Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

«ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ», του Neo Ellis – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ», του Neo Ellis – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: iWrite.gr
Σελίδες: 146
Τιμή: 12€

          Κάποια βιβλία έρχονται εντελώς "καρμικά" στα χέρια μας. Το σύμπαν συνωμοτεί, όπως λέει και ο τεράστιος Κοέλο, και με κάποιο απρόσμενο τρόπο, απρογραμμάτιστα να φτάσουν σε εμάς έτσι ώστε να τα προσέξουμε, να τα διαβάσουμε και να αποτελέσουν "τροφή για τη σκέψη μας". Το συγκεκριμένο βιβλίο από τις εκδόσεις iWrite.gr με το εντυπωσιακό και σκοτεινό εξώφυλλο, του συγγραφέα με το παράξενο όνομα Neo Ellis, που ίσως και να αποτελεί λογοτεχνικό ψευδώνυμο και τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Το Στοιχειό» δεν το είχα υπόψη μου, όμως κέντρισε την προσοχή μου από την πρώτη στιγμή που το αντίκρισα. Με μια πανέμορφη και υποβλητική εικονογράφηση το βιβλίο αυτό, η πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθεια του συγγραφέα στο είδος της λογοτεχνίας φαντασίας και τρόμου, αιχμαλώτισε το βλέμμα μου, ενώ η υπόθεση του οπισθόφυλλου μου κέντρισε ακόμα περισσότερο την περιέργεια. Διότι εφόσον, προσωπικά, δέχομαι την ύπαρξη του Θεού, κατά συνέπεια δέχομαι και την ύπαρξη του αντίποδά του, του Διαβόλου. Οι δύο όψεις του καλού και του κακού είναι όψεις ενός και μόνο "νομίσματος", άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, όπως και η ύπαρξη της άφθαρτης ανθρώπινης ψυχής και ο προαιώνιος αγώνας των δύο αντίθετων δυνάμεων να "κερδίσουν" όσο περισσότερες ανθρώπινες ψυχές μπορούν.
          Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας μια ευφυή, κατά τη γνώμη μου, ιδέα, στήνει ένα σκοτεινό, υποβλητικό σκηνικό σε μια κοινωνία που θα μπορούσε να είναι αυτή στην οποία ζούμε με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Διάβολο αυτοπροσώπως, σε κάθε του μεταμόρφωση τουλάχιστον, και μια ψυχή που είναι χαμένη στην ανυπαρξία της έννοιας του χρόνου μέσα στην αιωνιότητα. Κατά ένα περίεργο τρόπο, ο Θεός είναι απών, χωρίς όμως να αμφισβητείται η ύπαρξή του, έστω μέσα από την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων αλλά και την ακατανόητη σύνδεση δύο ψυχών, του νεαρού ήρωά μας που θα αποκαλούμε με το όνομα Στοιχειό και της νεαρής ηρωίδας μας, της Νόρας. Το σατανικό σχέδιο του Διαβόλου που μηχανεύεται ώστε να χρησιμοποιήσει το Στοιχειό είναι απλό και ταυτόχρονα ιδιοφυές: επιδιώκει να εξολοθρεύσει όσα περισσότερα από τα αγαπημένα δημιουργήματα του αιώνιου αντιπάλου του, τους ανθρώπους δηλαδή, χρησιμοποιώντας ως όπλο τους ίδιους τους φόβους τους. Το "εργαλείο" του στο όλο εγχείρημα είναι το ίδιο το Στοιχειό, το οποίο και διατάζει να αναλάβει αυτό το μακάβριο καθήκον, ενσαρκώνοντάς το σε έναν νέο και όμορφο άντρα ο οποίος μπορεί να αλλάζει συνεχώς μορφές, παίρνοντας κάθε φορά τη μορφή του πιο μύχιου φόβου του κάθε θύματός του.
          Το Στοιχειό, μην έχοντας και άλλη επιλογή, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την τρομαχτική δουλειά που του ανάθεσε ο αφέντης του με αναλγησία και εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα, αφού επιτέλους ανασύρθηκε από τη λήθη της ανυπαρξίας. Αυτό, όμως, που δεν περίμενε ποτέ ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο δαιμόνιος εντολοδόχος του, ήταν το γεγονός πως η δική του ταλαιπωρημένη ψυχή ήταν συνδεδεμένη με αόρατα νήματα με την αθώα ψυχή της Νόρας, μιας νέας κοπέλας που αισθάνεται και "βλέπει" κάθε άδικο θάνατο που προκαλεί εκείνος. Εκεί, αρχίζουν εν αγνοία τους οι δύο ψυχές να προσεγγίζουν η μία την άλλη, με απρόσμενα αποτελέσματα. Από τη μία η Νόρα γίνεται μάρτυρας καταστάσεων γεμάτων τρόμο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τρέλα οποιοδήποτε λογικό άνθρωπο. Από την άλλη το Στοιχειό βρίσκεται ανάμεσα στο δίλημμα μεταξύ της υποχρέωσης εκτέλεσης των εντολών του δημιουργού του και της επανάστασης εναντίον του, ώστε να ακολουθήσει έναν απρόσμενο δρόμο που ανοίγεται μπροστά του. Το αν θα μπορέσουν τελικά αυτές οι δύο τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο όμοιες ψυχές να προσεγγίσουν η μία την άλλη, να συγχωρέσουν και να αγαπήσουν, το αφήνω σε εσάς να το ανακαλύψετε, καθώς πιστεύω πως θα απολαύσετε το αναγνωστικό ταξίδι. Θεωρώ πως «Το Στοιχειό» είναι ένα βιβλίο που θα "τριβελίζει" το μυαλό σας για καιρό με τις αλληγορίες του, με τους αμέτρητους καίριους στοχασμούς του συγγραφέα σχετικά με τις έννοιες του Καλού και του Κακού, της δύναμης του φόβου, της υποταγής, της ελεύθερης βούλησης, της συγχώρεσης και της παντοδύναμης αγάπης. Διαβάστε το, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Το Στοιχειό είναι ένα βιβλίο για το φόβο και τη συγχώρεση. Ο διάβολος βρίσκει μια χαμένη στο χρόνο ψυχή και αποφασίζει να την κάνει υποχείριό του. Τη μεταφέρει σε μια σύγχρονη πόλη και την ενσαρκώνει σε έναν νεαρό άντρα που μπορεί να αλλάζει μορφές. Σκοπός του είναι να πραγματοποιεί τους φόβους των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα, όμως (και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζει ο διάβολος), η ψυχή αυτή είναι συνδεδεμένη με τη ψυχή μιας γυναίκας, κατοίκου της πόλης. Μια γυναίκα που μπορεί μέσα στο «μάτι του μυαλού» της να βλέπει όλα όσα κάνει το Στοιχειό.

Τι θα συμβεί όταν συναντηθούν;

Ποιος θα είναι ο νικητής;

Ο πατέρας του φόβου ή η μητέρα της συγχώρεσης; Θα σωθεί το Στοιχείο αν η ψυχή του γνωρίσει την αγάπη;»

Βιογραφία Συγγραφέα:

Ο Neo Ellis γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από µικρή ηλικία µε το διάβασµα, καθώς και µε τη «συγγραφή». Αποφοίτησε από το Αµερικάνικο Κολέγιο της Ελλάδας και το τµήµα Δηµοσίων Σχέσεων το 2010. Από τότε αποφάσισε να ασχοληθεί πιο επαγγελµατικά µε τη συγγραφή κειµένων, ειδησεογραφικών, καθώς και άλλου είδους. Στα χέρια σας κρατάτε την πρώτη ολοκληρωµένη προσπάθεια σε ένα από τα αγαπηµένα του είδη λογοτεχνίας. Καλή ανάγνωση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου