Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

«ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ», της Kimberley Freeman – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ», της Kimberley Freeman – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 544
Τιμή: 15,86 €

            Διάβαζα εδώ και πολύ καιρό εγκώμια και ενθουσιώδη σχόλια για τα μυθιστορήματα της Kimberley Freeman. Ορισμένοι φίλοι, την γνώμη των οποίων εμπιστεύομαι απόλυτα, με παρότρυναν να αποκτήσω όλα της τα βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, αλλά έως τώρα δεν είχα επιλέξει να διαβάσω κάποιο από αυτά. Κακώς, πολύ κακώς οφείλω να ομολογήσω τώρα που διάβασα αυτό το εξαίρετο μυθιστόρημά της με τίτλο «Οι Καταρράκτες Των Ρόδων». Ένα βιβλίο συναρπαστικό από την αρχή έως το τέλος του, εμπνευσμένο από πραγματικά περιστατικά της ζωής της γιαγιάς της συγγραφέως, το οποίο "βρίθει" από μυστήριο, ανατροπές, έρωτα, μυστικά και ψέματα, αλλά και τραγικά, απρόσμενα γεγονότα από αυτά που αλλάζουν άρδην την πορεία της ζωής των ανθρώπων. Η συγγραφέας ακολουθεί και εδώ την γνωστή και επιτυχημένη συγγραφική τεχνοτροπία που την καθιέρωσε, αυτή δηλαδή των παράλληλων ιστοριών σε παρελθόν και παρόν, οι οποίες κάποια στιγμή διασταυρώνονται. Και γιατί άλλωστε να "πειράξει την τελειότητα", όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι…; Ο συνδυασμός του παλιού με το μοντέρνο είναι κάτι που γοητεύει τους περισσότερους αναγνώστες, αφού με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας μας δίνει την δυνατότητα να "ταξιδέψουμε" στον χρόνο και να "ζήσουμε" μαζί με τους ήρωες σε αλλοτινούς καιρούς, κάτι που δεν θα είχαμε διαφορετικά τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε.
            Η ιστορία του εξαιρετικού αυτού βιβλίου ξεκινάει στα Γαλάζια Όρη της Αυστραλίας το 2014, όπου η τριαντάχρονη Λόρεν Μπεκ ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρα στην καφετέρια του υπό ανακαίνιση παλιού, αρχοντικού ξενοδοχείου "Οι Καταρράκτες Των Ρόδων". Η κοπέλα βρίσκεται εκεί καθώς έχει πλέον απελευθερωθεί από την πολύχρονη και καταδυναστευτική αρρώστια του αδερφού της, η οποία είχε βάλει σε αναμονή και σε καραντίνα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – ολόκληρη την οικογένειά της, από φόβο μετάδοσης σ’ αυτόν κάποιου τυχαίου, άγνωστου μικροβίου το οποίο θα μπορούσε να συντομεύσει τις έτσι κι αλλιώς μετρημένες μέρες του νεαρού Άνταμ. Η ανεξαρτητοποίησή της, η αποδέσμευσή της από τον οικογενειακό κλοιό και η απομάκρυνσή της από μια υπέρ του δέοντος καταπιεστική μητέρα, βοηθάει την κοπέλα να "αναπνεύσει" πλέον ελεύθερη, αλλά και να αναζητήσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Δανού αρχιτέκτονα Τόμας, ο οποίος επιβλέπει τα έργα ανακαίνισης του ξενοδοχείου. Το αρχοντικό, μεγαλοπρεπές αν και εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες ξενοδοχείο, φαίνεται να ασκεί μία ακατανίκητη σαγήνη στην άπειρη Λόρεν, η οποία – δοθείσης της ευκαιρίας – αποφασίζει να το εξερευνήσει. Μαζί με τις ξεθωριασμένες μνήμες, την παλιά αρχοντιά, τις ετοιμόρροπες σκάλες και τη διάχυτη σκόνη της εγκατάλειψης, η Λόρεν ανακαλύπτει μία σειρά ερωτικών επιστολών που χρονολογείται από το 1926. Η ταυτότητα των εραστών είναι άγνωστη και η μυστηριώδης αυτή σχέση, καθώς και τα μυστικά που κρύβει, κεντρίζουν την περιέργεια της νεαρής κοπέλας, η οποία βάζει ως στόχο της να ανακαλύψει ό,τι μπορεί από τα γεγονότα του παρελθόντος για την ιστορία των κρυφών εραστών. Ταυτόχρονα, όμως, αγωνίζεται να ρίξει φως και στο σύντομο, ανέμελο κι ευτυχισμένο παρελθόν του αδερφού της προτού αυτός αρρωστήσει, όταν τίποτα δεν φαινόταν να σκιάζει το μέλλον του.
            Η εξιστόρηση εναλλάσσεται ευρηματικά από το 2014 στο 1926, όπου ανακαλύπτουμε το πολυτελές θέρετρο "Οι Καταρράκτες Των Ρόδων" το οποίο, αν και αποκλειστικά καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, αποφασίζεται εκείνη την χρονιά να λειτουργήσει μέχρι την χειμερινή περίοδο. Ελάχιστοι οι ένοικοι που αποφασίζουν να γιορτάσουν "εκτός εποχής" τα χιονισμένα Χριστούγεννα στο χιονισμένο τοπίο του Ιουνίου της Αυστραλίας, αλλά και ακόμη λιγότεροι οι υπάλληλοι οι οποίοι παραμένουν ώστε να εξυπηρετούνται στο έπακρο οι καλομαθημένοι, πλούσιοι πελάτες του ξενοδοχείου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η πανέμορφη σερβιτόρα Βάιολετ Άρμστρονγκ, αλλά και τα δύο αδέρφια Σαμ και Φλόρα, πλούσιοι κληρονόμοι και λίγοι ακόμη εκλεκτοί ένοικοι, οι οποίοι αναπάντεχα θα εγκλωβιστούν όταν ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων χρόνων επέλθει αμείλικτος στους καταρράκτες του Έβεργκριν Φολς.
            Η συγγραφέας μας αποκαλύπτει σταδιακά τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, τα πάθη, τους έρωτες, τις καθαρά υπολογιστικές σχέσεις τους, αλλά και τις ανιδιοτελείς συμπεριφορές τους που ενίοτε φτάνουν τα όρια της αυτοθυσίας. Το τότε και το τώρα συνδέονται απρόσμενα, αποκαλύπτοντας καλά θαμμένα μυστικά, ένοχες συμπεριφορές, προδομένες υποσχέσεις και αυθαίρετες παρεμβολές, καθορίζοντας εσφαλμένα τις μοίρες ανθρώπων, αλλά και την μοιραία αποκάλυψη της αλήθειας η οποία λυτρώνει, απελευθερώνει και εξιλεώνει από τα λάθη του παρελθόντος. «Οι Καταρράκτες Των Ρόδων» είναι ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό που θα σας συναρπάσει με την προσεχτικά δομημένη πλοκή του, θα σας μαγέψει με τα αλλεπάλληλα "ταξίδια" σε ένα άκρως γοητευτικό παρελθόν, θα σας σαγηνεύσει με τους άρτια σκιαγραφημένους του ήρωες, θα σας συγκινήσει με τις τραγικές, καταδικασμένες και άδοξες ερωτικές ιστορίες του και θα σας κρατήσει σε εγρήγορση με το σασπένς και τις καλά μελετημένες ανατροπές της υπόθεσής του μέχρι το τέλος. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα λησμονημένο μυστικό, ένας απαγορευμένος έρωτας, ένας τόπος όπου οι ζωές δύο γυναικών θα αλλάξουν για πάντα...
1926: Η Βάιολετ Άρμστρονγκ είναι μία από τους λίγους υπαλλήλους που έχουν απομείνει στο πολυτελές ξενοδοχείο Οι Καταρράκτες των Ρόδων, που εκείνη τη χρονιά θα παραμείνει ανοιχτό και τη χειμερινή περίοδο. Ανάμεσα στους λιγοστούς ενοίκους που θα παρατείνουν την παραμονή τους στο ξενοδοχείο, βρίσκονται ένας πλούσιος κληρονόμος με την αδερφή του και τον αρραβωνιαστικό της. Όταν εγκλωβίζονται από μια χιονοθύελλα, κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για τα γεγονότα που θα επακολουθήσουν. Η μοναδική επιλογή που έχουν τώρα οι ένοικοι είναι να αφήσουν θαμμένα κάτω από το χιόνι όσα δεν τόλμησαν να ομολογήσουν. Κάποτε, όμως, το χιόνι λιώνει, αποκαλύπτοντας την αλήθεια που κρύβεται από κάτω...
2014: Η Λόρεν Μπεκ, που για χρόνια έδινε προτεραιότητα στις ανάγκες του άρρωστου αδερφού της, αφήνει το σπίτι της και πιάνει δουλειά στα Γαλάζια Όρη, σε μια καφετέρια που ανοίγει με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Οι Καταρράκτες των Ρόδων. Εκεί θα γνωρίσει τον Τόμας, έναν Δανό αρχιτέκτονα που επιβλέπει τα έργα, και ένας κεραυνοβόλος έρωτας θα γεννηθεί ανάμεσά τους. Σε μια πτέρυγα του παλιού ξενοδοχείου, η Λόρεν θα ανακαλύψει μια σειρά ερωτικών επιστολών με χρονολογία το 1926, κι έτσι θα φέρει στο φως μια κρυφή θυελλώδη σχέση και ένα τραγικό μυστικό. Οι απαντήσεις που θα βρει στα ερωτικά μυστήρια του παρελθόντος, θα την ωθήσουν να πάρει την πιο σημαντική απόφαση της ζωής της...
Εμπνευσμένη από περιστατικά της ζωής της γιαγιάς της, η Kimberley Freeman πλάθει ένα μυθιστόρημα γεμάτο έρωτα, μυστήριο και προδομένες υποσχέσεις, που, μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές, θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου