Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

«Η ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ», της Sun-mi Hwang - ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

«Η ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ», της  Sun-mi Hwang  
ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελίδες: 160
Τιμή: 10,98€

            Ένα υπέροχο βιβλίο! Ένα βιβλίο που με συγκίνησε βαθειά! Η συγγραφέας με τεχνική αλληγορικής αφήγησης που θυμίζει την «Φάρμα των ζώων» του Τζώρτζ Όργουελ, αν και διαφορετική η ιστορία, με κεντρική « ηρωίδα» την ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ, μέσα από την διήγηση της ζωής των πτηνών ενός αχυρώνα , των ζώων της αυλής της αγροικίας και των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς και τον κυριαρχικό ρόλο των ιδιοκτητών της αγροικίας με εξουσίες ζωής και θανάτου επάνω τους,  μας θέτει ζητήματα που η προβολή τους μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων μας διδάσκουν, μας συγκινούν, μας καθηλώνουν.
Μέσα από ένα κείμενο ευκολοδιάβαστο σαν παραμύθι ξεδιπλώνεται όλη η σοφία της ζωής! Η ανάγκη της καρδιάς να επιδιώξει την εκπλήρωση έστω Ενός Ονείρου για να μπορέσει να προλάβει και να ζήσει πριν το θάνατο μια ζωή σε πληρότητα με ουσία! Ενός Ονείρου που μπορεί να προκύψει να το ζήσει όχι όπως θα ήθελε, αλλά όπως είναι προορισμένη να το ζήσει! Ενός ονείρου που τολμάει να το διεκδικήσει παρά τις απαγορευτικές αντικειμενικές συνθήκες . Συνθήκες εξ αρχής ψυχοφθόρες, όπως οι στερήσεις κάθε χαράς της ζωής, της ελευθέρας βούλησης, ο εγκλωβισμός, η απομόνωση, η απόρριψη , ο χλευασμός και η περιφρόνηση που προστίθενται στα δύσκολα, όταν έρχεται η ηλικία που το φθαρτό σώμα γηράσκει , ασχημίζει και παύει να είναι παραγωγικό προς όφελος της κοινωνίας του, όπως εκείνη το εννοεί. Μιας κοινωνίας όπου η αποδοχή , η αγάπη και η ανοχή δεν έρχεται πάντα από τους ομοίους σου αλλά από την κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας του είδους σου!
Μας αποκαλύπτεται η μεγαλοσύνη και η γενναιότητα της ψυχής που τολμάει να δραπετεύσει μακριά από το δήθεν ασφαλές περιβάλλον, να ριχθεί «έξω» και μόνη στον αγώνα της επιβίωσης προκειμένου να εκπληρώσει το Όνειρο!!! Μέσα από την πάλη των αντιθέσεων ατσαλώνονται και αναπτύσσονται οι αμυντικοί μηχανισμοί, το πνεύμα διαρκώς αναζητάει λύσεις αντιμετώπισης, η αγωνία συνακολουθεί την κάθε πράξη, η αγάπη, η φροντίδα , η φιλία, το καθήκον, η προσφορά, η προστασία , η αυτοθυσία ξεδιπλώνονται παράλληλα με τον αγώνα , ευγενή αισθήματα και ταχτικές οδηγούν στην αυτοεκτίμηση την εκτίμηση και καθιέρωση νέων αξιών ζωής, φανερωμένων στην πράξη.
Παράλληλα όμως με αυτά διαρκής παραμένει ο φόβος και η απειλή του θανάτου, κυρίως όταν το σώμα κουράζεται και εξασθενεί. Διαρκής και η ανάγκη, όσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ο στόχος, παρά την κούραση να «ξεγελιέται » ο θάνατος! Η επιβίωση την κάθε ημέρα σηματοδοτεί την ήττα του θανάτου που οδηγεί στην αφοβία του! Μέχρι που έρχεται η στιγμή της εξάντλησης του φθαρτού σώματος που τα έχει δώσει όλα - στρατιώτης καθημερινός στους αγώνες της καρδιάς – στην εκπλήρωση του Ονείρου! Το όνειρο πλέον έχει γίνει πραγματικότητα που έδωσε αξία και ουσία στην ζωή! Με την ικανοποίηση αυτής της πληρότητας, συνειδητοποιώντας παράλληλα η ψυχή το τέλος του προορισμού, οδηγείται στην «συμφιλίωση» με τον θάνατο.
Η αποκορύφωση του «δράματος» έρχεται με την αυτοθυσία και την αναγνώριση της αναγκαιότητας του θανάτου σαν συντελεστή της εξέλιξης της ζωής! Τότε έρχεται και σαν πέταγμα της ψυχής προς την αθανασία, η επιθυμία θανάτου!
Υπέροχο, μεγαλειώδες, συγκινητικό! Εδώ συνειρμικά μου ήρθε στο μυαλό η αυτοθυσία των Εσκιμώων στο τέλος της ζωής τους καθώς και τα λόγια που απηύθυνε ο Σπαρτιάτης στον ολυμπιονίκη Διαγόρα: «Κάτθανε Διαγόρα ! = Ώρα να πεθάνεις πια Διαγόρα! Και τότε ο Διαγόρας εν μέσω των επευφημιών του πλήθους, πλήρης ευδαιμονίας άφησε την τελευταία του πνοή! Επιβεβαίωση στη πράξη της επιθυμίας θανάτου σε πλήρη ευδαιμονία!
Η συγγραφέας με λόγο δυναμικό, απλό , σαφή και διαυγή μας οδήγησε κλιμακωτά σε κατανόηση και αποδοχή των πιο δύσκολων, θα έλεγα, ζητημάτων Ζωής και Θανάτου! Ζωντανεύει την πίστη για τα όνειρα και τη θέληση μας για την κατάκτησή τους. Πυροδοτεί πλημμύρα αντιφατικών καθώς και τρυφερών αισθημάτων τα οποία μας κρατούν διαρκώς σε συναισθηματική φόρτιση! Υπέροχος συγκερασμός μορφής και περιεχομένου! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κέρδισε την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών.
Από καρδιάς ευχαριστώ και εγώ τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ που μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω αυτό το υπέροχο βιβλίο ! Ένα βιβλίο που συνιστάται ανεπιφύλακτα και μπορεί να δώσει μοναδικές στιγμές συγκίνησης σε κάθε αναγνώστη μέσα από στάσεις, θέσεις αλήθειες ζωής, για Ευτυχισμένη Ζωή!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


"Όλη η ομορφιά του κόσμου κλείνεται μέσα σε τούτο εδώ το μυθιστόρημα, αυτό το λογοτεχνικό κόσμημα, που ξεχειλίζει από περιπέτειες, από όνειρα που βγαίνουν αληθινά κι από μια λαχτάρα που πηγάζει από την αγάπη.
Μια αλληγορία για την ζωή, γραμμένη με μαεστρία... στο πνεύμα βιβλίων που έχουν γίνει κλασικά. Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγνότητα και θα μιλήσει στην καρδιά όλων των αναγνωστών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου