Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», της Μαίρη Φιτζέραλντ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», της Μαίρη Φιτζέραλντ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 688
Τιμή: 16,20 €

            Ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία-ποταμούς που έχω ποτέ διαβάσει! Ένα μυθιστόρημα που σε "γραπώνει" γερά από την πρώτη σελίδα και δεν σε αφήνει να το αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στην τελευταία από τις πολυάριθμες σελίδες του! Το μυθιστόρημα της εξαίρετης Μαίρη Φιτζέραλντ με τίτλο «Ό,τι Κι Αν Φέρει Το Αύριο» είναι μία αξιομνημόνευτη περιπέτεια 688 σελίδων που πραγματικά εύχεσαι να είχε ακόμα περισσότερες σελίδες και το κλείνεις με την γλυκιά νοσταλγία που νιώθεις όταν αποχωρίζεσαι για πάντα ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, οριστικά και αμετάκλητα, αν και εδώ έχεις πάντα τη δυνατότητα να "ξαναχαθείς" στις σελίδες του αναβιώνοντας τα ίδια και απαράλλαχτα συναισθήματα από την αρχή. Ένα βιβλίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό μυθιστόρημα αφού παρελαύνουν αρκετά πραγματικά ιστορικά πρόσωπα, καθώς η ευρηματική μυθοπλασία της συγγραφέως διασταυρώνει συχνά την πορεία των φανταστικών ηρώων της με αυτά, ενώ η περιπέτεια, ο έρωτας, η κατασκοπία και ο ζόφος των επερχόμενων κοσμοϊστορικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι αυτά που το διαμορφώνουν και το καθορίζουν ως αριστουργηματικό!
            Όλα ξεκινούν όταν η Σέφι Μπλέϊκ (από το αρχαιοπρεπέστατο Περσεφόνη) αναγκάζεται να συνοδέψει την άτακτη και αλλοπρόσαλλη αδερφή της Ξανθή στο παραθαλάσσιο εξοχικό τους στην Κορνουάλη, εγκαταλείποντας έτσι για αρκετές μέρες την νεοαποκτηθείσα δουλειά της ως ασκούμενη δημοσιογράφος δίπλα στον παλαίμαχο ανταποκριτή Τσάρλι Μπράντφορντ. Η νεαρή και άπειρη κοπέλα δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι εκεί στην ιδιωτική τους παραλία θα ερχόταν να την συναντήσει ο ίδιος ο Έρωτας στο πρόσωπο του γοητευτικού και μυστηριώδους Άμιας Τρόι, στιγματίζοντάς την για πάντα. Οι εποχές, όμως, που ζουν οι ήρωές μας είναι από τις πιο ταραγμένες της Ιστορίας, καθώς το 1937 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τον Μεγάλο Πόλεμο, αυτόν που εμείς γνωρίζουμε ως Πρώτο Παγκόσμιο, εθελοτυφλώντας στα πάμπολλα σημάδια που δείχνουν ότι η Γερμανία όχι μόνο κατάφερε να ορθοποδήσει αλλά και να γιγαντωθεί, εκκολάπτοντας στα σοβινιστικά σωθικά της το επικίνδυνο "αυγό" του Φασισμού που ετοιμάζεται να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί τις θηριωδίες που θα ξεσπάσουν σε λίγα χρόνια και που θα εμπλέξουν μέσα στη δίνη τους όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σταδιακά ολόκληρο τον κόσμο.
            Η εφήμερη και φλογερή σχέση της Σέφι με τον Άμιας την σημαδεύει ανεπανόρθωτα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης την οδηγεί στο να ακολουθήσει ως ανταποκρίτρια τον μέντορά της Τσάρλι στο Βερολίνο και την καρδιά των εξελίξεων. Η νεαρή δημοσιογράφος που προέρχεται από μια οικονομικά εύρωστη και συντηρητική αγγλική οικογένεια βλέπει τη ζωή να εξελίσσεται σε ρυθμούς διαφορετικούς από όσους γνώριζε έως τότε, μέσα σε περιβάλλοντα που κρύβουν αναρίθμητους κινδύνους. Οι Ναζί κερδίζουν ολοένα και περισσότερη ισχύ, κυριεύοντας ολόκληρη τη Γερμανία και επιδιώκοντας να κυριεύσουν και τον υπόλοιπο κόσμο, "καθαρίζοντας" ταυτόχρονα τον πληθυσμό από τους ανεπιθύμητους και τους κατώτερους φυλετικά, όπως οι Εβραίοι. Παρόλο που προς τα έξω η Γερμανία εκπέμπει μία επίπλαστη εικόνα ηρεμίας και ευημερίας, η Σέφι διαπιστώνει από πρώτο χέρι ότι η βία και ο φασισμός είναι παρούσες πρακτικές σε κάθε σχεδόν δραστηριότητα προς όλους όσοι διαφοροποιούνται από όσα προστάζει ο χερ Χίτλερ. Βλέπει την αστυνομοκρατία να υπερισχύει σε ασφυκτικό βαθμό ενώ μία μαζική παράκρουση ενστερνισμού των ιδεωδών του μεγαλομανούς, παράφρονα ηγέτη των Γερμανών φαίνεται να καταλαμβάνει όχι μόνο τους συμπατριώτες του Αρίους, αλλά και εύπιστους, ανεγκέφαλους και αφελείς ξένους όπως η ίδια η αδερφή της Σέφι, η Ξανθή, η οποία υποκύπτει στην "δηλητηριώδη", ψυχρή γοητεία του Βολφ Φον Κλάουζεν, με ολέθριες και ανεπανόρθωτες συνέπειες για αυτήν.
            Μαζί με τους αλησμόνητους ήρωες στους οποίους έδωσε πνοή η χαρισματική πένα της εξαίρετης συγγραφέως, περιπλανιόμαστε σε μία Ευρώπη ίδια με καζάνι που βράζει, από την γαλήνια Κορνουάλη και το πολύβουο Λονδίνο στην ρομαντική Γαλλία, στα κακοτράχαλα και άγρια Πυρηναία και την "πληγωμένη" Ισπανία του Εμφυλίου, κατόπιν στην επικίνδυνη και αφιλόξενη Γερμανία του Ναζισμού, την γεμάτη κατασκόπους Πορτογαλία και την ονειρεμένη Προβηγκία μετά το τέλος του πολέμου. Ένα μυθιστόρημα-περιπλάνηση σε πολλούς και διάφορους τόπους, με οδηγούς μας ήρωες αξεπέραστους, όπως η άπειρη αλλά ταλαντούχα και πανέξυπνη Σέφι που διχάζεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες αγάπες της ζωής της και ερωτεύεται με όλη της την ψυχή, ο Τσάρλι που κρύβει μία ήρεμη δύναμη, θάρρος απαράμιλλο ώστε να βουτά μέσα σε κάθε αγώνα αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πιθανό κίνδυνο και αγαπά ειλικρινά και μεγαλόψυχα, ο Άμιας που επιβεβαιώνει το επώνυμό του που έχει δανειστεί από την τραγική Ομηρική Τροία καθώς παίζει την ζωή του κορώνα-γράμματα και δεν διστάζει να κρατήσει ως μόνιμο φάρο την αγάπη του σε δόσεις για την Σέφι, η ελαφρόμυαλη και κακομαθημένη Ξανθή που βλέπει το "τυράκι" αλλά όχι την "φάκα" και πληρώνει γι’ αυτό με τον πιο δραματικό τρόπο και, τέλος, ο μισητός και αντιπαθής Ναζί Βολφ που έχει διαστρεβλωμένες από τον φασισμό απόψεις για τους ανθρώπους και για την εξουσία που του δίνει η μαύρη στολή με το περιβραχιόνιο της σβάστικας και τη νεκροκεφαλή στο καπέλο.
            Το «Ό,τι Κι Αν Φέρει Το Αύριο» είναι απλά ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό και συναρπαστικό που προσωπικά θα φυλάω ως «κόρη οφθαλμού» στην βιβλιοθήκη μου, μαζί με τα υπόλοιπα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία ιστορία που συνδυάζει τα πάντα και ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη με την μυθοπλασία της, τα άφθονα ιστορικά στοιχεία της, το συναίσθημα, την φιλία, την αυτοθυσία, το θάρρος, τη συγχώρεση και την ανθρωπιά. Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε και να φυλάξετε για πάντα στην καρδιά, το μυαλό και την βιβλιοθήκη σας!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1937, η Σέφι Μπλέικ ερωτεύεται τον Άμιας Τρόι από την πρώτη στιγμή που τον αντικρίζει σε μια παραλία της Κορνουάλης. Εκείνος, όμως, την εγκαταλείπει για να πολεμήσει στο πλευρό των Δημοκρατικών, στον ισπανικό εμφύλιο. Με ραγισμένη καρδιά, η Σέφι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες της εφήμερης σχέσης τους και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στο Λονδίνο, ως βοηθός του διάσημου δημοσιογράφου Τσάρλι Μπράντφορντ. Ο Τσάρλι της συμπαραστέκεται στις πιο δύσκολες στιγμές της, την ώρα που η σκιά του πολέμου απλώνεται βαριά πάνω από την Ευρώπη.

Όταν ο Άμιας εμφανίζεται ξανά στο δρόμο της, η Σέφι πρέπει να αποφασίσει αν θα ακούσει μόνο την καρδιά της ή θα επιλέξει τη βαθιά αγάπη που τη δένει με τον Τσάρλι. Την ίδια ώρα θα προσπαθήσει να περισώσει από τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου ό,τι έχει απομείνει από την οικογένειά της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου