Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΡΡΥ ΚΕΜΠΕΡΤ», του Ζοέλ Ντικέρ – Γράφει ο Θανάσης Φλώρος


«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΡΡΥ ΚΕΜΠΕΡΤ», του Ζοέλ Ντικέρ – Γράφει ο Θανάσης Φλώρος
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 720 και Τιμή: 17,91 €

Πρέπει να παραδεχτώ πως, όταν έπιασα στο χέρι μου το βιβλίο του Zoel Dicker  ‘’ Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ ‘’ ( Εκδόσεις Πατάκης 2014 ) μου κίνησε τη περιέργεια η σωρεία των λογοτεχνικών βραβείων που το συγκεκριμένο βιβλίο έχει αποσπάσει κατά πρώτον λόγο, και κατά δεύτερον, η απίστευτα μικρή ηλικία του συγγραφέα. Όχι πως δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά πάντα μετράς και αντιπαραθέτεις τις όποιες πληροφορίες έχεις, σε συνάρτηση με τον απόηχο που έχει αφήσει στο εξωτερικό το συγκεκριμένο βιβλίο. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του, ο Zoel Dicker ήταν 27 ετών. Στα 28 του είχε ήδη γίνει διάσημος και οι πωλήσεις είχαν ήδη ξεπεράσει τα 2.000.000 αντίτυπα.
Κι εδώ ξεκινάει το παράξενο παιχνίδι του συγγραφέα που τυχαία ( ή εντέχνως ) τοποθετεί τον ήρωα της ιστορίας στην ίδια ηλικία. Ο Zoel Dicker κατέληξε τελικά να γράψει ένα βιβλίο προφητικό, αφού τοποθετεί τον ήρωα στην ηλικία των 28 ετών, που  έχει μόλις γνωρίσει τεράστια επιτυχία με το πρώτο του βιβλίο και προσπαθεί εναγωνίως να ξεκινήσει το επόμενο, προσπάθεια που όμως, προς το παρόν, παραμένει άκαρπη. Στην άνυδρη καθημερινότητά του έχει να αντιμετωπίσει και τον εκδότη του, που τον πιέζει να παρουσιάσει το επόμενο μυθιστόρημα μέσα σε λίγους μήνες. Η διορία του κοντεύει να τελειώσει, όταν ξαφνικά εμφανίζεται σαν από μηχανής Θεός η υπόθεση του φίλου και μέντορά του Χάρρυ Κέμπερτ, διάσημου συγγραφέα, ο οποίος κατηγορείται πως δολοφόνησε το 1975 ένα κορίτσι 15 ετών με το οποίο λέγεται πως διατηρούσε σχέση. Αποφασίζει λοιπόν να πάει κοντά στο φίλο του, να κάνει τη δική του έρευνα και να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Τρία ερωτήματα θέτονται: Ποιος σκότωσε τη Νόλα Κέλλεργκαν; Τι συνέβη στο Νιου Χάμσαϊρ το καλοκαίρι του 1975; Και πως γράφει κανείς ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα;
Το βιβλίο του Ελβετού συγγραφέα συνοδεύεται από αρκετές τυμπανοκρουσίες. Μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και κυκλοφορεί σε πάνω από 45 χώρες. Τρελές πωλήσεις, τρία Γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Κάποιος που θέλει, βέβαια, να ασχοληθεί και να γράψει για το εν λόγω μυθιστόρημα πρέπει να τα αγνοήσει όλα αυτά, να καθαρίσει τη σκέψη του και να είναι δίκαιος.
Λοιπόν, πρέπει να το ομολογήσω. Είμαι μαγεμένος. Και ζηλεύω. Πως είναι δυνατόν ένα ‘παιδί’ 27-28 ετών να γράφει έτσι;  Δεν είναι βέβαια ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, από την οπτική της ακαδημαϊκής του αξίας, αλλά δεν τ’ αφήνεις απ’ τα χέρια σου. Απλά δεν μπορείς. Θα ξενυχτήσεις. Θα σε παρασύρει σε λαβυρινθώδεις οδούς σκέψεων και θεωριών, θα σε κάνει να ανατρέψεις την όποια σίγουρη ιδέα είχες μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα παίξει μαζί σου δίνοντάς σου πληροφορίες και, με την ίδια ευκολία, θα τις ανατρέψει στο επόμενο κεφάλαιο δικαιολογώντας στο έπακρο την όποια αλλαγή κατεύθυνσης.
Εμπνευσμένες σχέσεις χαρακτήρων, ιδιαίτερα εκείνη του ήρωα-Μάρκους με τον συγγραφέα-μέντορα Χάρρυ (χαρακτήρες βγαλμένους θαρρείς από μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ) ή του Χάρρυ με την 15χρονη Νόλα (που σαφώς θυμίζει Ναμπόκωφ) και την, επίσης, ατμοσφαιρική σχέση του Μάρκους με τον επιθεωρητή Γκαχάλογουντ που παραπέμπει έντονα σε noir. H ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο καθένας έχει κάτι να κρύψει και το αθώο θύμα είναι γεμάτο σκοτεινά μυστικά.
Αριστούργημα; Στη κατηγορία μυστηρίου που εντάσσεται είναι μεγαλειώδες, παράξενο, ευφυέστατο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με τρελή, ξέφρενη ροή, που υποστηρίζεται απίστευτα από την εξαιρετική μετάφραση του Γιάννη Στρίγκου, αφού το αφήνει να κυλίσει ανεμπόδιστα με κάθε ευπρέπεια.

Υπόθεση Οπισθοφύλλου:


«Την άνοιξη του 2008, στη Νέα Υόρκη, κι ενώ η Αµερική ολόκληρη κινείται στον ρυθµό των προεδρικών εκλογών, ο ΜάρκουςΓκόλντµαν, νεαρός και επιτυχηµένος συγγραφέας, περνάει τον δικό του γολγοθά: δεν είναι σε θέση να γράψει το καινούριο µυθιστόρηµα που πρέπει να παραδώσει στον εκδότη του µέσα σε λίγους µήνες. Η διορία του κοντεύει να τελειώσει, όταν ξαφνικά όλα παίρνουν άλλη τροπή για κείνον: ο φίλος του και πρώην καθηγητής του στο πανεπιστήµιο, ο Χάρρυ Κέµπερτ, ένας από τους επιφανέστερους συγγραφείς της χώρας, βλέπει το παρελθόν του να ξανάρχεται στην επιφάνεια και βρίσκεται να κατηγορείται πως δολοφόνησε, το 1975, τη Νόλα Κέλλεργκαν, ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών, µε το οποίο λέγεται πως διατηρούσε σχέση. Πεπεισµένος για την αθωότητα του Χάρρυ, ο Μάρκους εγκαταλείπει τα πάντα για να πάει στο Νιου Χαµσάιρ και να διεξαγάγει τη δική του έρευνα. Πολύ γρήγορα όµως τα γεγονότα τον ξεπερνούν: η έρευνα τελµατώνει και ο ίδιος αρχίζει να δέχεται απειλές. Αν θέλει να αθωώσει τον Χάρρυ και να σώσει τη συγγραφική του καριέρα, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήµατα: Ποιος σκότωσε τη Νόλα Κέλλεργκαν; Τι συνέβη στο Νιου Χαµσάιρ το καλοκαίρι του 1975; Και πώς γράφει κανείς ένα επιτυχηµένο µυθιστόρηµα;»

Το βιβλίο-φαινόµενο του άγνωστου νεαρού Ελβετού συγγραφέα που κατέκτησε τη Γαλλία και τον κόσµο. Ιστορία αγάπης και ιστορία µυστηρίου, η Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ είναι ένα µοναδικό βιβλίο, από αυτά που γράφουν ιστορία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου