Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ…», της Κατερίνας Γκούνα - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ…», της Κατερίνας Γκούνα - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 448
Τιμή: 11,30€

Ένα βιβλίο κυρίως για γυναίκες που ξεχειλίζει από ατόφια και ειλικρινή ευαισθησία για τα προβλήματα των ανύπαντρων γυναικών, και όχι μόνο! Για γυναίκες που έχουν επιτύχει κάποια πράγματα στη ζωή τους με πολύ κόπο, επιμονή και σκληρή δουλειά, χωρίς να έχουν μόνιμο και μοναδικό σκοπό τους να ‘τυλίξουν’ έναν πολύφερνο γαμπρό από νωρίς και να επιδοθούν στην τεκνοποίηση, την μαγειρική και το κουτσομπολιό, κοινώς ‘θάψιμο’ όσων ‘άτυχων θηλυκών’ δεν ακολουθούν το δικό τους «δοξασμένο» και επιβληθέντα από την κοινωνία δρόμο…
Η Τζένη, η ηρωΐδα του βιβλίου μας, είναι μια σύγχρονη νέα, όμορφη, μορφωμένη και σχετικά πλούσια γυναίκα, καθηγήτρια στο επάγγελμα, που περνάει μια όμορφη ζωή, με τις φίλες, την οικογένεια, τη δουλειά και τις περιστασιακές της σχέσεις. Όμως, η νύφη της, γυναίκα του αδερφού της και μάνα τριών παιδιών, μέσα από τα κακεντρεχή σχόλιά της και τις συχνές "μπηχτές" της, την κάνει να συνειδητοποιήσει πώς στα 32 της θεωρείται από πολλούς "γεροντοκόρη"… Νιώθει πλέον σαν να αποτελεί ένα προϊόν με σύντομη ημερομηνία λήξης, το οποίο θα πρέπει να ‘πλασαριστεί’ στον επίδοξο ‘καταναλωτή’ σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν ‘μπαγιατέψει’! Σε αυτό συντείνει και το γεγονός πως καμία σχέση της δεν έχει ευοδωθεί, έως τώρα.
Έτσι, η Τζένη, η πολύπαθη ηρωΐδα μας ξεκινά μια άλλη "Οδύσσεια", κάπως αντίστροφη, όπου η ίδια αναλαμβάνει το ρόλο της Πηνελόπης, που αναζητά τον ιδανικό μνηστήρα, καθώς δεν έχει ακόμα γνωρίσει το δικό της Οδυσσέα. Καταφεύγει σε όλα τα πατροπαράδοτα και εγγυημένα μέσα εύρεσης γαμπρού, ώστε να μπορέσει να ‘περάσει επιτυχώς’ και αυτές τις εξετάσεις και να ξεφορτωθεί τη ‘ρετσινιά’ της ανύπαντρης μεγαλοκοπέλας.
Ένα βιβλίο διασκεδαστικό, με μεγάλη εμβάθυνση στη γυναικεία ψυχολογία, στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο, στις ξεπερασμένες αντιλήψεις των μεγαλυτέρων, που ίσως να μην είναι τελικά και τόσο "ξεπερασμένες"... Πολλές φορές ταυτίστηκα με την ηρωΐδα, αγανάκτησα μαζί της, θύμωσα, γέλασα και έκλαψα. Όμως το τέλος με αποζημίωσε και με το παραπάνω! Κυρίως με τα πολλά και αισιόδοξα μηνύματά του! Ένα βιβλίο, σαν ένα φρέσκο θαλασσινό αεράκι! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και σας προτείνω να το διαβάσετε! Θα με θυμηθείτε!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Γι' αυτό σας λέω. Μη σκάτε αν δεν σας κάτσει ένας άντρας. Μη σκοτίζεστε αν σας παρατήσει η αγαπημένη σας. Έτσι είναι ο Έρωτας! Παλαβό πράγμα μερικές φορές. Σκέτος υδράργυρος.
Εκεί που προσπαθείς να τον πιάσεις και λες: "Να, εδώ είναι, τον έχω κλεισμένο στη χούφτα μου", τον βλέπεις ξαφνικά μακριά. Κι ούτε κατάλαβες πως σου ξεγλίστρησε. 
Παλαβό πράγμα ο Έρωτας. Εκεί που λες: "Πάει εγώ, τέρμα, για μένα δεν υπάρχει τίποτε πια", έρχεται και σε σηκώνει σαν ανεμοστρόβιλος και σου βάζει φτερά για να πετάς στον ουρανό. 
Παλαβό πράγμα ο Έρωτας και υπέροχο συνάμα. Κι αν καμιά φορά αργεί, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Τις περισσότερες φορές είναι μακρύ το μονοπάτι της αγάπης. Το σίγουρο είναι ότι θα σας βρει όπου και να 'σαστε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου