Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

«Η ΧΗΡΑ», της Fiona Barton – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΧΗΡΑ», της Fiona Barton – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 404
Τιμή: 13,95€

          Πόσο καλά μπορούμε να γνωρίζουμε αλήθεια τον άνθρωπο με τον οποίο συμβιώνουμε καθημερινά και με τον οποίο έχουμε "δεθεί ενώπιον Θεού και ανθρώπων"; Είναι ποτέ δυνατόν να γνωρίζουμε όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά τού ή τής συζύγου μας και, αν τυχόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι ή πρέπει να κάνουμε "τα στραβά μάτια" ώστε να τα αγνοήσουμε, να τα αποδεχτούμε ή να μην ενδιαφερθούμε για αυτά; Είναι γεγονός πως πάντοτε ο καθένας μας κρατά κάποια πράγματα κρυφά, από ασήμαντες, ανούσιες λεπτομέρειες και γεγονότα ή προτιμήσεις μέχρι τα πιο σημαντικά και ανομολόγητα μυστικά, χωρίς να επιθυμεί να τα αποκαλύψει ούτε στον σύντροφό του αλλά, ενίοτε, ούτε και στον ίδιο του τον εαυτό. Τί γίνεται, όμως, όταν αυτά αποκαλυφθούν κατά έναν απρόσμενο τρόπο και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή ώστε να θιγεί από την αποκάλυψή τους; Είναι η καλύτερη αντιμετώπιση η αποσιώπηση όσων τυχόν γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να τα αποκαλύψουμε όλα όπως συνέβησαν; Ή μήπως θα έπρεπε να αποκαλύψουμε μια λιγότερο "επώδυνη" εκδοχή της αλήθειας; Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα «Η Χήρα», της Fiona Barton που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα με τον πιο συναρπαστικό τρόπο, αλλά θέτει και άλλα ακόμη επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα μέσα από την καθηλωτική ιστορία του.
          Η συγγραφέας έχει κατορθώσει να στήσει μία εξαιρετική ιστορία γύρω από την εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού, της δίχρονης Μπέλα, ενόσω αυτή βρισκόταν στον κήπο του σπιτιού της και έπαιζε, μακριά από την άμεση επιτήρηση της επιπόλαιης, νεαρής μητέρας της. Το γεγονός ότι πέρασαν χρόνια χωρίς η αστυνομία να ανακαλύψει το αγνοούμενο κορίτσι, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό, κάνει το γεγονός ακόμα πιο τραγικό, ενώ η αθώωση του επίσημα κατηγορούμενου Γκλεν Τέιλορ για την απαγωγή και δολοφονία της κάνει την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης ακόμα πιο εγκληματική. Όταν μετά από ένα φαινομενικό δυστύχημα ο Γκλεν θα παρασυρθεί και θα τραυματιστεί θανάσιμα από ένα διερχόμενο λεωφορείο, ο δρόμος για την αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων θα ανοίξει. Η χήρα του, η πιστή, αφοσιωμένη και χαμηλών τόνων Τζιν Τέιλορ, η οποία του παραστάθηκε υποδειγματικά σε όλη αυτή την –κατ’ εκείνον πάντα– παρωδία της δικαιοσύνης όπου θεωρήθηκε εξιλαστήριο θύμα και κατηγορήθηκε άδικα, θα αποφασίσει επιτέλους να ανοίξει το στόμα της και να μιλήσει για το συμβάν και όχι μόνον σε μία δημοσιογράφο που την προσέγγισε πιο αποτελεσματικά από τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι, όμως, αν αυτά που θα αποκαλύψει είναι η πραγματική, αρετουσάριστη αλήθεια ή μια εκδοχή αυτής, ελαστική και εύπλαστη σαν το ζυμάρι, τέτοια που να καλύπτει προσεχτικά και εσκεμμένα βαθύτερα κίνητρα και αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές του νεκρού πλέον συζύγου της αλλά και δικές της, που δεν θα ωφελήσουν κανέναν αν αποκαλυφθούν τώρα, "κατόπιν εορτής"…
          Η συγγραφέας, μάχιμη και βραβευμένη δημοσιογράφος η ίδια με τεράστια πείρα στον κόσμο των ειδήσεων, κατορθώνει να μας καθηλώσει με το μυθιστόρημά της «Η Χήρα». Η αμφιλεγόμενη ηρωίδα της Τζιν Τέιλορ είναι μία από τις λογοτεχνικές μορφές που θα θυμάμαι για καιρό, καθώς αντικατοπτρίζει και τις δύο ανθρώπινες όψεις, την καλή και την κακή, έστω και αν η δεύτερη δεν είναι τόσο έντονη ούτε ενεργή, παρά μόνο με την προκλητική επίδειξη έλλειψης πρωτοβουλίας και υποταγής στον αμαρτωλό σύζυγό της. Έναν σύζυγο που, χωρίς να επιδεικνύει κανενός είδους βία, κατορθώνει να έχει υποτάξει απόλυτα τη γυναίκα του, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή του θανάτου του. Ένας σύζυγος τρυφερός και καλότροπος που με την πρώτη ματιά φαίνεται ο συνηθισμένος άντρας της διπλανής πόρτας, ένας άνθρωπος που θα εμπιστευόταν ο καθένας με τα παιδιά του και θα τον θεωρούσε πολύτιμο οικογενειακό φίλο. Η συγγραφέας, όμως, μας αποδεικνύει πως συχνά τα φαινόμενα απατούν και η απειλή κρύβεται εκεί όπου την περιμένεις λιγότερο.
          Το μυθιστόρημα της Fiona Barton «Η Χήρα» είναι μια ηχηρή κοινωνική καταγγελία για όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας συνταράζουν όταν τα ακούμε στις βραδινές ειδήσεις, όμως θεωρούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να μας αγγίξουν. Θέματα όπως η παιδεραστία, η παιδική πορνεία, το ανεξέλεγκτο κυβερνοσέξ, η εγκληματική γονεϊκή αδιαφορία και απροσεξία προς τα παιδιά ως αποτέλεσμα ανωριμότητας, η ασυνειδησία και η απαράδεκτη αποδοχή και υποταγή επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε τα οφθαλμοφανή δείγματα ψυχικής ανωμαλίας ενός αγαπημένου μας ανθρώπου. Είναι ένα αστυνομικό, δραματικό, κοινωνικό μυθιστόρημα από αυτά που θα σας ψυχαγωγήσουν με την πραγματική έννοια της λέξης και θα θέσουν τα γρανάζια του μυαλού σας σε πιο γρήγορες στροφές, δίνοντάς σας τροφή για σκέψη πάνω σε τόσα πολλά θέματα. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Στοργικός σύζυγος ή αδίστακτος δολοφόνος; Μόνο εκείνη ξέρει…

Η ζωή τους ήταν συνηθισμένη, απόλυτα φυσιολογική. Ώσπου ο άντρας της έγινε πρωτοσέλιδο. Για κάποιους ήταν ένα τέρας, ο δράστης ενός στυγερού εγκλήματος που δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Για άλλους, ένας αθώος που κατηγορήθηκε άδικα. Για την Τζιν, ήταν ο άντρας της.

Αλλά τώρα είναι νεκρός, και η Τζιν μπορεί επιτέλους να πει τα μυστικά της. Γιατί πάντα υπάρχουν μυστικά σ’ έναν γάμο –στον δικό τους ήταν απλώς λίγο περισσότερα…

Και είναι πολλοί αυτοί που θέλουν ν’ ακούσουν την ιστορία της. Η αστυνομία, η ρεπόρτερ που της χτυπάει την πόρτα… Και η Τζιν θέλει να πει την αλήθεια. Αλλά, αν έχει μάθει κάτι όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως η αλήθεια είναι σαν το ζυμάρι –πλάθεται. Οι άνθρωποι πιστεύουν πάντα αυτό που εσύ θέλεις να πιστέψουν;…»

«Αν σας άρεσε Το κορίτσι που εξαφανίστηκε και Το κορίτσι του τρένου, πρέπει να διαβάσετε και τη Χήρα. Συναρπαστικό. Αγωνιώδες.» –Stephen King

Best seller στους New York Times και τους Sunday Times
Στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς για το Publishers Weekly
Στα πέντε «Killer Books» της χρονιάς για τη Wall Street Journal
Βιβλίο της χρονιάς για το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR
Υπό έκδοση σε 36 χώρες!

Βιογραφία Συγγραφέως:

Η Φιόνα Μπάρτον, συγγραφέας των best seller Η χήρα και Το παιδί, έχει εργαστεί ως συντάκτρια στην Daily Mail, αρχισυντάκτρια ειδήσεων στην Daily Telegraph και επικεφαλής ρεπορτάζ στη Mail on Sunday, όταν κέρδισε το βραβείο του Ρεπόρτερ της Χρονιάς στα βραβεία του Βρετανικού Τύπου. Παραιτήθηκε για να εργαστεί ως εθελόντρια στη Σρι Λάνκα, ενώ από το 2008 εργάζεται με εξόριστους και απειλούμενους δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου