟΛΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΙΛΟΥΝ», της Φάνη Φλαγκ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΛΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΙΛΟΥΝ», της Φάνη Φλαγκ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 608
Τιμή με έκπτωση: 16,10€

          Όπως τους περισσότερους από εμάς, έτσι κι εμένα με έχουν απασχολήσει συχνά μεταφυσικά ερωτήματα και απορίες, όπως "υπάρχει ζωή μετά θάνατον", "μας ακούν και μας βλέπουν οι αγαπημένοι μας όταν φύγουν από τη ζωή" και, τελικά, "τί μας συμβαίνει όταν εγκαταλείψουμε τον μάταιο τούτο κόσμο"…; Δεν μπορούσα, λοιπόν, ποτέ να φανταστώ ότι θα έπαιρνα κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματά μου –και μάλιστα αρκετά πειστικές, αν και ενίοτε ξεκαρδιστικές– μέσα από ένα τόσο συναρπαστικό, αστείο και συνάμα συγκινητικό μυθιστόρημα σαν το «Όλοι Γι’ Αυτό Μιλούν», της Φάνη Φλαγκ, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Ωκεανός. Ένα μυθιστόρημα το οποίο, ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ξεκίνησα να διαβάζω με το που το πήρα στα χέρια μου και δεν μπόρεσα να το αφήσω παρά μόνο όταν, κάποιες μέρες αργότερα, γύρισα και την τελευταία σελίδα του. Ένα χορταστικό από κάθε άποψη βιβλίο, που μας ταξιδεύει στην επαρχιακή Αμερική των τελευταίων εκατό χρόνων, μέσα από την ιστορία μιας μικρής κωμόπολης Σουηδών μεταναστών, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η χειμαρρώδης και ευφάνταστη γραφή της συγγραφέως μας παρασύρει σε ένα μοναδικό, γραφικό ταξίδι στον μικρόκοσμο του Έλμγουντ Σπρινγκς, που ιδρύθηκε από τον Σουηδό μετανάστη Λόρντορ Νόρντστρομ πριν από εκατό και βάλε χρόνια και σιγά σιγά εξελίχθηκε σε μία αντιπροσωπευτική πόλη της αμερικανικής επαρχίας, με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της. Ο Λόρντορ, ο οποίος εργάζεται σκληρά όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του μικρού αγροτικού οικισμού, αποφασίζει μετά από τις ζωηρές παραινέσεις των συζύγων των γειτόνων του, να αναζητήσει νύφη δι’ αλληλογραφίας, ώστε να φτιάξει και αυτός την δική του οικογένεια. Κι επειδή η γνωστή ελληνική παροιμία "παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο" δεν ισχύει μόνο για εμάς τους Έλληνες, ο Λόρντορ βάζει μια σχετική αγγελία σε αμερικανο-σουηδικές εφημερίδες. Η τύχη μετά από αρκετό καιρό του χαμογελά και η Κατρίνα από την Σουηδία απαντά όχι μόνο στην αγγελία του αλλά και στις πιο κρυφές προσδοκίες του, χαρίζοντάς του την πολυπόθητη οικογενειακή ευτυχία και την ήρεμη συζυγική ζωή που πάντα ονειρευόταν. Στη μικρή κοινότητα του Έλμγουντ Σπρινγκς ισχύει και πάλι η δική μας παροιμία "πρώτα βλέπει κανείς τον γείτονα και μετά τον Θεό" και ο συγχρωτισμός όλων των κατοίκων με τους γείτονές τους είναι θεμελιώδης, απαραίτητος και επιθυμητός. Κανένα μέλος της κοινότητας δεν αισθάνεται ποτέ μόνο του, όλοι υπερασπίζουν και βοηθούν τους υπόλοιπους, όλοι συμμετέχουν στις χαρές και στις λύπες όλων και η αναγόρευση του Λόρντορ σε δήμαρχο πανηγυρικά και χωρίς καν εκλογές είναι δεδομένη, απόλυτα αποδεκτή και αναμενόμενη αφού, πέρα από το γεγονός πως είναι ο ιδρυτής της πόλης τους, έχει δώσει αναμφισβήτητα δουλειά και ανάπτυξη στην περιοχή τους με την τεράστια γαλακτοπαραγωγική μονάδα του.
Τα χρόνια περνούν, η μικρή αγροτική κοινότητα μεγαλώνει, αποκτά το δικό της σχολείο, το δικό της νοσοκομείο, τη δική της μικρή αλλά πλήρη αγορά, τη δική της τράπεζα, το δικό της κέντρο ψυχαγωγίας και φυσικά το δικό της νεκροταφείο με το πολύ ταιριαστό όνομα "Στιλ Μέντοουζ", ή στα ελληνικά "Ασάλευτα Λιβάδια". Αφού οι κάτοικοι ζουν τόσο μονιασμένα και ειρηνικά όσο είναι ζωντανοί, λογικό επακόλουθο είναι να έχουν έτοιμο και τον χώρο που θα τους υποδεχτεί όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και εκείνοι κλείσουν τα μάτια τους και αποδημήσουν στον άλλο κόσμο. Αυτό, όμως που θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι κλείνουν για πάντα τα μάτια τους στο Έλμγουντ Σπρινγκς, δεν μπορεί κανείς να το διανοηθεί. Εδώ αρχίζει και η ασύλληπτη περιπλάνησή μας στο σύμπαν της αστείρευτης και ευρηματικής φαντασίας της συγγραφέως η οποία μας ξεναγεί μέσα, από το εκπληκτικό μυθιστόρημά της «Όλοι Γι’ Αυτό Μιλούν», σε έναν ολόκληρο αιώνα Ιστορίας, όπου πέρα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που άλλοτε αγγίζουν τους κατοίκους και άλλοτε απλά περνούν "ξώφαλτσα" από την μικρή τους πόλη, σηματοδοτεί τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, η ανάπτυξη, η εξέλιξη, ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή νοοτροπιών, συνηθειών και συμπεριφορών στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων.
Το «Όλοι Γι’ Αυτό Μιλούν» είναι ένα υπέροχο, μεστό, γλαφυρό και συγκινητικό μυθιστόρημα, με πολλές αλησμόνητες ιστορίες, αμέτρητους ολοζώντανους ήρωες ακόμα κι αν αυτοί δεν βρίσκονται πια στη ζωή, ποικίλες χιουμοριστικές πινελιές, έντονη νοσταλγία για τα όμορφα χρόνια του παρελθόντος που πέρασαν ανεπιστρεπτί, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, που όσο ομιχλώδες και αν μοιάζει δεν παύει να μας υπόσχεται πως τα λάθη του παρελθόντος μπορεί και να μην επαναληφθούν, αν μάθουμε να ερμηνεύουμε σωστά και να αποφεύγουμε τα σφάλματά μας. Ένα βιβλίο το οποίο θα σας αφήσει μια γλυκιά αίσθηση πληρότητας, βαθιάς ικανοποίησης, φιλίας και αγάπης κάθε είδους, από αυτήν που δεν πεθαίνει ποτέ αλλά συντροφεύει πάντοτε την ανθρώπινη ψυχή! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Έλμγουντ Σπρινγκς.  Μια συνηθισμένη μικρή επαρχιακή αμερικάνικη πόλη. Όμορφη, γραφική, με χαριτωμένους κατοίκους. Κι όμως, κάτι παράξενο συμβαίνει στο νεκροταφείο της…  Μια νύφη διαλληλογραφίας, η Κατρίνα. Ένας γοητευτικός σύζυγος, ο Λόρντορ Νόρντστρομ.
          Και γείτονες, πολλοί γείτονες, που βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και ψιθυρίζουν… Άνθρωποι που ζουν, ερωτεύονται, φέρονται με μυστηριώδεις και απρόσμενους τρόπους… και πεθαίνουν...
          Ο Λόρντορ Νόρντστρομ δημιούργησε, όχι μόνο μια ζωντανή πόλη που γνώρισε ευημερία και πρόοδο και μετά τον θάνατό του, αλλά και έναν όμορφο χώρο αιώνιας ανάπαυσης για την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές του, όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου, φυσικά! Στο Στιλ Μέντοουζ συμβαίνουν αλλόκοτα πράγματα και όλοι στην πόλη μιλούν γι' αυτά.»

Με εφόδια τη ζωηρή φαντασία, την ευρηματική πένα  και τη βαθιά κατανόηση του χαρακτήρα και της καρδιάς των ανθρώπων, η λατρεμένη Φάνη Φλαγκ υφαίνει μια αξέχαστη ιστορία για τη ζωή, τη ζωή μετά τον θάνατο,
και όλα όσα συναρπαστικά συμβαίνουν σε απλούς ανθρώπους. Στο Όλοι Γι' αυτό Μιλούν, μας θυμίζει  πως η κοινότητα είναι πνοή, η ζωή ένα δώρο και  πως η αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ.

Βιογραφία Συγγραφέα:

Η Φάνη  Φλαγκ διακρίθηκε ως ηθοποιός και σεναριογράφος στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο. Είναι η επιτυχημένη συγγρα-φέας των μπεστ σέλερς Daisy Fay and the Miracle Man∙ Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe∙ Welcome to the World, Baby Girl!∙ Standing in the Rainbow∙ A Redbird Christmas∙ Can’t Wait to Get to Heaven∙ I Still Dream About You∙The All- Girl Filling Station’s Last Reunion και The Whole Town’s Talking. Το σενάριο της Φλαγκ για την ταινία Πράσινες Τηγανητές Τομάτες ήταν υποψήφιο  στα βραβεία Όσκαρ και στα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Συγγραφέων, και κέρδισε το σημαντικό βραβείο Scripter ως καλύτερο σενάριο της χρονιάς. Η Φάνη Φλαγκ είναι επίσης νικήτρια του Διαγωνισμού Harper Lee. Ζει ευτυχισμένη μεταξύ Καλιφόρνιας και Αλαμπάμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου