Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

«Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», του Ιλδεφόνσο Φαλκόνες – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος

«Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», του Ιλδεφόνσο Φαλκόνες – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος Εκδόσεις: Πατάκης

Σελίδες:744 
Τιμή με έκπτωση: 20,69€  

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα, το οποίο έκανε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει και χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας για να αναγνωριστεί ως το πιο εμπορικό βιβλίο της ισπανικής και καταλανικής γλώσσας και λιγότερο από ένας χρόνος για να φτάσει τα 1.000.000 αντίτυπα μόνο στη χώρα του. Οι αριθμοί και τα βραβεία μας προδιαθέτουν, όχι άδικα, για ένα αριστούργημα.

Ο Φαλκόνες μας μεταφέρει στην ακμάζουσα Βαρκελώνη του 14ου αιώνα και χρησιμοποιεί ως πυρήνα της ιστορίας του το χτίσιμο της μεγαλύτερης εκκλησίας της πόλης από προύχοντες της εποχής, που πρόσφεραν χρήματα, και απλούς ανθρώπους που αναλαμβάνουν τις εργασίες. Με φόντο αυτή την ιστορική συγκυρία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας παρουσιάσει έναν επικό ήρωα που ταλανίζεται σε τέσσερις άξονες, προκειμένου να εξυψώσει από όλες τις πλευρές την έννοια της ελευθερίας.

Αρχικά, ο Αρνάου βρίσκεται αποδιωγμένος να μεγαλώνει μόνος με τον πατέρα του εξαιτίας ενός ειδεχθούς εθίμου που του στέρησε τη μητέρα του χωρίς να το γνωρίζει. Έρχεται, λοιπόν, αντιμέτωπος από τη γέννηση του με την σκληρή υποδούλωση της γης που κατέχουν οι αφέντες. Η σκλαβιά της γης είναι η πρώτη πρόκληση που με την βοήθεια του πατέρα του θα κληθεί ο Αρνάου να ξεπεράσει. Στο δρόμο του αυτό θα γνωρίσει έναν αληθινό φίλο, με τη βοήθεια του οποίου θα αρχίσει να αναζητά τη Παναγία, την οποία και θεωρεί μητέρα του, για να καταλήξει στις απαρχές του χτισίματος της Παναγιάς της Θάλασσας. Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Αρνάου θα βρεθεί υποχείριο συγγενών ευγενών, που θα εξυφάνουν συνομωσίες για να τον οδηγήσουν απόκληρο στο περιθώριο. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο ήρωας καλείται να ελευθερωθεί από τους κανόνες, τα ήθη, τα έθιμα και την απανθρωπιά των ευγενών. Τα καταφέρνει αφού από ένας φτωχός δούλος μετατρέπεται σε έναν εύπορο απελεύθερο.

Μεγαλώνοντας και αφού πλέον έχει επιλύσει ως επί το πλείστον ζητήματα επιβίωσης η ζωή θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα πάθη. Ο έρωτας, η αγάπη, η προδοσία και η εκδίκηση συνθέτουν ένα οδυνηρό πάζλ,  μέσα από το οποίο ο ήρωας θα πρέπει να ωριμάσει και να πάρει κατάλληλες αποφάσεις. Άλλοτε πράττοντας σωστά, άλλοτε όχι, σε κάθε περίπτωση υπέρτατη αγωνία του είναι να είναι δίκαιος. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας επιλέγει το ίδιο όνομα για τις δυο μεγάλες αγάπες της ζωής του, της πρώτης γυναίκας του και της ψυχοκόρης του δηλαδή, αυτό της Μαρίας.

Τέλος, ύστερα από συγκρούσεις και έναν πόλεμο, όπως κάθε ήρωας, θα αντιμετωπίσει την μοίρα του, μια μοίρα που πλάσθηκε τόσο από δικές του ενέργειες, όσο κι από ζηλόφθονες και επίβουλες πράξεις των εχθρών του. Στην ύψιστη κορύφωση του δράματος ο Φαλκόνες τον θέτει υπό την απειλή της Ιεράς Εξέτασης. Και αυτή την στιγμή είναι που πρέπει ο Αρνάου να υπερασπιστεί σωστά τον εαυτό του και να βγει νικητής.

Συμπερασματικά «Η Παναγιά της Θάλασσας» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα αντάξιο των ομηρικών επών. Ο ήρωας παλεύει με τη φύση του ανθρώπου, τα πάθη και τις φιλοδοξίες του, προκειμένου να κατακτήσει το υπέρτατο αγαθό: την ελευθερία του σώματος,  αλλά και του πνεύματος. Σε μια πόλη που ευημερεί, δεν  εκλείπει  η διαφθορά και η σκληρότητα, ενώ η προκατάληψη είναι διάχυτη. Λόγω της εποχής θίγεται και το μεγάλο ζήτημα των Εβραίων.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που με την πάροδο των χρόνων εξελίσσεται, ενώ δεν διστάζει να τον θέσει απέναντι στις δικές του  αρχές και σε αντικρουόμενες θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο, όπου ο Αρνάου ως απελεύθερος πια και απεχθανόμενος κάθε είδους σκλαβιά, δέχεται να αγοράσει σκλάβο. Μέσα από διαρκή εσωτερική πάλη ο ήρωας καλείται να σπάσει τα δεσμά των κατεστημένων της εποχής, κάτι που επί  της ουσίας διατρανώνει ότι το έργο αυτό είναι διαχρονικό. Μια από τις πιο έντονες στιγμές του βιβλίου είναι όταν ο Αρνάου βγάζει λόγο μπροστά σε εργάτες της γης ως ευγενής πια.

Με όπλο το δικαίωμα στην ισότητα   και την ελευθερία  ο Φαλκόνες καταφέρνει να συγκινεί και να προβληματίζει. Μέσα από μια ιστορία που εμπεριέχει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής κατακερματίζει αιώνιες προκαταλήψεις κι επιδιώκει να κάνει κατανοητό ότι όλοι οι  άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στη  ζωή και πως η εκδικητική συμπεριφορά δεν επιφέρει παρά μόνο θάνατο και το αίσθημα του ανικανοποίητου. «Η Παναγιά της Θάλασσας» είναι ο καλύτερος προπομπός για το δεύτερο βιβλίο του, «Το χέρι της Φάτιμα», όπου  θα μιλήσει με ακόμα πιο ωμό τρόπο για το δικαίωμα της ισότητας.



Υπόθεση Οπισθόφυλλου:



«14ος αι. Η πόλη της Βαρκελώνης βρίσκεται στη στιγμή της μεγαλύτερης ακμής της· έχει επεκταθεί προς τη Ριμπέρα, την ταπεινή συνοικία των ψαράδων, οι κάτοικοι της οποίας αποφασίζουν να χτίσουν, με τα χρήματα των μεν και τους κόπους των δε, τον μεγαλύτερο ναό που ξέρουμε αφιερωμένο στην Παναγία: τη Σάντα Μαρία ντελ Μαρ.



Μια κατασκευή παράλληλη στην περιπετειώδη ιστορία του Αρνάου, ενός δουλοπάροικου που ξεφεύγει από τις βιαιότητες του φεουδάρχη αφέντη του και καταφεύγει στη Βαρκελώνη, όπου καταφέρνει να γίνει πολίτης της και, συνάμα, ελεύθερος άνθρωπος.



Ο νεαρός Αρνάου εργάζεται ως οδηγός αλόγων, ως φορτοεκφορτωτής πλοίων, ως στρατιώτης και ως αργυραμοιβός. Μια ζωή εξοντωτική, πάντα υπό την προστασία της εκκλησίας της Μαρ, που θα τον οδηγήσει από την εξαθλίωση του φυγάδα στην αριστοκρατία και στον πλούτο. Αλλά ακόμα και σε αυτή την προνομιούχα θέση θα τον φτάσει ο φθόνος των ομοίων του, οι οποίοι υφαίνουν μια βρόμικη συνωμοσία, που τον ρίχνει στα χέρια της Ιεράς Εξέτασης…



Η Παναγιά της θάλασσας είναι ένα μυθιστόρημα που στην πλοκή του διασταυρώνεται η πίστη με την εκδίκηση, η προδοσία με τον έρωτα, ο πόλεμος με την πανούκλα, σε έναν κόσμο σημαδεμένο από την έλλειψη θρησκευτικής ανοχής, την υλική φιλοδοξία και την κοινωνική απομόνωση. Όλα αυτά δεν κάνουν τούτο το έργο απλώς συναρπαστικό, αλλά το μετατρέπουν στην πιο γοητευτική και φιλόδοξη αναδημιουργία φώτων και σκιών της φεουδαρχικής περιόδου.»



ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER. Μεταφράζεται σε 35 γλώσσες. Περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα στην Ισπανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου