Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

«ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, Σ’ ΑΓΑΠΩ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, Σ’ ΑΓΑΠΩ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 496
Τιμή: 14,85 €

            Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο της συγγραφέως που διάβασα και, ειλικρινά, εξακολουθώ να νιώθω το ίδιο ενθουσιασμένη, όπως όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο της εκπληκτικό μυθιστόρημα, τις «Χαμένες Αγάπες». Ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημά της, το συνταρακτικό «Στη Σκιά Του Πάθους», έπειτα το εξαιρετικό «Μια Συγγνώμη Για Την Εύα» και τώρα το συγκλονιστικό και, ίσως, ωριμότερο και πιο επίκαιρο απ’ όλα, το «Ψηλά Τα Χέρια, Σ’ Αγαπώ». Ενθουσιασμός είναι ένας μόνο χαρακτηρισμός, για να εκφράσω κάποια από τα συναισθήματα που αισθάνομαι κάθε φορά που ξεκινώ ένα βιβλίο της Ιωάννας Νοταρά. Περιέργεια, ανυπομονησία, έκπληξη, συμπόνια, αγανάκτηση, συγκίνηση, δικαίωση και λύτρωση είναι τα συναισθήματα που με κατακλύζουν στη συνέχεια. Επομένως, θεώρησα ιδιαίτερη χαρά και τιμή τη συμμετοχή μου στην πρώτη επίσημη και κεντρική παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, στις 13 Μαΐου, στο Public Συντάγματος.
Το «Ψηλά Τα Χέρια, Σ’ Αγαπώ» είναι ένα ακόμα πρωτότυπο, ευρηματικό και άκρως ενδιαφέρον βιβλίο από τη συγγραφέα που μας έχει συνηθίσει σε πλοκές ασυνήθιστες, με καταιγιστική δράση και έντονο το στοιχείο του έρωτα αλλά και του προβληματισμού, καθώς σε κάθε ένα μυθιστόρημά της η Ιωάννα Νοταρά καταπιάνεται και με ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Έτσι, στο νέο αυτό βιβλίο της τα συναισθήματα του αναγνώστη συνάδουν απόλυτα με τον τίτλο του, καθώς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και παραδινόμαστε αμαχητί σε ένα αξέχαστο λογοτεχνικό ταξίδι.
            Η υπόθεση τοποθετείται στο παρόν, στην Ελλάδα της κρίσης, της απόγνωσης και των αδιεξόδων, των χαμένων ευκαιριών και της βίαιης ματαίωσης ελπίδων και σχεδίων,  όπου εμπλέκονται οι ζωές των ηρώων μας με τρόπο απρόσμενο και ασυνήθιστο. Η ιδέα που συνέλαβε η συγγραφέας είναι εντελώς πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα και, ειλικρινά, πιστεύω πως θα αγγίξει πολλούς αναγνώστες όπως άγγιξε και μένα. Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω κάποια από τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος χωρίς να διακινδυνέψω την αποκάλυψη της πλοκής, την οποία αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας, διαβάζοντάς το.
            Κατ’ αρχάς, ο κύριος ήρωας, αν και «ομιχλώδης» αφού δεν υπάρχει ακριβής περιγραφή του από τις επίσημες πηγές, είναι ο «μοναχικός ληστής», ένας αδίστακτος άνθρωπος, που πιθανολογείται ότι είναι κάποιος γνωστός τρομοκράτης, ο οποίος έχει αναστατώσει όλη την ελληνική κοινωνία με τις απανωτές ληστείες τραπεζών που διαπράττει. Είναι ο μόνιμος «πονοκέφαλος» για τους τραπεζικούς, καθώς απεύχονται κάθε συνάντηση μαζί του στο χώρο εργασίας τους, αλλά αποτελεί και το «μήλον της Έριδος» για την αστυνομία και τους δημοσιογράφους. Η μεν αστυνομία, πασχίζει να καλύψει την ανικανότητα της, καθώς δεν μπορεί να βρει κάποιο ικανό στοιχείο για να ενοχοποιήσει κάποιον, με συνέπεια κάθε νέο «χτύπημα» του ληστή να αποδεικνύει πόσο αναποτελεσματική είναι. Οι δε δημοσιογράφοι, έχοντας βρει άφθονη τροφή για να καλύπτουν τα ρεπορτάζ, τα δελτία ειδήσεων και τις στήλες τους στον Τύπο, ανυπομονούν για το επόμενο «χτύπημα» του ληστή και αναμεταδίδουν οτιδήποτε αληθές ή ψευδές πέφτει στην αντίληψή τους.
            Η Λήδα Αργυρίου είναι μια ανερχόμενη νεαρή δημοσιογράφος, που πασχίζει να εδραιωθεί και να διακριθεί σε έναν επαγγελματικό χώρο δύσκολο, απαιτητικό και αδυσώπητο, προσπαθώντας να αποτινάξει τις οικογενειακές της καταβολές που την ώθησαν στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και να ξεπεράσει το βαθύ ψυχικό τραύμα που της προκάλεσε η εγκατάλειψη της μητέρας της. Καλείται πολύ συχνά να αποδείξει την πραγματική της αξία, ακόμα και σε ανθρώπους που πραγματικά δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει, απλά και μόνο επειδή έχει σταθεί, ερήμην της, πιο καλότυχη από αυτούς.
            Ο Χάρης Μπάλτσας είναι ένας φιλόδοξος και ικανός νέος άντρας, ο οποίος βασιζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις και στην «ευχή της μάνας του», κατορθώνει να σπάσει τα δεσμά του στενού και φτωχικού περιβάλλοντος του χωριού του στην Αργολίδα και να κατακτήσει τον ανώτερο πανεπιστημιακό τίτλο στον τομέα του, το διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες. Η ζωή ανοίγεται μπροστά του πολλά υποσχόμενη, με αισιόδοξες προοπτικές και φιλόδοξα σχέδια, όμως, όπως πάντα, του επιφυλάσσει πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις, ανακόπτοντας την έως τότε ανέφελη πορεία του και ανατρέποντας τα σχέδιά του.
            Ο νεαρός Αριστείδης Γκίκας γεννιέται στην Βραζιλία από έλληνες γονείς, όμως προσπαθώντας να ξεπεράσει το γεμάτο οδυνηρές μνήμες οικογενειακό του παρελθόν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Αγωνίζεται και προσπαθεί καθημερινά να επιβιώσει αξιοπρεπώς, ενώ ταυτόχρονα πασχίζει να βρει τις ρίζες του και να αισθανθεί ότι πραγματικά ανήκει κάπου, όπου τον αποδέχονται ακριβώς γι’ αυτό που είναι.
            Υπάρχουν αρκετοί ακόμη ήρωες που είναι αναπόσπαστα δεμένοι με την πρωτότυπη και ευφάνταστη πλοκή του μυθιστορήματος, τους οποίους όμως θεωρώ σωστό να ανακαλύψετε εσείς μόνοι σας στην πορεία της ανάγνωσης. Η Ιωάννα Νοταρά υφαίνει προσεχτικά, ψυχολογημένα και απολύτως τεκμηριωμένα τους δεσμούς μεταξύ των ηρώων της, αποκαλύπτοντάς μας σιγά σιγά μια εξέλιξη που κόβει την ανάσα. Έρωτες γεννιούνται, μίση και προσποιήσεις ξεσκεπάζονται, παλιά κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται επηρεάζοντας συθέμελα και ανεπανόρθωτα τις ζωές όλων τους.
Κάποιοι από τους ήρωές μας θα βρουν την πραγματική αγάπη, αποδοχή και ασφάλεια που τους αξίζει. Κάποιοι θα γνωρίσουν τον αληθινό έρωτα και θα χτίσουν πάνω του τη ζωή και το μέλλον που ονειρεύονταν, έστω κι αν πρώτα θα πρέπει να ανέβουν τον δικό τους μαρτυρικό Γολγοθά. Κάποιοι θα νιώσουν την απόλυτη νηνεμία μετά από ένα παρελθόν γεμάτο απογοητεύσεις και τρικυμίες και κάποιοι θα γίνουν αποδέκτες της δικής τους εκδικητικής μανίας και απαξίωσης, καθώς η ζωή τους πληρώνει πάντα με το ίδιο νόμισμα.  
            Το «Ψηλά Τα Χέρια, Σ’ Αγαπώ» είναι ένα μυθιστόρημα τόσο ζωντανό και αληθοφανές που αναρωτιέται κανείς πού σταματά η αλήθεια και πού ξεκινά η φαντασία. Είναι γεγονός όμως, ότι η ζωή συχνά ξεπερνά και την πιο αστείρευτη φαντασία. Οπότε, πιστεύω πως συχνά θα αναρωτηθείτε κι εσείς, όπως κι εγώ, αν πράγματι κάπου δίπλα σας συνέβησαν όλα αυτά που διαβάσατε και δεν αποτελούν μόνο προϊόν της φαντασίας της συγγραφέως. Και αν ναι, θα ήταν δυνατόν να εξελιχθούν διαφορετικά τα γεγονότα και οι καταστάσεις; Προσωπικά, δεν θα επιθυμούσα να υπάρξει η παραμικρή διαφοροποίηση, καθώς το βιβλίο αυτό με συνεπήρε από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα και με συντάραξε, καθώς συμπόνεσα τους ήρωές του και ένιωσα αγωνία και θλίψη για τα παθήματά τους. Αισθάνθηκα, τέλος, γαληνεμένη καθώς, μέσα από όλο αυτόν τον κυκεώνα που βίωσαν και βιώνουμε, και που ήταν το πραγματικό υπόβαθρο του βιβλίου, πίστεψα πως πάντα υπάρχει ελπίδα και αγάπη, ικανές να ανατρέψουν ακόμα και τα πιο δυσοίωνα προγνωστικά. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη συγγραφέα για το νέο υπέροχο βιβλίο της, για την πορεία του οποίου της εύχομαι κάθε επιτυχία, και που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!      

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ποιος είναι ο «μοναχικός ληστής» που αναστατώνει την ελληνική κοινωνία; Είναι πράγματι ο γνωστός τρομοκράτης; Η ανερχόμενη δημοσιογράφος Λήδα Αργυρίου, τη ζωή της οποίας σκιάζει η εγκατάλειψη της μητέρας της, καλείται να λύσει το μυστήριο μέσα από το ρεπορτάζ της. Άθελά της όμως θα βρεθεί μπλεγμένη στα δίχτυα της ιστορίας που η ίδια ψάχνει…

Ο φιλόδοξος Χάρης Μπάλτσας, ξεκινώντας από ένα χωριό της Αργολίδας, θα αποσπάσει τον τίτλο του διδάκτορα των οικονομικών. Όμως, δυσάρεστες εκπλήξεις θα ανατρέψουν τα σχέδιά του, ταράζοντας τη μέχρι τότε ομαλή πορεία, τόσο τη δική του όσο και της δημοσιογράφου. Ο νεαρός Αριστείδης Γκίκας θα επιστρέψει από τη μακρινή Βραζιλία στην Ελλάδα. Η παρουσία του θα συγκλονίσει την οικογένεια της Λήδας, την ίδια στιγμή που η δημοσιογράφος συγκρούεται μετωπικά με την Εριέττα, μια γυναίκα που ζει κλέβοντας τις ζωές των άλλων.

Ποιο δρόμο όμως θα ακολουθήσει ο έρωτας στις ζωές τους και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε μια χώρα που μέρα με τη μέρα αλλάζει;

Ένα μυθιστόρημα μήνυμα αισιοδοξίας, που θα φωτίσει τα αδιέξοδα και θα ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου