Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ», του Παναγιώτη Ντούσκα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ», του Παναγιώτη Ντούσκα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 344
Τιμή: 13,90 €

        Πολύ συχνά οι περισσότεροι από εμάς, μεγαλώνοντας, αφήνουμε πίσω για πάντα τον ονειρικό κόσμο στον οποίο πιστεύαμε ακράδαντα σε όλη τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας. Ένας κόσμος με πλάσματα τα οποία άλλοτε μας ενέπνεαν φόβο – αφού υπήρχε το ενδεχόμενο να "κρύβονται" κάτω από το κρεβάτι μας ή σε κάποιες σκοτεινές γωνιές του παιδικού μας δωματίου – και άλλοτε θαυμασμό – αφού ήταν πανέμορφα και παντοδύναμα και βρίσκονταν τόσο κοντά μας ώστε να παίρνουν ακόμα και τα πρώτα δόντια που χάναμε. Οι νεράιδες, οι δράκοι, οι άγγελοι, όλα εκείνα τα μυθικά πλάσματα αναγκαστικά "απομακρύνονται" από κοντά μας και σιγά σιγά "ξεθωριάζουν" και λησμονιούνται… Τί γίνεται, όμως, όταν τα ίδια αυτά απόκοσμα πλάσματα "κρύβονται" μέσα στη φαντασία μας, για τους πιο δύσπιστους, ή "καραδοκούν" σε ένα παράλληλο σύμπαν, για τους πιο ανοιχτόμυαλους, και απειλούν να μας κλέψουν την ίδια μας την ψυχή και το νου; Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων νέος συγγραφέας Παναγιώτης Ντούσκας, με το ευφάνταστο, καθηλωτικό μυθιστόρημά του «Εκεί Που Ο Ήλιος Άργησε Να Λάμψει», που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, μας αποδεικνύει ότι αν έχουμε "ανοιχτά" τα μάτια της ψυχής μας μπορούμε να δούμε ακόμα και τώρα, ως ενήλικες, έναν τέτοιον σαγηνευτικό κόσμο, όπου συνυπάρχουν πλάσματα της φαντασίας μας και όχι μόνο, τόσο γοητευτικά αλλά και τόσο επικίνδυνα, όσο δεν θα μπορούσαμε ποτέ να υποψιαστούμε!
        Στο πανέμορφο και ατμοσφαιρικό Εδιμβούργο ο Πιτ, ο οποίος σπουδάζει γοτθική λογοτεχνία, γνωρίζει σε μία συναυλία μία επικίνδυνα σαγηνευτική και αινιγματική φωτογράφο, την Μπριτ. Η έλξη μεταξύ τους εκδηλώνεται άμεσα και μοιραία οι δρόμοι των δύο ηρώων μας τέμνονται καθορίζοντας την περαιτέρω πορεία τους και την εξέλιξη της ιστορίας μας. Ο Πιτ προσπαθεί να θέσει προτεραιότητες στην ζωή του επιδιώκοντας να συνδυάσει τις σπουδές του με τον απρόσμενο έρωτά του για την Μπριτ. Η ανάθεση μιας εξαιρετικά απαιτητικής πανεπιστημιακής εργασίας από τον καθηγητή του Δρ. Έντγκαρ, τον υποχρεώνει να βρει και να αναλύσει ένα σπάνιο χειρόγραφο ενός συγγραφέα κλασσικής γοτθικής λογοτεχνίας. Ο Πιτ στην πορεία του αυτή ανακαλύπτει αθέατους και συχνά επικίνδυνους κόσμους, ανθρώπους άγνωστους, μυστηριώδεις και μυστικοπαθείς, άτομα που επιβουλεύονται την ίδια την ύπαρξή του αλλά και την ζωή της αινιγματικής αγαπημένης του. Το σκοτάδι των παράλληλων κόσμων με τα μυθικά πλάσματα, τα οποία ο ήρωάς μας θεωρούσε απλούς θρύλους μέχρι πρότινος, απειλεί να τον "καταβροχθίσει", ενώ ο ίδιος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πολλά υποσχόμενη πανεπιστημιακή καριέρα του και στον δυνατό, αδηφάγο έρωτά του για την Μπριτ.
        Ο συγγραφέας συνθέτει ένα υποβλητικό, μαγευτικό σκηνικό και παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στα κατάβαθα της ψυχής του αλλά και μιας άλλης, διαφορετικής, σκοτεινής πραγματικότητας σε ένα σύμπαν με πλάσματα αλλόκοτα και μυστηριώδη. Μας προτρέπει να αναρωτηθούμε τί θα επιλέγαμε, αν ποτέ υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όσα οι ήρωές του, αλλά και να αναθεωρήσουμε πολλές από τις παγιωμένες και συντηρητικές απόψεις μας. Μας πείθει ότι ο έρωτας και η ακατανίκητη έλξη μπορούν να μετουσιωθούν εύκολα και ταχύτατα σε δυνατή, πραγματική αγάπη, από αυτές που όταν οι άνθρωποι τις βιώνουν παύουν να σκέφτονται τον εαυτό τους και υπάρχουν μόνο για τον σύντροφό τους. Αγαπούν τόσο ώστε όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα να επιλέξουν την ίδια την ζωή τους ή την επιβίωση του αγαπημένου τους, δεν διστάζουν στιγμή. Πολλά συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Ντούσκα για το εξαίρετο και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημά του «Εκεί Που Ο Ήλιος Άργησε Να Λάμψει» και σας προτείνω να το διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα ερωτικό μεταφυσικό θρίλερ, ή ίσως καλύτερα ένα σκοτεινό παραμύθι για μεγάλους, που υπενθυμίζει ότι η ζωή αποτελεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Ο Πιτ σπουδάζει γοτθική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία. Σε μια συναυλία στο Εδιμβούργο γνωρίζει την Μπριτ, μια αινιγματική φωτογράφο. Μερικές μέρες αργότερα, ο καθηγητής Δρ. Έντγκαρ τού αναθέτει μια πανεπιστημιακή εργασία που αφορά την εύρεση και ανάλυση ενός πολύτιμου χειρογράφου.
Τα γεγονότα αυτά θα αλλάξουν τη ζωή του, δίνοντάς της μια μεταφυσική διάσταση, όπου ονειρικές μα και ζοφερές πραγματικότητες, εγκλωβιστικές ψυχολογικές καταστάσεις και παράλληλοι κόσμοι σκοτεινών αγγέλων και νεράιδων τέμνονται επικίνδυνα.
Θα καταφέρουν τελικά η Μπριτ και ο Πιτ να διασχίσουν το σκοτάδι που ξαφνικά απλώθηκε μπροστά τους;
Θα σταθούν ικανοί να αναδυθούν ξανά στο φως;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου