Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

«ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ», του Όμηρου Αβραμίδη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ», του Όμηρου Αβραμίδη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 336
Τιμή: 11,66 €

Ο Όμηρος Αβραμίδης είναι ένας συγγραφέας που εκτιμώ βαθύτατα. Αυτό είναι το τρίτο του βιβλίο που διαβάζω, από τα συνολικά 16 μυθιστορήματά του. Σε κάθε βιβλίο του αποτυπώνει κι ένα διαφορετικό θέμα με ευαισθησία, με όμορφη προσιτή γραφή, με την ικανότητα να κρατάει ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.
Έτσι, ξεκινώντας την ανάγνωση και αυτού του βιβλίου του δεν μπόρεσα εύκολα να το σταματήσω, παρά μόνο μετά από μιάμιση μέρα, αφότου και την ολοκλήρωσα. Ένα υπέροχο, πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που συνδυάζει πολλά στοιχεία, όπως το ρομαντισμό, την περιπέτεια, τη νοσταλγία, την εκδίκηση, την εξιλέωση, την κοινωνική κατακραυγή, την αγάπη, τη μνησικακία, την πίστη, τη γενναιοδωρία και την αναγνώριση.
Το «Ακροβατώντας Στη Σιωπή» είναι ένα μυθιστόρημα πολυπρόσωπο, που μας ταξιδεύει από την Αυστραλία και τον αγώνα των μεταναστών, Ελλήνων και ξένων, για μια καλύτερη ζωή και την εξασφάλιση του μέλλοντός τους, μακριά από τις πληγές και τη μιζέρια των πατρίδων τους, μέχρι την Ελλάδα και την «αυτοκαταστροφική» της τάση να κατακρημνίζει τα πιο ικανά «παιδιά» της, εάν αυτά δεν επιδεικνύουν την αναμενόμενη διαλλακτικότητα σε εκβιασμούς και συμμαχίες, μέσα στην πολιτική αρένα.
Πέρα από την πλοκή αυτή καθ'εαυτή του μυθιστορήματος, που είναι άρτια δομημένη και ευφάνταστη, ο συγγραφέας μας θέτει πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα και προβληματισμούς, μέσα από τις πράξεις και τις αποφάσεις των ηρώων του. Τι θα κάναμε εμείς εάν βρισκόμασταν στη θέση τους και πώς θα αντιδρούσαμε στις συγκεκριμένες περιστάσεις... 
Θα επιλέγαμε να πιστέψουμε αυτό που υποστηρίζουν οι περισσότεροι, καθώς είναι το οφθαλμοφανές και λογικό, ή θα δίναμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας στον «κατηγορούμενο», καθώς τα πράγματα δεν είναι πάντοτε αυτά που φαίνονται; Θα μέναμε πιστοί σε έναν άνθρωπο που μας έχει φερθεί υπέροχα όταν όλοι οι υπόλοιποι τον κατηγορούν βασισμένοι σε συκοφαντίες, οι οποίες πάντα γίνονται πιο πιστευτές από τα εγκώμια, ή  η εμπιστοσύνη μας σε αυτόν θα κλυδωνιζόταν ανεπανόρθωτα; Εάν τυχόν ευεργετούσαμε κάποιον, θα το κάναμε  «ακροβατώντας στη σιωπή», χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα, βαρύγδουπα λόγια, μόνο επειδή θα θέλαμε να ανταποδώσουμε την καλοσύνη που έδειξαν κάποτε και σε εμάς, ή θα το διατυμπανίζαμε προσπαθώντας να κερδίσουμε την αναγνώριση και τη συμπάθεια των άλλων; Εάν αισθανόμασταν πως μας αδικούν θα περνούσαμε στην αντεπίθεση, μέσω βίαιων αντιδράσεων, με κίνδυνο να πληγούν και αθώοι; Θα παίρναμε το νόμο στα χέρια μας, θεωρώντας πως εμείς είμαστε οι «αναμάρτητοι» και άρα έχουμε το δικαίωμα να ρίξουμε πρώτοι το λίθο ή όχι;
Πολλά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εγείρει ο συγγραφέας στον αναγνώστη και πολλές οι απαντήσεις που δίνει αντίστοιχα, μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματός του και από τις επιλογές και τις πράξεις των ηρώων του. Ο Όμηρος Αβραμίδης, ένας πολυγραφότατος συγγραφέας, μας δίνει ένα ακόμα εξαιρετικό, πρωτότυπο και συγκινητικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ανεμομαζώματα - ανεμοσκορπίσματα οι ζωές των ανθρώπων... Ο ένας είναι από το Λίβανο. Ο άλλος από την Ελλάδα. Η ανάγκη οδηγεί τα βήματα και των δύο στη μακρινή Αυστραλία. Εκεί θα παλέψουν για να επιβιώσουν. Ο πρώτος, ο Φουάτ, τα έχει ήδη καταφέρει οικονομικά, όταν δέχεται ένα δυνατό κτύπημα της μοίρας. Ο δεύτερος, ο Γκρέκο, παλεύει ακόμα για την επιβίωση όταν ο δρόμος του τον φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με τον πλούσιο, αλλά δυστυχισμένο Φουάτ. Η συμπόνια και η καλοσύνη που δείχνει ο Έλληνας μετανάστης στον Λιβανέζο, θα του φέρει μια ανέλπιστη τύχη.
Ο Βλάσης Βλασόπουλος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, το αγαπημένο πρόσωπο των μίντια και της πολιτικής τάξης. Κάποια στιγμή μπαίνει στο στόχαστρο αόρατων εχθρών που είναι αποφασισμένοι ν' ανατρέψουν τη ζωή του, να τον εξολοθρεύσουν. Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει, ο περίγυρός του τον αμφισβητεί, όλοι τον κοιτάζουν καχύποπτα. . . Όλοι εκτός από τη Λένα που θα μείνει μέχρι το τέλος στο πλευρό του και θα ρισκάρει για χάρη του ακόμα και τη ζωή της. Ποιός είναι όμως ο Βλάσης Βλασόπουλος; Άνθρωπος της διαπλοκής και της ίντριγκας ή ένας εκλεκτός της τύχης; Μόνο ένας ξέρει την Αλήθεια. Ο Γκρέκο. . .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου