Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

«ΝΗΣΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», του Γιώργου Λεονάρδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΝΗΣΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», του Γιώργου Λεονάρδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 432
Τιμή: 13,50 €

        Τον αγαπημένο συγγραφέα Γιώργο Λεονάρδο δεν χρειάζεται να σας τον συστήσω, υποθέτω… Για μένα είναι πράγματι και πέρα από κάθε αμφιβολία "ο συγγραφέας που ζωντανεύει την Ιστορία", καθώς από το πρώτο κιόλας δικό του βιβλίο που διάβασα – το «Μάρα, Η Χριστιανή Σουλτάνα» – δήλωσα πιστή του αναγνώστρια διά παντός και, ειλικρινά, δεν το μετάνιωσα ποτέ! Ένα εκπληκτικό δείγμα γραφής του εξαίρετου συγγραφέα είναι και το παρόν βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός με τίτλο «Νησιά Ξεχασμένα Στον Χρόνο». Αν και όχι αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, το βιβλίο αυτό "αποπνέει" Ιστορία σε κάθε σελίδα του και, μάλιστα, μια από τις πιο άγνωστες πτυχές της, καθώς ο συγγραφέας ακολουθεί τα χνάρια των περίφημων κονκισταδόρες, των Ισπανών κατακτητών που έβαλαν πλώρη για να ανακαλύψουν Νέους Κόσμους και, μαζί με αυτούς, και ο πρώτος Έλληνας που πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αμερική, ο Don Teodoro Griego, ο κυρ Θεόδωρος ο Έλληνας κοινώς, ή αλλιώς Θεόδωρος Δωροθέου ή Δωρόθεος Θεοδώρου, ο οποίος – σύμφωνα με τα Αρχεία των Δυτικών Ινδιών της Σεβίλλης – συμπεριλαμβανόταν στο πλήρωμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Το αδιαμφισβήτητο και αξιοθαύμαστο γεγονός πάντως για μένα είναι ότι, πάντοτε και οπουδήποτε, ακόμα και στον πιο απίθανο και απομακρυσμένο τόπο, θα βρεθεί ένας Έλληνας να αντιπροσωπεύει την υπερήφανη φυλή μας…
        Όλα ξεκινούν όταν ένας σύγχρονος εκπρόσωπος του έθνους μας, ο σχεδόν σαραντάχρονος Αλέξανδρος, βρίσκεται στη Ρώμη, σε ένα ξακουστό καφέ με το ενδεικτικό για την προέλευσή του όνομα "Καφέ Γκρέκο", να βαριέται "μέχρι θανάτου" και να κάνει σκέψεις "μαύρες και άραχλες" περί της ματαιότητας της επίγειας ζωής μας, έχοντας πολύ πρόσφατα χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Πίνοντας ένα "αποτυχημένο" καπουτσίνο, μετά από ένα επίσης "αποτυχημένο" τσάι, ο ήρωάς μας προσεγγίζεται από ένα γοητευτικό ζευγάρι Ιταλών, την Γκαμπριέλα και τον συνονόματό του Αλεσάντρο, οι οποίοι του προσφέρουν αναπάντεχα, και ίσως υπερβολικά γενναιόδωρα, μία πολυήμερη κρουαζιέρα με τελικό προορισμό την Φλώριδα και το λιμάνι Φορτ Λόντερντεϊλ. Με την επιβίβαση του βαριεστημένου Αλέξανδρου στο κρουαζιερόπλοιο αρχίζει και η ανατροπή της βαρετής και χωρίς ενδιαφέροντα ζωής του. Η πρώτη γνωριμία του πάνω στο πλοίο είναι αυτή με τις τρεις αξέχαστες και ξεκαρδιστικές τρίδυμες Αμερικανοεβραίες αδερφές Σάρα, Μάρα και Κάρα, οι οποίες παρά το γεγονός ότι έχουν πιθανότατα γεννηθεί πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν εννοούν να το βάλουν κάτω, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δική μου αγαπημένη η μικρότερη εκ των τριών, η Κάρα, η οποία ως μικρότερη – έστω και με διαφορά ολίγων λεπτών – είναι η πιο ναζιάρα, τσαχπίνα και αθυρόστομη από τις άλλες και γι’ αυτό ικανή να σκορπά κύματα γέλιου με κάθε "δηλητηριώδη" ατάκα της… Όμως, οι ήρωες που συνυπάρχουν σε αυτό το εξαίρετο μυθιστόρημα είναι πολλοί και ο καθένας κρύβει το δικό του μυστικό που πρέπει ο Αλέξανδρος, κι εμείς μαζί του, να ανακαλύψουμε σιγά σιγά, απολαμβάνοντας τον συγκερασμό ενός καθαρά σύγχρονου μυθιστορήματος με τεκμηριωμένα γεγονότα μιας Ιστορίας άγνωστης στους περισσότερους αλλά τόσο ενδιαφέρουσας. Η αινιγματική και φλογερή Ισπανίδα Φιλομένα, το περίεργο και ασυνήθιστο ζευγάρι Τόμσον, οι μυστηριώδεις Αλβάρο και Φελίπε, ο "παντογνώστης" Πολυνήσιος καπετάνιος και τόσοι άλλοι ακόμα δημιουργούν ένα ιδανικό, εξωτικό σκηνικό, όπου ο ήρωάς μας παρασύρεται σε μία περιπετειώδη περιπλάνηση χωρίς προηγούμενο.
Μαζί με αυτήν του Αλέξανδρου ξεκινάει και η δική μας σαγηνευτική και αλησμόνητη "περιπλάνηση" ακολουθώντας τα χνάρια του μακρινού θαλασσοπόρου προγόνου μας Don Teodoro Griego και επιβαίνοντας στην "καραβέλα" της αγαπημένης γραφής του Γιώργου Λεονάρδου. Το καυστικό και ξεκαρδιστικό χιούμορ εναλλάσσεται με την καταιγιστική περιπέτεια, ο σαρωτικός, καταλυτικός έρωτας με το διάχυτο μυστήριο, η ατόφια και άγνωστη Ιστορία με το συνεχές σασπένς κι εμείς μένουμε έκθαμβοι, απολαμβάνοντας στο έπακρο το "ταξίδι", προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκρυπτογραφήσουμε και να μην χάσουμε ούτε ένα στιγμιότυπο από την αριστοτεχνικά στημένη περιπέτεια μέσα στην οποία έχει εμπλακεί ο ήρωάς μας. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον αγαπημένο Γιώργο Λεονάρδο για ένα ακόμα αριστουργηματικό έργο του! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Από τη Ρώμη στη Φλώριδα και από τη Φλώριδα στα νησιά που «ξέχασε ο χρόνος», ο πολυβραβευμένος –μεταξύ άλλων και με το Κρατικό Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος– Γιώργος Λεονάρδος υφαίνει μια πλοκή που μας παίρνει, και μας συνεπαίρνει, σ’ ένα τρελό ταξίδι στα παραδεισένια νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας, σ’ ένα «κυνήγι θησαυρού», σε μια περιπέτεια που διαδραματίζεται σε μακρινούς τόπους, με τα τόσο διαφορετικά από τα δικά μας ήθη και έθιμα των κατοίκων τους. Μια περιπέτεια που εξελίσσεται σε θρίλερ για την ανακάλυψη χαμένων αρχαίων παπύρων, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζει την ιστορικότητα ενός γεγονότος, του Έλληνα που πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική με τα πλοία των Ισπανών κονκισταδόρες. Ένα αφήγημα αγωνίας, αλλά και παραφοράς, που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανέναν αναγνώστη, δημιουργώντας του τη ζωηρή επιθυμία να γυρίσει σελίδα για να παρακολουθήσει την οδύσσεια –και να μετάσχει σε αυτή με τη φαντασία του– του πρωταγωνιστή του, του Αλέξανδρου, που οδηγήθηκε σ’ ένα περιπετειώδες ταξίδι από μια συγκυρία συμπτώσεων, εξ υπαιτιότητας της… βαρεμάρας του.»


"Ένα ανάγνωσμα για «τα ξεχασμένα στον χρόνο νησιά», που θα αναπολείτε για πολλά, πολλά χρόνια…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου