Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

«Η ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΚΕΫΛΑΝΗΣ», της Dinah Jefferies – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΚΕΫΛΑΝΗΣ», της Dinah Jefferies – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 544
Τιμή: 14,85 €

            Κεϋλάνη… Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος αυτού, πέρα από το πασίγνωστο εύγευστο τσάι, μας έρχεται στο μυαλό ένας τόπος εξωτικός, μακρινός, ανοίκειος και γι’ αυτό απίστευτα σαγηνευτικός! Και όχι άδικα, αν κρίνω από το εξαιρετικό μυθιστόρημα εποχής της Dinah Jefferies με τίτλο «Η Νύφη Της Κεϋλάνης» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα ταξίδι στο σαγηνευτικό παρελθόν που ξεκινά το 1925 και που πραγματικά μένει χαραγμένο στο μυαλό, καθώς "σφύζει" από εξωτικά τοπία, έντονα παθιασμένα συναισθήματα και μία μυστηριακή ατμόσφαιρα που "ευωδιάζει" αρώματα αλλοτινών εποχών. Η εξωτική Κεϋλάνη, για όσους θελήσουν να κατατοπιστούν και γεωγραφικά, είναι μία νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας, η οποία σήμερα ονομάζεται Σρι Λάνκα. Την εποχή κατά την οποία διαδραματίζεται το έξοχο μυθιστόρημα της Jefferies, η Κεϋλάνη ήταν "αποικία του Στέμματος" και υπό αυτή την οπτική τοποθετείται και όλη η μυθοπλασία του. Μια χώρα τόσο μακρινή από τη Μεγάλη Βρετανία και τόσο διαφορετική από αυτήν σε κλίμα, μορφολογία, κουλτούρα, νοοτροπίες και θρησκεία όσο η μέρα με τη νύχτα. Ετούτες οι βαθιές αντιθέσεις είναι και αυτές που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο συναρπαστικό αυτό βιβλίο, όπου οι ήρωές του, αν και Βρετανοί άποικοι με την πασίγνωστη αλαζονεία και ψυχρότητά τους και την άψογη ανατροφή για την οποία έχουν μείνει παγκοσμίως γνωστοί ως εκπρόσωποι της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας, θέλοντας και μη σαγηνεύονται, επηρεάζονται και "ζυμώνονται" από τους "απολίτιστους" αυτόχθονες, μέσα στο εξωτικό περιβάλλον της Κεϋλάνης.
            Όλα ξεκινούν όταν η κεντρική ηρωίδα μας, η Γκουέντολιν Χούπερ, αποφασίζει να ταξιδέψει στην μακρινή Κεϋλάνη ώστε να σμίξει με τον αγαπημένο της σύζυγο Λόρενς, τον οποίο γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε στην Αγγλία. Ο Λόρενς, χήρος από τον πρώτο του γάμο, έχει φυτείες τσαγιού σε εκείνον τον εξωτικό τόπο τις οποίες πρέπει να επιβλέπει συνεχώς ώστε να συνεχίσουν να του αποφέρουν το σεβαστό εισόδημά του, κι έτσι η δεκαεννιάχρονη κοπέλα αποφασίζει να ακολουθήσει στην άγνωστη ζωή του τον "εξιδανικευμένο" σύζυγό της, για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει στην πραγματικότητα. Ο έρωτάς της για αυτόν, αν και δυνατότερος από ποτέ, δοκιμάζεται από τις συχνές απουσίες του για δουλειές, την συχνή και αδικαιολόγητα φορτική παρουσία της κακομαθημένης και υπεροπτικής αδερφής του Βέριτι, την έλλειψη πραγματικών φίλων και συγγενών, ακόμα και την αινιγματική εμφάνιση πρώην ερωμένων του, οι οποίες επιμένουν να αγνοούν το γεγονός ότι εκείνος είναι παντρεμένος ξανά. Η Γκουέν, από τη φύση της εκδηλωτική, αντιρατσίστρια, ανεκτική και συμπονετική, δυσκολεύεται να ενταχθεί και να συμμορφωθεί στην αποικιοκρατική στρεβλή αντίληψη που για αιώνες εφάρμοσαν οι Βρετανοί ανά τον κόσμο. Δεν μπορεί να θεωρήσει τους ντόπιους ανθρώπους κατώτερους και συμπάσχει στον πόνο τους, θεωρεί πως μπορεί να έχει φιλικές σχέσεις μαζί τους, και πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι, που οι περισσότεροι ομοεθνείς της τους θεωρούν λίγο ανώτερους από τα ζώα, δικαιούνται νοσηλείας, εκπαίδευσης και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.
            Η κοπέλα προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να προσαρμοστεί στον νέο, ασυνήθιστο γι’ αυτήν τρόπο ζωής, να δημιουργήσει νέες φιλίες, να διεκδικήσει εκ νέου την αγάπη ενός άντρα τον οποίο λατρεύει και να δημιουργήσει μαζί του την οικογένεια που πάντα ονειρευόταν, ενώ "ερωτεύεται" δια παντός τον πανέμορφο εξωτικό τόπο που πλέον θεωρεί σπίτι της. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά, σχετικά με τον πρώτο γάμο του Λόρενς αλλά και με την οικογένειά του, τα οποία ποτέ δεν φανταζόταν, ενώ ένα αδιανόητο γεγονός θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα τη ζωή της, αναγκάζοντάς την να προβεί σε έναν άνισο και καταδικασμένο εξαρχής αγώνα, ώστε να προστατεύσει το δικό της ένοχο μυστικό και να σώσει τον πολύτιμο γάμο της.
            Η Dinah Jefferies με τρόπο αριστοτεχνικό υφαίνει μια μυθοπλασία εξαιρετική, βασισμένη πάνω στο πραγματικό ιστορικό φόντο της εποχής και του τόπου αλλά και σε ορισμένα σπάνια γεγονότα, τα οποία έχουν συμβεί και τα οποία μας αναφέρει στο τέλος του βιβλίου. Εσείς, όμως, αφήστε τα για το τέλος, όπως σκόπευε και η ίδια η συγγραφέας να σας τα αποκαλύψει, και απολαύστε ένα μυθιστόρημα απόλυτα σαγηνευτικό, συναρπαστικό και καθηλωτικό το οποίο θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές γοητευτικές, τόσο μακρινές όσο και "οικείες" δυστυχώς για εμάς τώρα πια, όπως για παράδειγμα το Κραχ ή αλλιώς η "Μεγάλη Οικονομική Ύφεση" του 1929, της οποίας οι τριγμοί έφτασαν να επηρεάσουν μέχρι και τις απόμακρες βρετανικές αποικίες, όπως η Κεϋλάνη. Η συγγραφέας θα σας "συνεπάρει" με τον εξαιρετικό τρόπο γραφής της, τις ολοζώντανες περιγραφές ανθρώπων, συναισθημάτων, τοπίων και γεγονότων, ενώ οι χάρτινοι ήρωές της θα μείνουν στο μυαλό σας εσαεί για τις εξαιρετικά ανθρώπινες και συγκινητικές ιστορίες τους και για την άψογη σκιαγράφησή τους. «Η Νύφη Της Κεϋλάνης» είναι ένα μυθιστόρημα πλούσιο που θα σας κρατήσει γοητευτική συντροφιά, θα σας συγκλονίσει με την ουσία του και όχι με ρηχούς εντυπωσιασμούς και, ίσως, κάποιοι από εσάς θελήσετε να το απολαύσετε ξανά!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«• #1 Best Seller των Sunday Times
• Υπό έκδοση σε 21 χώρες

Πόσα μυστικά χωράει ένας έρωτας;

Η Γκουέντολιν Χούπερ φτάνει νιόπαντρη στην Κεϋλάνη του 1920, γεμάτη όνειρα για μια παραμυθένια ζωή με τον σύζυγό της, ιδιοκτήτη μιας φυτείας τσαγιού. Η νέα της πατρίδα την κατακτά με την ομορφιά της, αλλά ο Λόρενς δεν θυμίζει καθόλου τον άντρα που ερωτεύτηκε στην Αγγλία: είναι απόμακρος, κλεισμένος στον εαυτό του, και λείπει συνεχώς για δουλειές, αφήνοντας τη νεαρή γυναίκα του μόνη της.

Όταν η Γκουέν ανακαλύπτει ένα κιτρινισμένο νυφικό πέπλο σ’ ένα μπαούλο κι έναν μικρό τάφο κρυμμένο στην πυκνή βλάστηση, συνειδητοποιεί ότι ο άντρας της έχει μυστικά για τα οποία εκείνη δεν γνωρίζει τίποτε… Έπειτα η Γκουέν μένει έγκυος, κι όλα δείχνουν ν’ αλλάζουν προς το καλύτερο.

Ωστόσο, πάνω στη γέννα, ένα παιχνίδι της μοίρας την αναγκάζει να πάρει μια σκληρή απόφαση: να διαλέξει ανάμεσα στο μητρικό ένστικτο και την αγάπη για τον άντρα της. Και πρέπει να κρατήσει την απόφασή της μυστική από εκείνον, με κάθε τίμημα.
Άραγε, αν ποτέ αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα μπορέσει ο Λόρενς να συγχωρέσει την επιλογή της;»

Μια συναρπαστική ιστορία έρωτα, προδοσίας και μυστικών σε μια χώρα εξωτικών χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων για το βάρος της ενοχής και τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης.

Η Dinah Jefferies γεννήθηκε στη Μαλαισία το 1948, αλλά από την ηλικία των εννέα ετών ζει στην Αγγλία. Το 1985, ο ξαφνικός θάνατος του δεκατετράχρονου γιου της άλλαξε τη ζωή της. Το επόμενο βιβλίο της, "The Silk Merchant’s Daughter", έγινε επίσης best seller και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η Jefferies αρθρογραφεί στην Guardian και άλλες εφημερίδες. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή στο www.dinahjefferies.com ή να την ακολουθήσετε στο: Twitter@DinahJefferies.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου