Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ», των εκδόσεων Πάπυρος – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ», των εκδόσεων Πάπυρος – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

            Η παιδική λογοτεχνία, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα πολύ δύσκολο λογοτεχνικό είδος. Τα παιδιά νιώθουν πρώτα με την όραση, μετά με την αφή και τέλος με το συναίσθημα. Επίσης, εάν σεβαστούμε τη γνωστή λαϊκή ρήση «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», τότε καταλαβαίνουμε πως στην καρδιά των παιδιών ‘μιλάει’ η αλήθεια. Η νέα σειρά της παιδικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Πάπυρος, με τον πολύ συμβολικό τίτλο «Μικροί Αναγνώστες – Μεγάλοι Συγγραφείς» ικανοποιεί όλες τις παραπάνω ανάγκες των παιδιών με τον ιδανικότερο τρόπο.
            Μέσα σε μια εποχή που κατακλύζεται από ρυθμούς υψηλών ταχυτήτων, από ωμή και απρόκλητη βία, από βλαβερή συνεχή επαφή με την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αυτά τα παιδικά βιβλία είναι μια ‘όαση’ μέσα σ’ έναν κατακλυσμό από ανούσια και ανόητα παραμυθάκια που στερούνται σκοπού και στόχου. Διότι, εάν δεν φροντίσουμε ώστε τα παιδιά μας να γαλουχηθούν με υψηλά ιδανικά και κύριο γνώμονα την καλοσύνη, την ελπίδα και την ηθική, τότε δε θα μπορέσουμε να τα εφοδιάσουμε με όλες τις απαραίτητες άμυνες για να αντισταθούν σε ένα κόσμο που, κατά κύριο λόγο, στερείται όλων των παραπάνω.
            Αυτά τα παραμύθια είναι γραμμένα από μεγάλους συγγραφείς, βραβευμένους και αναγνωρισμένους παγκοσμίως για τα έργα τους για ενηλίκους, ακόμα και από μέλος πασίγνωστου μουσικού συγκροτήματος, και αυτό τα κάνει άκρως ενδιαφέροντα. Να είστε βέβαιοι ότι έχω διαβάσει κάθε ένα από τα παρακάτω παραμύθια με την ίδια ανυπομονησία και τον ίδιο ενθουσιασμό που θα διάβαζα ένα αντίστοιχο βιβλίο των συγγραφέων για ενηλίκους, οπότε η άποψη που καταθέτω εδώ είναι ‘από πρώτο χέρι’. Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας και όταν μπορούμε να ξεκλέψουμε μια στιγμή μονάχα και να επιστρέψουμε στην ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής μας ηλικίας, όπου όλα μας φαίνονταν μαγικά, πιστέψτε με, θα το κάνουμε.
            Κάθε ένα παραμύθι ταξιδεύει τον μικρό αναγνώστη σε μέρη μαγικά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει όλα όσα δε θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει. Να μπορέσει να ζήσει στη θάλασσα με συντροφιά αμέτρητα πανέμορφα πλάσματα του βυθού και να νιώσει την απόλυτη γαλήνη, μακριά από κάθε έγνοια. Να κλέψει ένα αστέρι από το νυχτερινό ουρανό και να το πάρει μαζί του στο σπίτι του. Να εμφυσήσει ζωή σε ένα πουλί που ήταν νεκρό με μόνο όπλο του την αγάπη. Να γίνει σύννεφο και να ταξιδέψει στον ουρανό μαζί με την Κυρά του Ανέμου. Και, τέλος, να μάθει κανόνες γελώντας οι οποίοι  οριοθετούν την πρέπουσα για μικρά κορίτσια συμπεριφορά, με μόνο σκοπό να τους παραβαίνει κάποιες φορές…
            Τα βιβλία αυτά απευθύνονται σε μικρά παιδιά, αλλά με σκοπό να τους τα διαβάσουν πρώτα οι ενήλικες, ώστε να τους εξηγήσουν τα πολλά κρυμμένα βαθύτερα νοήματα. Η ματιά των παιδιών είναι βέβαιο ότι θα αιχμαλωτιστεί από τις πανέμορφες εικονογραφήσεις, που έχουν γίνει από διαφορετικούς ταλαντούχους καλλιτέχνες. Ένα είναι βέβαιο… Αυτά τα παραμύθια θα τα θυμούνται όχι μόνο τα παιδιά αλλά και όλοι όσοι μπορούν να αντιληφθούν τη μαγική διάσταση του κόσμου!
Φίλοι μου, κάντε λίγο πιο ‘μαγικό’ τον κόσμο των παιδιών σας! Το αξίζουν!

«Ο ΧΤΑΠΟΔΟΚΗΠΟΣ», του Ρίνγκο Σταρ των Beatles.
Σελίδες: 32 + CD & Τιμή: 13,80 €

«Ένα από τα πιο χαρούμενα τραγούδια των θρυλικών Beatles, το «The Octopus’ Garden», ο «Χταποδόκηπος», γραμμένο από τον Ringo Starr, γίνεται παιδικό βιβλίο!
Το όνειρο ενός παιδιού, να ζει σε έναν χταπο­δόκηπο στο βυθό, κάτω απ’ τα κύματα, και να ’ρθουν εκεί κι οι φίλοι του για να χαρούν μαζί του την ανέμελη ζωή στον πολύχρω­μο κόσμο της θάλασσας, παίρνει σχήμα και μορφή από την πένα του εικονογράφου Ben Cort· με την πανδαισία των χρωμάτων του και την αφοπλιστική αθωότητα των σχεδίων του o εικονογράφος αποτυπώνει στο χαρτί όλη την ομορφιά ενός τραγουδιού ύμνου στη χαρά της ζωής.
Ξεχωριστό είναι όμως και το CD που συνοδεύει το βιβλίο: ο ίδιος ο Ringo Starr συστή­νεται στους μικρούς ακροατές και αναγνώστες, τραγουδάει ειδικά για την έκδοση το «The Octopus’ Garden», απαγγέλλει ύστερα τους στίχους χωρίς μουσική, και στο τέλος προσφέρει και μια εκτέλεση του κομματιού χωρίς τους στίχους, ώστε τη μουσική να τη συνοδέψουν τραγουδώντας τα ίδια τα παιδιά!»
Το βιβλίο αυτό εγκαινιάζει τη σειρά του Eκδοτικού Οργανισμού Πάπυρος
ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ - ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ.

«ΩΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ», του Πάμπλο Νερούδα
Σελίδες: 26 & Τιμή: 10 €

«Η "Ωδή σε ένα αστέρι" είναι ένα ποίημα που δημοσίευσε ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα στο "Τρίτο βιβλίο των Ωδών" (1957). Μιλάει για την ιστορία ενός ανθρώπου που ανεβαίνει στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου, κλέβει ένα αστέρι από τον ουρανό της νύχτας και το κρύβει στο σπίτι του (τι θαυμάσιο να έχεις ένα αστέρι ολόδικό σου!). Αυτό όμως θα τον βάλει σε περιπέτειες. Δεν είναι εύκολο να κρατάς στο σπίτι σου ένα αστέρι... Πώς να αιχμαλωτίσεις το φως;... Ο άνθρωπος αυτός κλέβει το αστέρι σπρωγμένος από την ακατανίκητη αγάπη του γι’ αυτό· στο τέλος όμως θα καταλάβει ότι μερικές φορές, την αγάπη μας σε κάτι λατρευτό, πολύτιμο, τη δείχνουμε όταν του δίνουμε την ελευθερία του...

Η ποίηση του Πάμπλο Νερούδα είναι μαγική: με μετρημένες λέξεις, κατορθώνει να φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων και εικόνων. Και αυτή η μαγεία αποτυπώνεται σε τούτο το παιδικό -τυπικά τουλάχιστον- βιβλίο, με τα χρώματα και τα σχέδια της εικονογράφου Elena Odriozola: προσεγγίζει το ποίημα του μεγάλου ποιητή με την ίδια αυτοσυγκράτηση, με απαλά παστέλ χρώματα, με σχέδια λιτά, ενεργοποιώντας τη φαντασία του μικρού αναγνώστη.

Η "Ωδή σε ένα αστέρι" είναι ένα βιβλίο για παιδιά, αλλά και για όσους μπορούν ακόμα να δουν τη μαγική διάσταση του κόσμου. Ένα βιβλίο που εξοικειώνει με τον πιο αβίαστο τρόπο τον μικρό αναγνώστη με τον λόγο ενός μεγάλου ποιητή.

«Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ», του Εδουάρδο Γκαλεάνο
Σελίδες: 28 & Τιμή: 8 €

«Η "Ανάσταση του παπαγάλου" είναι μια μικρή ιστορία που πρωτοδημοσιεύτηκε από τον μεγάλο Ουρουγουανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στο βιβλίο του "Οι λέξεις ταξιδεύουν" (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πάπυρος 2013). 
Με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, να λέει πολλά με λίγα λόγια, ο Γκαλεάνο αφηγείται την ιστορία ενός παπαγάλου που πέφτει σε μια χύτρα και πεθαίνει, μα που ένας αγγειοπλάστης τον ανασταίνει, με υλικά το συναίσθημα, την αγάπη. 
Ο ταπεινός αγγειοπλάστης φτιάχνει εντέλει ένα πλάσμα πολύχρωμο, και η ιστορία του γίνεται ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, που με την απλότητα και την αμεσότητά του μαγεύει τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.»

«Η ΣΥΝΝΕΦΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ», των Τόνι & Σλέϊντ Μόρρισον
Σελίδες: 32 & Τιμή: 9 €


«Ενώ τα σύννεφα μαζεύονται στον ουρανό για να χτυπήσουν τη γη με μια σφοδρή καταιγίδα, μια μικρή Συννεφούλα αποφασίζει να μην πάει μαζί τους, γιατί την αγαπάει τη γη, τα χρώματά της, τα σχήματά της, το παιχνίδισμα που κάνει το φως με τους αφρούς των κυμάτων... Μόνη όμως φοβάται μέσα στην απεραντοσύνη του ουρανού. Εμφανίζεται λοιπόν τη νύχτα η Κυρά του Ανέμου, που την παίρνει στην ασφαλή και στοργική της αγκαλιά, την προστατεύει από την καταιγίδα και, το πρωί, της δείχνει όλη τη μαγεία του κόσμου...

Η μεγάλη Αμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον (Νομπέλ Λογοτεχνίας), σε συνεργασία με τον γιο της Σλέιντ, γράφει μια τρυφερή ιστορία για να πει στα παιδιά, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ότι όλοι μας έχουμε ο καθένας τη δική του ξεχωριστή θέση σε τούτο τον κόσμο, μα και ότι για να ανακαλύψουμε τη γλυκύτητα του κόσμου αυτού πρέπει να βρεθούμε μαζί με τους άλλους.

Η εικονογράφηση του πολυβραβευμένου Αφροαμερικανού καλλιτέχνη Sean Qualls αποδίδει με την πλούσια παλέτα των χρωμάτων της την υφή των στοιχείων της φύσης, τη δροσιά του πρωινού, τη θέρμη του ήλιου και των χρωμάτων της γης, μα και την ένταση και την οργή της καταιγίδας,
την κίνηση του ανέμου και των σύννεφων.

«ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ», του Μάρκ Τουέϊν
Σελίδες: 28 & Τιμή: 9 €


«Ο Μαρκ Τουέιν, ο συγγραφέας του περίφημου "Χάκμπερι Φιν", υπήρξε ίσως ένα από τα πιο σπινθηροβόλα πνεύματα που συναντάμε στην παγκόσμια λογοτεχνία τους δύο τελευταίους αιώνες, κυρίως για την ανατρεπτική, χιουμοριστική ματιά με την οποία προσέγγιζε την πραγματικότητα. Το 1865, σε μια εποχή όπου στο παιδικό βιβλίο οι ήρωες ήταν υποδειγματικά, καθωσπρέπει κορίτσια και αγόρια, ο Τουέιν, έχοντας σίγουρα προσέξει, ίσως από τη δική του οικογένεια, πώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον ποταμό των νουθεσιών που τους δίνουν οι μεγάλοι, γράφει αυτό το φαινομενικά "δασκαλίστικο" κείμενο συμβουλών προς τις μικρές κυρίες, που με το υποδόριο χιούμορ του, τον σαρκασμό του, ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια τις στρατηγικές με τις οποίες τα παιδιά, μεγαλώνοντας, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη σκανταλιά τους. Οι γονείς που θα διαβάσουν το βιβλίο μαζί με τα παιδιά τους -αυτό συστήνεται, γιατί το κείμενο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα τη λεπτή ειρωνεία του κειμένου- θα το κάνουν χαμογελώντας, μια και σίγουρα θα τους θυμίζει τον εαυτό τους κάποιες δεκαετίες πριν.
Το πνεύμα του συγγραφέα το ακολουθεί και η "αντισυμβατική" εικονογράφηση του βιβλίου. Ο Βλαντίμιρ Ραντούνσκι σχεδίασε το βιβλίο και εικονογράφησε αριστουργηματικά το κείμενο, δημιουργώντας την εικαστική εντύπωση που δίνει το κλασικό παιδικό λεύκωμα, όπου το παιδί σχεδιάζει, σημειώνει, χαράζει, ή κολλάει, χωρίς αυστηρή τάξη, ό,τι του κινεί το ενδιαφέρον ή ό,τι του περνάει από το μυαλό.

Οι "Συμβουλές για μικρά κορίτσια" συγκαταλέγονται στα 13 καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2013 (Brain Pickings’ Top 13 Children’s, Illustrated, and Picture Books of 2013).»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου