Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

«Η ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ», της Γεωργίας Χιόνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ», της Γεωργίας Χιόνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Έξη
Σελίδες:  496
Τιμή: 14,04 €

            Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε σε αυτό το βιβλίο, πέρα από τον πολλά υποσχόμενο τίτλο του, ήταν το υπέροχο, ρομαντικό, πανέμορφο εξώφυλλό του το οποίο παραπέμπει τον αναγνώστη κατευθείαν σε αλλοτινούς, μακρινούς και ταραγμένους καιρούς… Σαν τη σκούρα και ταραγμένη θάλασσα που απεικονίζει. Κοιτώντας το προσπαθούσα να αποκρυπτογραφήσω τα μηνύματα και τους συμβολισμούς που ήθελε να "στείλει" η συγγραφέας, επιλέγοντάς το. Όλα, μα όλα όσα βλέπετε στο εξώφυλλο του βιβλίου αυτού έχουν κάποια έννοια και σημειολογία, όπως το σημείωμα με τα αρχικά «T.G», τη σημασία του οποίου θα ανακαλύψετε προς το τέλος του βιβλίου. Στέκομαι λίγο περισσότερο στο εξώφυλλο της «Πριγκιπέσας Της  Λησμονιάς», απλά γιατί το θεωρώ ένα από τα ωραιότερα και πιο συμβολικά εξώφυλλα βιβλίου που έχω δει τα τελευταία χρόνια! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του και στη συγγραφέα που το επέλεξε!
            Διαβάζοντας την υπόθεση του οπισθόφυλλου προετοιμάστηκα ψυχολογικά για να διαβάσω ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την εποχή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, και όχι άδικα, αν και τελικά ήταν πολύ περισσότερα! Στην πραγματικότητα, αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα εκπληκτικό και ακριβές χρονικό για μια εποχή που στιγμάτισε όχι μόνο την ελληνική ιστορία, αλλά και ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο της ανατολικής Μεσογείου. Το κύριο φόντο είναι η Ελλάδα και τα πολύπαθα νησιά της, ενώ ταυτόχρονα η συγγραφέας κατορθώνει, μέσα από την τεράστια, κατά τα φαινόμενα, ιστορική έρευνα που έχει κάνει για εκείνη την εποχή, να μας παρουσιάσει όλα τα ιστορικά γεγονότα του 15ου μ.Χ. αιώνα, τις συμμαχίες, τις εχθρότητες, τους αγώνες επιβολής ισχύος, κυριαρχίας πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μεταξύ των Βενετών, των Γενουατών, των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ελλήνων.
            Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τα κυρίαρχα, στο γεωγραφικό της χώρο, νησιά της, όπως η Θάσος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ίμβρος, η Σαμοθράκη, η Ίος, η Ρόδος τα οποία πρωτοστατούσαν άλλοτε σαν πειρατικά άντρα, άλλοτε σαν προπύργια αντίστασης κατά της εξάπλωσης της Οθωμανικής κυριαρχίας και άλλοτε σαν κάστρα προάσπισης των Δυτικών συμφερόντων. Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία του μακραίωνου και "ετοιμοθάνατου", πλέον, Βυζαντινού πολιτισμού, εμείς γινόμαστε μάρτυρες της προσωπικής, πραγματικής ιστορίας της κόρης του Γενουάτη κυβερνήτη της Θάσου, Ισαβέλλας και ενός πειρατή, του Αγγελή. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους δύο κεντρικούς ήρωές μας είναι πολυάριθμοι, κάποιοι πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και κάποιοι προϊόντα μυθοπλασίας της συγγραφέως, όμως πάρα πολύ αληθινοί, πειστικοί και ολοζώντανοι, σαν να τους βλέπουμε μπροστά μας.
            Η Γεωργία Χιόνη κάθεται μπροστά, πηδαλιούχος στο τιμόνι ενός ιστιοφόρου - βιβλίου, σαν άλλος Αγγελής, καπετάνιος πειρατικού, σκληροτράχηλος, με πολύχρονη πείρα, και μας ταξιδεύει πλέοντας στο πολυτάραχο Αιγαίο της εποχής, μεταφέροντάς μας από την καταπράσινη Θάσο, στην Πόλη την κατακρεουργημένη από τους κατακτητές της, στη Ρόδο των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, με τον Μάγιστρο και τους γιγαντόσωμους Ιππότες της, στην αραιοκατοικημένη Ίο που φιλοξενούσε όλων των ειδών τους πειρατές, στην Ίμβρο, τη Σαμοθράκη, τη Χίο και τη Λέσβο με τον σατανικό και φιλόδοξο επίσκοπό της, και στην Κωνσταντινούπολη πάλι, που αγωνιζόταν να ορθοποδήσει και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, ανακτώντας την παλιά της αίγλη, αλλά μέσα από το τουρκικό «καφτάνι» και την απολυταρχική εξουσία του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, του Πορθητή.
            Θα γίνουμε μάρτυρες γεγονότων και συμβάντων που καταδεικνύουν την ανθρώπινη δύναμη, τη γενναιότητα, τη θέληση για μάθηση, για εμπειρίες, για αντίσταση σε ένα πεπρωμένο προδιαγεγραμμένο απλά και μόνο λόγω του φύλου του καθένα μας, την ελπίδα που αγωνίζεται να μη σβήσει όταν όλα αποδεικνύουν το αντίθετο, την αγωνία και τη δυστυχία που κάποιες φορές γίνεται τόσο έντονη ώστε νιώθουμε πως δεν μπορούμε να "πιαστούμε" από πουθενά για να συνεχίσουμε και, τέλος, τη λησμονιά που έρχεται ως "από μηχανής θεός" για να μας στηρίξει, να μας δώσει εκ νέου δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επώδυνη και αβέβαιη ζωή μας, παρά τα όσα δεν πρόκειται ποτέ να ξαναβρούμε.
            «Η Πριγκιπέσα Της Λησμονιάς» είναι ένα υπέροχο, ολοζώντανο, αξέχαστο μυθιστόρημα με ήρωες που θυμάσαι για πάντα και το οποίο εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ. Είναι ένα βιβλίο για το οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα Γεωργία Χιόνη και το οποίο αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«1453. Εκείνη είναι Γενουάτισσα αρχοντοπούλα της Θάσου τριγυρισμένη από την ευγενική της οικογένεια. Εκείνος είναι πειρατής από τη Μυτιλήνη που έχει το πλήρωμα του καραβιού του για οικογένεια. Μια στιγμή, μια ματιά είναι αρκετή. Αλλά τι τύχη μπορεί να έχει αυτός ο έρωτας στα ταραγμένα χρόνια της εξάπλωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Τα επακόλουθα της Άλωσης κλονίζουν τη ζωή των κατοίκων της Θάσου, της Ίμβρου, της Σαμοθράκης, της Μυτιλήνης. Ο χάρτης με τις ζώνες κυριαρχίας Γενοβέζων, Βενετών και Τούρκων χαράζεται ξανά και ξανά, σπάνια με ειρηνικές διαδικασίες. Ο αγώνας για την επιβίωση και την προστασία των αθώων βρίσκει σύμφωνους την Ισαβέλλα και τον Αγγελή. Όμως ποιους θαλασσινούς δρόμους πρέπει να ακολουθήσουν, ποιους καινούριους πρέπει να χαράξουν για να συναντηθούν; Πως να ξεπεράσουν τόσα εμπόδια στον διάβα τους;

"...Σε λίγο οι θάλασσες θα γεμίσουν μιλιούνια από τουρκικά πλοία, θα οργώνουν το Αιγαίο και θα καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους... Θ' αφήσει ο σουλτάνος το Αιγαίο στην κυριαρχία των Βενετών και των Γενοβέζων;"
"...Διέκρινε τα γέρικα στοιχειά των κατεστραμμένων σπιτιών, τα ξωτικά και τους δαίμονες που περιπλανιόνταν αμήχανα πάνω από την ερειπωμένη πόλη και ατένιζαν λυπημένα τα πλοία ν' απομακρύνονται. Πέρα από το σκοτάδι, τον πόνο και τον φόβο για το άγνωστο που ορθωνόταν σαν σκονισμένο, γύψινο παραπέτασμα, της φάνηκε ότι είδε φως".»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου