Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

«ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ», του Κώστα Κρομμύδα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ», του Κώστα Κρομμύδα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 392
Τιμή: 14,94 €

          Υπάρχει μία ρήση του σοφού λαού μας που λέει πως «για όλα υπάρχει η σωστή ώρα»… Κάτι τέτοιο συνέβη και με το δικό μου ξεκίνημα της ανάγνωσης του συγγραφικού έργου του κ. Κρομμύδα, καθώς ήρθε η σωστή ώρα για να αρχίσω να διαβάζω τα μυθιστορήματά του, έχοντας ως εφαλτήριο το τελευταίο του, εκπληκτικό βιβλίο με τίτλο «Φως Μέσα Στη Θύελλα», από τις αγαπημένες εκδόσεις Διόπτρα. Έως τώρα δεν είχε τύχει να διαβάσω άλλο έργο του αγαπητού συγγραφέα, όχι γιατί δεν το επιδίωξα αλλά γιατί δεν έτυχε να έρθει κάποιο βιβλίο του στα χέρια μου, παρόλο που γνώριζα όλους τους τίτλους της εργογραφίας του, τίτλους ομολογουμένως πολύ πρωτότυπους για τα ελληνικά δεδομένα. Έχοντας, πλέον, γυρίσει και την τελευταία σελίδα του νέου, συναρπαστικού μυθιστορήματός του –τόσο που κόβει την ανάσα του αναγνώστη– δηλώνω πως θα αναζητήσω κάθε προηγούμενο και επόμενο πόνημά του, αφού διαπίστωσα ότι τόσο η θεματολογία του όσο και η γραφή και η φαντασία του συγγραφέα είναι αξιοθαύμαστες. Το «Φως Μέσα Στη Θύελλα» δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα ξένα best sellers που μετατρέπονται σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία τους σε επιτυχημένες ταινίες, καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καθηλώσει τους αναγνώστες και, αντίστοιχα, τους θεατές από την αρχή έως το τέλος του με το θέμα, την πλοκή, τους ήρωες και το υποβλητικό σκηνικό του.
          Φανταστείτε, λοιπόν, ένα νησί στη μέση ακριβώς του Αιγαίου, που θα μπορούσε να είναι πραγματικό, με το συμβολικό όνομα Άθωρα, ένα νησί τόσο ζωντανό και παραδοσιακά ελληνικό που ο αναγνώστης αναρωτιέται μήπως θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός του προορισμός. Αποτελεί την πατρίδα της ηρωίδας μας Φωτεινής Μέλιου, η οποία παρότι ξεκίνησε από αυτή την μικρή "κουκίδα" γης καταμεσής του Αιγαίου, έφτασε πολύ ψηλά και συγκεκριμένα στην πανεπιστημιακή έδρα του αντικειμένου της, της παλαιοντολογίας, στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και της αρχής της νέας της καριέρας, η κοπέλα αποφασίζει να περάσει λίγες μέρες στην όμορφη πατρίδα της τον Αύγουστο και να ξαναδεί την οικογένειά της, πριν πάει μόνιμα πλέον στην μακρινή νέα εργασιακή της θέση στην Αμερική. Η τελματωμένη ερωτική ζωή της με τον επί μία δεκαετία σύντροφό της Πέτρο την κάνει να ασφυκτιά, ωθώντας την να πάρει μία απόφαση την οποία καθυστερούσε για καιρό. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό Γκάμπριελ στο πλοίο και η απρόσμενη εγγύτητα που αποκτούν ανάμεσά τους σε ένα συνέδριο ανθρωπολογίας στην Ικαρία, θα οδηγήσει τη Φωτεινή σε νέες συνειδητοποιήσεις για τον εαυτό της, τις επιθυμίες αλλά και τα όνειρά της, πράγματα που είχε "ξεχασμένα" και παραμελημένα για πολλά χρόνια. Η επιστροφή της στην Άθωρα συμπίπτει με την συγκυρία μιας απρόσμενης και πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα κακοκαιρίας που απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή το νησί της. Η ατμόσφαιρα "ηλεκτρισμένη", κυριολεκτικά και μεταφορικά, αναγκάζει την Φωτεινή να ανασύρει τις παλιές γνώσεις της από την Ιατρική, να παλέψει με ανθρώπους αλλά και τα στοιχειά της Φύσης για να προστατέψει την ζωή την δική της αλλά και άλλων και να συνειδητοποιήσει ότι τελικά συχνά τα φαινόμενα απατούν.
          Ταυτόχρονα, όμως, ενόσω η ηρωίδα μας προετοιμάζει τη νέα ζωή της στην Καλιφόρνια και τις διακοπές της στην Ελλάδα, σε άλλα σημεία του κόσμου συμβαίνουν κάποια αποτρόπαια εγκλήματα. Δύο φόνοι λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη και στο Κόμο της Ιταλίας, με τα θύματα να βρίσκονται κατακρεουργημένα με τρόπο τελετουργικό. Ο δολοφόνος φαίνεται να είναι ο ίδιος και να ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία, αν και τα θύματά του δεν φαίνεται να συνδέονται, ούτε να υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο σχέδιο στην επιλογή τους. Οι διωκτικές αρχές κάθε εμπλεκόμενης χώρας συνεργάζονται με την Ιντερπόλ ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν κάποια ίχνη ενός επικίνδυνου εγκληματία ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, κατευθύνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο σχετικά ασήμαντο νησί του Αιγαίου, την Άθωρα. Η άφιξή του εκεί συμπίπτει χρονικά με αυτήν της Φωτεινής, του Γκάμπριελ, του Κάρλο και του Αζέμ, τρεις άνδρες οι οποίοι, εξαιτίας της σφοδρής θύελλας που μαίνεται πάνω από το νησί, αναγκάζονται να συμβιώσουν για λίγες μέρες στο καταφύγιο της Χώρας, δρομολογώντας απρόσμενες εξελίξεις.
          Δεν μπορώ, πραγματικά, να περιγράψω όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που "υφαίνει" με αριστοτεχνικό τρόπο η πένα του Κώστα Κρομμύδα. Η σφιχτοδεμένη πλοκή του μυθιστορήματος κρατά δέσμιο τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα έως και την τελευταία. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται από τον συγγραφέα πότε σε πρώτο πρόσωπο, αυτό της Φωτεινής, και πότε σε τρίτο πρόσωπο κι εμείς παρακολουθούμε το καλοστημένο μυστήριο να μας αποκαλύπτεται ψηφίδα ψηφίδα, μην επιτρέποντάς μας μέχρι την ολοκλήρωση του μυθιστορήματος να κάνουμε επιτυχημένες εικασίες για την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου, πολύ περισσότερο δε για τα σκοτεινά του κίνητρα. Η δράση είναι καταιγιστική, η αληθοφάνεια διάχυτη σε όλο το μήκος του βιβλίου, τόσο πολύ που δεν αφήνεται στον αναγνώστη τίποτε ανεξήγητο ή ασαφές, από την ιστορία και το όνομα ακόμα του φανταστικού νησιού, τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του, αλλά και την τελετουργία των δολοφονιών, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και διάφορα μέρη του κόσμου, εγείροντάς μας δικαιολογημένα πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες για το μέλλον.
          Το «Φως Μέσα Στη Θύελλα» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με έντονα τα στοιχεία της περιπέτειας, του σασπένς, της φαντασίας και του αστυνομικού, χωρίς όμως να του λείπει και το ερωτικό ή ρομαντικό στοιχείο. Η πλοκή είναι πολυσύνθετη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα και απολύτως κατανοητή, οι χαρακτήρες ολοζώντανοι και ανθρώπινοι, οι σκηνές δράσης και οι ζοφερές σκηνές της επερχόμενης φυσικής καταστροφής και των συνεπειών της απίστευτα παραστατικές, ενώ η αποκάλυψη του δολοφόνου λίγο πριν από το τέλος είναι αναπάντεχη και ανατρεπτική. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα διαβάσετε απνευστί και είμαι βέβαιη ότι, όπως κι εγώ, θα ονειρεύεστε να απολαύσετε κάποια στιγμή και στη μεγάλη οθόνη. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα Κρομμύδα για το εξαιρετικό νέο μυθιστόρημά του και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου. Θα το θυμάστε για καιρό!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, η παλαιοντολόγος Φωτεινή Μέλιου κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στο νησί όπου μεγάλωσε, την Άθωρα. Η γνωριμία της, όμως, με τον Γκάμπριελ αλλάζει τα δεδομένα της ζωής της και η επιβλητική παρουσία του την παρασύρει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Μια απότομη και χωρίς προηγούμενο καταιγίδα ξεσπά στο νησί, εγκλωβίζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αποκόπτει κάθε επικοινωνία και η Φωτεινή καλείται να βοηθήσει τις Αρχές όταν ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Η αποκάλυψη ότι παρόμοιες δολοφονίες έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου περιπλέκει την κατάσταση. Στην Άθωρα δεν παγιδεύονται μόνο οι κάτοικοι, αλλά και ο δολοφόνος.
Ποιος ο ρόλος της Σοφί, της μυστηριώδους γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, απομονωμένη και αμίλητη;

Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο Φως μέσα στη θύελλα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου