Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ», του Πασκάλ Μπρυκνέρ – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος

«ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ», του Πασκάλ Μπρυκνέρ – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 336
Τιμή: 9,30 €

Ένα περίεργο ταξίδι ξεκινά τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Τέσσερις ήρωες ανταμώνουν πάνω σε ένα πλοίο για να περάσουν από τη δύση στην ανατολή. Από την μία ο Ντιντιέ και η Μπεατρίς επιζητούν να ανανεώσουν τη σχέση τους με μια εκδρομή στην Ινδία κι από την άλλη ο Φρανς και η Ρεβέκκα διασκεδάζουν την ανία της δικής τους σχέσης. Έτσι δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο που παραπαίει από το φλερτ στην ειρωνεία.
Η Ρεβέκκα, έχοντας καταλάβει ότι ο δεσμός του Ντιντιέ και της Μπεατρίς έχει φθαρεί, τον προκαλεί. Όταν εκείνος είναι έτοιμος να ενδώσει εμφανίζεται ο Φρανς και μυστηριωδώς του λέει πως εγκρίνει την ενδεχόμενη παράνομη συνεύρεση αρκεί να ακούσει την ιστορία του. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας με τη μέθοδο του εγκιβωτισμού μας μεταφέρει στο μαγευτικό Παρίσι όπου εκτυλίσσεται ο ρομαντικός έρωτας του Φρανς με τη Ρέβεκκα.
Μέσα από μια μεγάλη διαδρομή ο Πασκάλ Μπρυκνέρ θέλησε, ίσως με παράδοξο τρόπο, να καταδείξει την εξύψωση και την ταυτόχρονη εξαθλίωση του έρωτα. Ο έρωτας βρίσκει έρεισμα στον άκρατο ενθουσιασμό του πάθους της  λαγνείας, διέπεται από το φθοροποιό συναίσθημα της ζήλειας και διοχετεύεται στο τελευταίο στάδιο, με τη μεγαλύτερη ορμή στην άσπλαχνη εγκατάλειψη και το αναπόφευκτο μίσος. Σε αυτή την στιγμή βρίσκονται οι ήρωες στο τραγικό ολίσθημα της μοίρας που τους εγκαλεί να αποδείξουν το "σ’ αγαπώ" που μυριάδες φορές έχει ειπωθεί. Τότε είτε οδηγούνται σε ακρότητες, προκειμένου να αναζωπυρώσουν της στάχτη μίας σχέσης, είτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στη δύναμη της συνήθειας, που εμπεριέχει τον κατώτερο συμβιβασμό αφού εξευτελίζει κάθε είδους ανθρώπινη επαφή και σχέση.
Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από όλους αλλά αξίζει να διαβαστεί πολλές φορές. Μέσω μιας τολμηρότατης ιστορίας ο Πασκάλ Μπρυκνέρ αναδεικνύει την υπέρτατη ανάγκη του ανθρώπου να εξαρτάται από κάποιον, την φρικαλέα παρόρμησή του να χτίζει φρούρια τρομοκρατίας για να διατηρήσει τον άνθρωπό του και την εξάντλησή του όταν διαπιστώνει πως κατέστρεψε δυο ανθρώπινες ψυχές. Για τον Μπρυκνέρ ο έρωτας δεν έχει αξία αν δεν φτάσει στο υπέρλαμπρο σημείο κι αν δεν δοκιμάσει όλες τις μορφές του.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Πώς μπορεί να ξεφύγει κανείς από τη μονοτονία σε µια μακροχρόνια σχέση; Αυτό είναι στην ουσία το ερώτημα που θέτουν οι ήρωες του εμβληματικού μυθιστορήματος του Πασκάλ Μπρυκνέρ, πάνω στο πλοίο που θα τους οδηγήσει από τη Μασσαλία στην Κωνσταντινούπολη. O Φραντς αφηγείται στον συνταξιδιώτη του Ντιντιέ το χρονικό του ακραίου έρωτά του µε τη γοητευτική και μυστηριώδη Ρεβέκκα, αφήγηση που δε θα αφήσει ανέγγιχτη τη σχέση του Ντιντιέ µε τη δική του σύντροφο, την Μπεατρίς…
Διπλή ιστορία έρωτα και προδοσίας, κεκλεισμένων των θυρών, τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα είναι ένα μεγάλο µυθιστόρηµα για τα όρια αλλά και για τα αδιέξοδα της ιδιωτικής ζωής, όταν εκείνη συντρίβεται υπό το κράτος της ίδιας της ελαφρότητάς της.

"Μία τυχαία συνάντηση που ξεκινάει µε τη δύναµη και την ορµή του πάθους περνάει από όλες τις διαδροµές της λαγνείας και της σαρκικής εξάρτησης... Οι ήρωες του Μπρυκνέρ, ανασφαλείς και παντοδύναμοι ταυτόχρονα, παρασύρουν και άλλους στο προκλητικό και άγριο παιχνίδι τους, θέτοντας μπροστά στα µάτια τους την επιθυμία ως πειρασμό, την αγάπη ως κακόγουστο παιχνίδι και τη συνύπαρξη δύο ανθρώπων ως µία κατάσταση που δεν πρέπει να είναι γαλήνια και στατική. Μήπως χωρίς τη σκοτεινή πλευρά δεν υπάρχει ερωτικό πάθος;" Το κουτί της Πανδώρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου