Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

«ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΩΝ», του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΩΝ», του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 426
Τιμή: 14,40 €

          Τον εξαίρετο Εμμανουήλ Μαύρο τον γνώρισα συγγραφικά μέσα από το προηγούμενο μυθιστόρημά του με τίτλο «Ο Υιός Του Νείλου», από τις εκδόσεις Άνεμος. Ένα βιβλίο το οποίο με εντυπωσίασε πολύ και μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μία περιπέτεια κινηματογραφικών διαστάσεων που απόλαυσα ιδιαίτερα και που με έπεισε για το συγγραφικό ταλέντο και την ευρηματικότητα του συγγραφέα. Ήταν, επομένως, αναμενόμενο για μένα να περιμένω ανυπόμονα το επόμενο έργο του, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, πάλι από την Άνεμος Εκδοτική, με τίτλο «Ανάσταση Ψυχών», το οποίο στην ουσία αποτελεί συνέχεια και ολοκλήρωση του «Υιού Του Νείλου». Για μία ακόμη φορά η αγαπημένη, ατρόμητη ηρωίδα του συγγραφέα, η Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, θα έρθει αντιμέτωπη με συνωμοσίες, μυστικά και εγκλήματα προσπαθώντας να φτάσει την αλήθεια και αναζητώντας τον μέντορα και φίλο της καθηγητή αρχαιολογίας Ζάχι Χαβάς, τα χνάρια του οποίου χάνονται μυστηριωδώς κάπου στην Ιορδανία. Ο Εμμανουήλ Μαύρος μας προσφέρει ακόμα ένα συναρπαστικό, περιπετειώδες μυθιστόρημα, μια εξίσου συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας του και συνέχεια της πορείας της από εκεί όπου την αφήσαμε. Με περισσότερους φιλοσοφικούς στοχασμούς, γνωστά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα από τα βάθη των αιώνων, ευρύτατη έρευνα από πλευράς του συγγραφέα και πολλούς προβληματισμούς σχετικά με την σύσταση, προέλευση και εδραίωση των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και την σχέση τους με την άνοδο, κυριαρχία και πτώση πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων ανά την υφήλιο, το μυθιστόρημα «Ανάσταση Ψυχών» είναι ένα συνωμοσιολογικό, περιπετειώδες θρίλερ που κόβει την ανάσα. Ένα βιβλίο από αυτά που δεν μπορεί κανείς να διαβάσει "εν μία νυκτί", καθώς απαιτεί την πλήρη προσήλωσή του, τις οδούς του νου και της καρδιάς ανοιχτές και αμερόληπτες και τις "κεραίες" της αντίληψης και επεξεργασίας πλείστων νέων, άγνωστων πληροφοριών σε πλήρη εγρήγορση ώστε να επεξεργαστεί όλα τα νέα δεδομένα επαρκώς.
          Η ιστορία μας ξεκινά πέντε χρόνια αργότερα από εκεί όπου την αφήσαμε στο προηγούμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα. Η δυναμική αρχαιολόγος Ελένη Νάκου είναι πλέον διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, παντρεμένη με τον γοητευτικό Ιταλό της, τον Τζουζέπε, και μητέρα του πεντάχρονου Μάξιμου, καρπού του ερωτευμένου ζευγαριού. Ο λόγος που εκφωνεί στο πανεπιστήμιο, παρουσιάζοντας την δεύτερη διδακτορική της διατριβή για την περίφημη «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα κείμενα που έχω διαβάσει για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί μου έλυσε πάμπολλες και χρόνιες απορίες μου για τις διαβόητες «Δέκα Πληγές Του Φαραώ» και την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο προς την Γη της Επαγγελίας, που ενέπνευσαν τόσα βιβλία –ιερά και μη– και θεαματικές κινηματογραφικές ταινίες. Η σύνδεση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης και των δέκα φαινομένων που εμφανίστηκαν λίγο μετά στην Αίγυπτο του Ραμσή του Β’, εκλογίκευσε και έλυσε ως διά μαγείας τις χρόνιες απορίες και αμφισβητήσεις μου για το κατά πόσο "θεόσταλτες" ήταν αυτές οι αποκαλούμενες "πληγές". Από τις πρώτες δέκα και μόνο σελίδες του νέου βιβλίου του Εμμανουήλ Μαύρου, διαπίστωσα πόσο πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο γνώση ήταν το νέο του πόνημα. Είναι ένα έργο που απευθύνεται στην δίψα του ψαγμένου και πιο απαιτητικού αναγνώστη αποκαλύπτοντας την επιμελώς και εσκεμμένα κρυμμένη γνώση από κάθε είδους καθεστώς ανά τους αιώνες. Η νέα περιπέτεια που θα βιώσει η ηρωίδα μας είναι πέρα από κάθε φαντασία και η περιπλάνησή της επεκτείνεται σε περισσότερες χώρες αυτή τη φορά, ξεκινώντας από την Βοστόνη της Αμερικής και πηγαίνοντας στην Ιορδανία και το πολύβουο Αμμάν, κατόπιν στην Ιταλία και την αιώνια επτάλοφο πόλη της Ρώμης και το γεμάτο μυστικά και δολοπλοκίες Βατικανό, στη συνέχεια στην Ελλάδα και στην ορεινή Βοιωτία και, τέλος, στην πάντα παρούσα, εντυπωσιακή όσο και πνιγηρή, μα γεμάτη μυστήριο, Αίγυπτο, αλλά και στο Κιρμπέτ Κουμράν, με τις περίφημες έντεκα σπηλιές του και τα πασίγνωστα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας.  
          Η Ελένη Νάκου, και μαζί της κι εμείς συνοδοιπόροι στις περιπέτειες και τους προβληματισμούς της, θα ζήσει την μεγαλύτερη ίσως περιπέτεια της ζωής της, έχοντας δίπλα της συντρόφους, μέντορες, φίλους και αγαπημένους, όπως τον αγαπημένο σύζυγό της Τζουζέπε, τον Ζάχι Χαβάς, την Φαντιλά Σαράιχα, τον αρχιμανδρίτη Ισίδωρο, τον γοητευτικό σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντάλα αλλά και πίσω της ορκισμένους, αδίστακτους και ανηλεείς εχθρούς, όπως τον καρδινάλιο Φιλίππε, την Σάρα Σμίτερ, τον Μαξ Βάρμπουργκ και πολλούς ακόμα. Οι κίνδυνοι αμέτρητοι και συχνά καλά κρυμμένοι, οι παγίδες πολλές και δυσδιάκριτες, οι καλά οργανωμένες συνωμοσίες παμπάλαιες και καλά "ριζωμένες" σε λαούς, κουλτούρες και παραδόσεις και η πορεία της αρχαιολόγου δύσκολη και επικίνδυνη. Ο αναγνώστης θα εντυπωσιαστεί από το "ξεσκέπασμα" πολλών και καλά εδραιωμένων κατεστημένων διεθνώς που δρουν εν αγνοία μας, όπως την αναβίωση του Γ’ Ράιχ των μισητών Ναζί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα ακόμα δυναμικότερο και πιο επικίνδυνο Δ’ Ράιχ, την πραγματική προέλευση και έμπνευση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, την πρόγονο της τωρινής, σύγχρονής μας Ε.Ε, την αθέμιτη χρήση ενός πανάρχαιου συμβόλου όπως είναι η Σβάστικα για ανίερους σκοπούς και, τέλος, τον πραγματικό ρόλο των Σιωνιστών και τον πόλεμο, καλύτερα θα έπρεπε να πούμε τον αφανισμό όλων εκείνων των ομοεθνών τους Εβραίων που δεν υπέκυψαν, ούτε υποτάχθηκαν στη θέλησή τους.
          Το μυθιστόρημα «Ανάσταση Ψυχών» είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που σκέφτεσαι για καιρό αφότου τελειώσεις την ανάγνωσή του, που θέλεις αρκετό χρόνο για να κατανοήσεις και να αφομοιώσεις όλα τα στοιχεία που γενναιόδωρα μας παρέχει ο συγγραφέας μέσα από τους συλλογισμούς και τα γραπτά των ηρώων του και που θα κρατήσετε για πάντα στη βιβλιοθήκη σας για να ανατρέχετε κάθε φορά που θα χρειάζεστε πληροφορίες για κάποιο θέμα από όσα αναφέρει ο συγγραφέας. Το βιβλίο, όμως, αυτό είναι και πολλά ακόμη: είναι ένα μυθιστόρημα που μας μιλά για την αγάπη, την αληθινή συντροφικότητα, την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για την μία, μοναδική αλήθεια για την ύπαρξη και τον προορισμό του σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά και για την πορεία προς την πραγματική ανάσταση και την ολοκλήρωση της αιώνιας και άφθαρτης ψυχής μας. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό Εμμανουήλ Μαύρο για ένα ακόμα βιβλίο του που αξίζει να διαβαστεί!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«H δυναμική Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, παρουσιάζει την δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο και ανακοινώνει τη νέα της έρευνα, για τις ρίζες του χριστιανισμού. Σύμμαχό της σε αυτήν την περιπέτεια επιδιώκει να είναι ο φίλος της καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχι Χαβάς.
Αλλά ο Χαβάς έχει εξαφανιστεί από την Ιορδανία. Φτάνοντας επί τόπου η Ελένη Νάκου διαπιστώνει πως η προσωπικότητα του Χαβάς είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι την γνώριζε, ενώ κατηγορείται πως έκλεψε τις μυστηριώδεις Πλάκες του Πυθαγόρα.
Αποφασίζει να ριχτεί στα χνάρια που θα την οδηγήσουν στην εύρεση των Πλακών του Πυθαγόρα και του καθηγητή Χαβάς, χωρίς να γνωρίζει πως έτσι μπλέκεται σ’ ένα μοιραίο γρανάζι πολιτικής συνωμοσίας και δολοφονικών νεοναζιστικών ομάδων. Συνάμα, ακολουθεί μια αναζήτηση που γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης.

Θα αντιληφθεί σιγά-σιγά πως εκπληρώνει την αιώνια αναζήτηση του «γνθι σατόν» για την ανάσταση ψυχών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα ως την ύστατη συνάντηση…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου