Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», του Σβεν Νταγκόνες - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», του Σβεν Νταγκόνες - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 406 
Τιμή: 8,99 €

Αν και δεν είναι εύκολο βιβλίο, όχι από τη λογοτεχνική δομή του, αλλά από την ίδια τη θεματολογία του, είναι ένα βιβλίο που σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. 
Μία από τις πιο ταραγμένες εποχές που βίωσε η Ελλάδα, η περίοδος της γερμανικής Κατοχής, εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας έφηβος, ο δεκαπεντάχρονος Κώστας, βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την αγριότητα αυτού του πολέμου, αλλά και των φρικαλεοτήτων στις οποίες υπέβαλαν οι δύο κύριες αντίπαλες ομάδες ελλήνων τους εμπλεκόμενους, οι Ταγματασφαλίτες και οι Αριστεροί του ΕΑΜ ΕΛΑΣ. 
Η συνειδητοποίηση, ότι η μητέρα του "κοιμάται" με τον εχθρό με αντάλλαγμα φαγητό για εκείνη και την οικογένειά τους, οι ενοχές που βαρύνουν τον Κώστα για τον τυχαίο θάνατο της μικρής του αδερφής Ειρήνης, με δηλητηριασμένη κονσέρβα που ο ίδιος της έδωσε και οι υποψίες ότι ο πατέρας του είναι ένα "φασιστικό γουρούνι" μετατρέπουν τον αθώο έως τότε δεκαπεντάχρονο, σε δολοφόνο-αγωνιστή-αριστερό, χωρίς ακόμη και ο ίδιος να καταλαβαίνει σε τί εμπλέκεται. 
Οι "αράχνες" μέσα του μοιάζουν με τις αυτοσχέδιες βόμβες-αράχνες που είναι έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, με θύμα τον ίδιο και τους άλλους γύρω του. Εγκαταλείπει μια φορά το σπίτι του στην Αθήνα, μετά τον θάνατο του πατέρα του, που προκάλεσε άθελά του ο ίδιος και καταφεύγει στη Σύρο, όπου εγκαταλείπει για δεύτερη φορά το νέο σπιτικό που έφτιαξε η μητέρα του με τον θείο του και επανέρχεται ξανά στην Αθήνα, όπου μπλέκεται σε νέες περιπέτειες. Κάθε μια εμπλοκή του σε ενέδρα αφήνει και τα σημάδια της πάνω του, με αποτέλεσμα να καταλήξει με το πολύ ταιριαστό παρατσούκλι "Φερμουαροκέφαλος". Όμως, μέσα σε όλη αυτή την φρίκη και την απόγνωση, υπάρχει κάπου μια χαραμάδα και για τον έρωτα, που βρίσκει στο πρόσωπο της λίγο μεγαλύτερής του Άννας. 
Ένα βιβλίο που μου άφησε το στίγμα του και που θα σας το πρότεινα, αν θέλετε να μάθετε κάποια ακόμα πράγματα για την τότε ταραγμένη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου, αλλά να δείτε και την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός οργισμένου δεκαπεντάχρονου.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


«Αθήνα, 1941. Ο Κώστας, στην αρχή της εφηβείας του, ζει σαν σε θέατρο τρομερών σκιών τη γερμανική κατοχή, ανακαλύπτει ένοχα μυστικά για τους γονείς του και τους γύρω του, και φτιάχνει αυτοσχέδιες βόμβες με τα χαμίνια της γειτονιάς καθώς ονειρεύονται το αντάρτικο. Όταν η οικογένεια διαλύεται, ο Κώστας βρίσκεται στη Σύρο, εξελίσσεται σε τυχοδιώκτη και ζει για την ένταση και για την έκσταση, δίχως σκοπό ή ιδεολογία. Πίσω στην Αθήνα, συνδέεται με το Ε.Α.Μ., συμμετέχει σε σαμποτάζ, ερωτεύεται, απορρίπτει τις ιδεολογίες και ορκίζεται μόνο στην ανθρώπινη ζωή που τόσο φτηνή έχει γίνει την τελευταία περίοδο της Κατοχής. Κι όταν οι Γερμανοί φεύγουν, ο Κώστας αντικρίζει μια Αθήνα που σπαράζει ήδη στη φωτιά του Εμφυλίου - οι αντάρτες, οι Χίτες, οι ξένοι, οι Ταγματασφαλίτες, οι συγκρούσεις, το αίμα, το μίσος, ο θάνατος.
Οι αράχνες μέσα του. Η Ιστορία με οχτώ λεπτά μακριά πόδια που σέρνεται πεινασμένη στους δρόμους της πόλης.
Αηδιασμένος από τόσο θάνατο, ο Κώστας ψάχνει μέσα στο μακελειό το αγαπημένο πρόσωπο της Άννας και αναζητά έναν τρόπο για να κρατήσει ζωντανή όση ανθρωπιά του έχει απομείνει - και όση ανθρωπιά έχει απομείνει στον κόσμο.
Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα που ξετυλίγει με κινηματογραφικό τρόπο μια ιστορία επική και ανθρώπινη, σκληρή, συγκινητική και αυθεντική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου